8 edycja tuż tuż...
8 edycja tuż tuż...
chodzą już plotki o 8 edycji. po sukcesie 5ed do wh40k GW planuje szybkie wydanie 8ed do WFB. ponoć w przeciągu 2 lat albo nawet wcześniej ma się ukazać nowa edycja. na chwile obecną trudno cokolwiek powiedzieć o zmianach wiadomo jedynie, że będzie mniej mózgożerna czyli domyślam się że zasady zostaną uproszczone...
a w związku z przyspieszeniem pojawienia się nowej edycji, WE i Dwarfy już nie zdążą ukazać się w obecnej 7ed.
to są tylko plotki. ktoś coś słyszał?
a w związku z przyspieszeniem pojawienia się nowej edycji, WE i Dwarfy już nie zdążą ukazać się w obecnej 7ed.
to są tylko plotki. ktoś coś słyszał?
W tym wypadku będe niewierny Tomasz - nie uwidzim, nie uwierzym.
@runepriest - no raczej. Chyba 2 czy 3 lata krócej niż VI w tej konfiguracji
A WH40k nie mógł się stać lepszy od batla pod względem zasad i rozgrywki, bo ma inne zasady i inną rozgrywkę, więc jak do cholery możesz porównywać jedną rzecz do innej rzeczy? Tak jakbyś stwierdził, że rzodkiewki smakują lepiej niż marchewki - i jedno i drugie warzywo, nie?
@runepriest - no raczej. Chyba 2 czy 3 lata krócej niż VI w tej konfiguracji
A WH40k nie mógł się stać lepszy od batla pod względem zasad i rozgrywki, bo ma inne zasady i inną rozgrywkę, więc jak do cholery możesz porównywać jedną rzecz do innej rzeczy? Tak jakbyś stwierdził, że rzodkiewki smakują lepiej niż marchewki - i jedno i drugie warzywo, nie?
Uerph.
gw ma ostatnio w tyłku kompatybilności, dbanie o zasady, o balans więc czemu tu miałoby być inaczej? co z tego że nie wydali części armii? im to przecież wisi że częśc graczy była na tyle naiwna że nie kupiła armii które się ukazały czekają na wyjście swojej... czy ktokolwiek posadzałby gw o empatię?? 
oczywiście to wytłumaczenie nie znaczy że bym się nie wpierniczył na gw... ale co z tego? to jak z moją uczelnią... doskwierała, wkurzała, irytowała na każdym kroku, masa debilizmów i niesprawiedliwości mnie z jej strony spotkała.. ale trzeba było z nią żyć, kwestia przyzwyczajenia i nie zwracania uwagi na to. szkoda zdrowia. to samo z gw. szkoda zdrowia.

oczywiście to wytłumaczenie nie znaczy że bym się nie wpierniczył na gw... ale co z tego? to jak z moją uczelnią... doskwierała, wkurzała, irytowała na każdym kroku, masa debilizmów i niesprawiedliwości mnie z jej strony spotkała.. ale trzeba było z nią żyć, kwestia przyzwyczajenia i nie zwracania uwagi na to. szkoda zdrowia. to samo z gw. szkoda zdrowia.
http://picasaweb.google.pl/vocart - moja galeria
kto z was gra w 40k ?
chodzi mi o to ze zasady nie sa tak pokrecone i dosc latwe a o rozgrywke to chodzi mi o to ze nie gra sie non stop piczki i sa rozne wystawienia
ale i tak wole battla w tej grze najlepszy jest kilmat albo raczej byl dopoki sie nie gralo ciagle z tymi samymi armiami jezeli sie chce pograc wyzej
chodzi mi o to ze zasady nie sa tak pokrecone i dosc latwe a o rozgrywke to chodzi mi o to ze nie gra sie non stop piczki i sa rozne wystawienia
ale i tak wole battla w tej grze najlepszy jest kilmat albo raczej byl dopoki sie nie gralo ciagle z tymi samymi armiami jezeli sie chce pograc wyzej
ja czasem gram w 40k - więcej tam rzucania kostkami jednak jest, a to ze wszystko ma covera na 4+ nie jest fajne, cała gra staje się zbyt losowa jak dla mnie (poza scenariuszem z objectivami - wtedy jest ciekawie, jeśli sie nie gra na inne punkty
)

poza tym nasza 7ed jest całkiem niezła.. to booki zaczęły wszystko pieprzyć:/ powoli robi się znowu hero-hammer ... ma to tez swój urok ale moim zdaniem urokiem battla jest epicka bitwa z udziałem zwartych klocków piechoty, kawalerii, potworów..
PS. w battla też nie broni nikt grać pitcheda ciągle, to przez turnieje tak się jakoś utarło że nic innego nie można:P jest masę scenariuszy, zasady można zawsze swoje wymyslić, tereny ciekawe z zasadami porobić.. kwestia chęci wszystko;) w RB są nawet gotowe scenariusze i tereny z zasadami.
PS. w battla też nie broni nikt grać pitcheda ciągle, to przez turnieje tak się jakoś utarło że nic innego nie można:P jest masę scenariuszy, zasady można zawsze swoje wymyslić, tereny ciekawe z zasadami porobić.. kwestia chęci wszystko;) w RB są nawet gotowe scenariusze i tereny z zasadami.
ponoć 7 edycja miala być edycją piechoty...vocal pisze:poza tym nasza 7ed jest całkiem niezła.. to booki zaczęły wszystko pieprzyć:/ powoli robi się znowu hero-hammer ... ma to tez swój urok ale moim zdaniem urokiem battla jest epicka bitwa z udziałem zwartych klocków piechoty, kawalerii, potworów..
poniekąd tak jest, jednak szkoda, ze rule book tego nie uczynil. Naprawde byloby więcej piechoty jakby dalej bylo 4 chlopka w ranku, ale to i tak malo istotne spoglądając na nowe army booki...
co do 8 edycji, heh, jest to jak najbardziej realne...
a czy pozytywne? okaże się.
no ale to nie wina zasad że piechoty sie tyle nie wykorzystuje tylko AB do poszczególnych armii..
może nadzieję by było jakby powiedzieli '8 ed będzie edycją bohaterów' wtedy możemy się spodziewać że wszystko znowu schrzanią i mało kto herosami będzie grywać:D:D
może nadzieję by było jakby powiedzieli '8 ed będzie edycją bohaterów' wtedy możemy się spodziewać że wszystko znowu schrzanią i mało kto herosami będzie grywać:D:D
Wild suggestions that will certainly crop up are:
- all existing army books will be invalidated (rubbish)
- Warhammer might switch to a D10 system instead of D6 (rubbish)
- the turn order might change from I Go, You Go to some kind of integrated system (rubbish)
- the game background might change dramatically, with the Empire being conquered by Chaos or something similar (rubbish)
These things always turn up when a new edition is underway and should be regarded with a healty dose of skepticism.
Kurde nie wierze D10..... jeżeli tak się stanie to cały system Battla , który wg. mnie jest lepszy niż system 40 ( wiem nie należy porównywać ) upadnie

Nie no to są jakieś bzdury ktoś ma chyba za dużo wolnego czasu i sobie jaja robi. Niech wydadzą w końcu Chaos Dwarfy, a nie zajmują się jakąś bzdurną 8 edycją.Zimnokrwisty pisze:Wild suggestions that will certainly crop up are:
- all existing army books will be invalidated (rubbish)
- Warhammer might switch to a D10 system instead of D6 (rubbish)
- the turn order might change from I Go, You Go to some kind of integrated system (rubbish)
- the game background might change dramatically, with the Empire being conquered by Chaos or something similar (rubbish)
These things always turn up when a new edition is underway and should be regarded with a healty dose of skepticism.
Kurde nie wierze D10..... jeżeli tak się stanie to cały system Battla , który wg. mnie jest lepszy niż system 40 ( wiem nie należy porównywać ) upadnie
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."
dla przypomnienia dodam ze przejscie 5/6 ed bylo jeszcze bardziej zaskakujace.Szczurza Jucha pisze:Brzmi to dla mnie jak totalna bzdura. w chwilę po wydaniu jeszcze nie ostatniego AB do 7mej edycji mieliby wrzucać 8mą? Kretyński pomysł, który spowodowałby kolejną lawinę niekompatybilności w dopiero co wydanych AB.
wydano jeden z AB,potem w czasie wydawania kolejnego AB wypuszczono RH i nowego RB. nalezy nadmienic ze ciagle w zapowiedziach byly mumie 5ed

wiec juz raz taki kretynski pomysl przeszedl.
jezeli dalej robic historyczna analogie to przejscie na 8ed powinno odwrocic te gre do gory nogami. 5ed-typowy hero hammer vs 6ed z nowymi ukladami jednostek,zupelnie inna magia (czar kart ciagle w glowie),statami itd.
ChD sa dziwna hybryda,choc w 5ed mialy swoj urok.Nie no to są jakieś bzdury ktoś ma chyba za dużo wolnego czasu i sobie jaja robi. Niech wydadzą w końcu Chaos Dwarfy, a nie zajmują się jakąś bzdurną 8 edycją.
ciekawe ze sa w zasadzie 2 armie w totalnym zapomnieniu-dark eldarzy i chaos dwarfy
Samo wprowadzenie D10 nie musi spowodować katastrofy. Dobrze przemyślane może polepszyć sytuację. M. in. można byłoby łatwiej pokazać różnicę między ws7 a ws3. Oczywiście założenie, że panowie GW wysilą swoje umysły, by coś takiego porządnie złożyć jest nieco naiwne 

Jest jeszcze DoW. Armia, która mogła by wprowadzić dużo interesujących wariantów do całej gry.ChD sa dziwna hybryda,choc w 5ed mialy swoj urok.
ciekawe ze sa w zasadzie 2 armie w totalnym zapomnieniu-dark eldarzy i chaos dwarfy