Łódz = Ośmiornica?

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Łódz = Ośmiornica?

Post autor: Gremlin »

Co z masterem w Łodzi ?? Wiem tylko, że bedzie w grudniu :P, jakieś przypuszczalne punkty ?? Dokładniejsze info ?? Co prawda nei było jeszcze PGA, ale dzisiajjest juz 9ty, część ludzi na pewno chciała by sobie zaplanować czas, tym bardziej ze bedzie to okres zaliczeń na uczelniach...

p.s jeśli jest gdzies podobny temat to prosze moda o wywalanie tego... sprawdzałem lakonicznie - nie znalazłem. Założyłem nowy.
xYz

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Dokładniejsze info jest takie, że szkoła, która miała być w tym roku się nagle wycofała i musimy szybko znaleźć jakieś inne miejsce. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu się wszystko wyjaśni w tej sprawie. Termin to będzie 13-14 grudnia, format 2000+1000.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

postawcie temat z wstępnym regulaminem, nie wiem komu ukraść armie ;) . No i oczywiście chce namówić większą grupe z Lublina jeżeli zasady będą podobne do tych sprzed roku

ps. Dajcie demonom zasade instability z zeszłej edycji, że mogą zniknąć jeżeli przezucą LD ;) ;)

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Jeśli chcecie wprowadzać jakieś ograniczenia dla Demonów i VC (co jest chyba zgodne z oczekiwaniami większości graczy w Polsce) to poczekajcie z ogłoszeniem regulaminu na balancing patcha. Jest już prawie gotowy i klnę się na mą rudą brodę, że za tydzień ujrzy światło dzienne, a jest naprawdę fajny.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Barbarossa pisze:Jeśli chcecie wprowadzać jakieś ograniczenia dla Demonów i VC (co jest chyba zgodne z oczekiwaniami większości graczy w Polsce) to poczekajcie z ogłoszeniem regulaminu na balancing patcha. Jest już prawie gotowy i klnę się na mą rudą brodę, że za tydzień ujrzy światło dzienne, a jest naprawdę fajny.
Ciekawość każe mi być naciągaczem:
to będzie CS o nazwie Balancing Patch, czy Balancing Patch?

Innymi słowy, czy ingeruje on w zasady rozgrywki, czy tylko kompozycji armii?

pozdrawiam ;)
Furion

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

no to czekamy rudobrody :)
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Wyjdą dwie rzeczy:

Balancing patch - choć większość ograniczeń dotyczy tego, co i w jakich konfiguracjach można mieć w rozpisce, w niewielkim stopniu ingeruje w samą rozgrywkę (w szczególności było to konieczne w wypadku np. ogrów, których inaczej nie da się upgrejdować). Jest uniwersalny na wszystkie punkty.

I rekomendowany, aczkolwiek nie powiązany z powyższym i niezależny od niego (tj. można grać na oba, a można na jedno z dwojga), CS uniwersalny, podobny do EuroCS. Ograniczeniem CSa jest to, że działa dobrze w przedziale 2000-2500. Balancing Patch jest natomiast na wszystkie rozmiary bitew.

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

w sumie czekam ze zniecierpliwieniem :)
ObrazekObrazek

Bartys
Kradziej

Post autor: Bartys »

hmmm fajnie by było jakby wyszedł w przeciągu tygodnia bo wtedy byśmy z dastorem rozważyli użycie jednego/obu pomysłów na dantejskich scenach.

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

No no czekamy:)

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Barbarossa pisze:Jeśli chcecie wprowadzać jakieś ograniczenia dla Demonów i VC (co jest chyba zgodne z oczekiwaniami większości graczy w Polsce) to poczekajcie z ogłoszeniem regulaminu na balancing patcha. Jest już prawie gotowy i klnę się na mą rudą brodę, że za tydzień ujrzy światło dzienne, a jest naprawdę fajny.
Właśnie czekam na to z niecierpliwie bo jakieś ograniczenia VC i Demonów być muszą, a ciężko wymyślić coś konstruktywnego w tym temacie samemu.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Post autor: Dalmar »

Ja myśle że ogrnicznia na Masterze w Wrocku były ok - przedewszystkim żeby nie było sojuszy VC+DL + jakieś ograniczenia magii. Sztucznie ograniczenia jak CS są z czapy, bo mogą wpłaywać na frekwencję, c jest bardzo ryzykowne dla organizatorów - zresztą ostatnia armia jaka wyszła czyli Wariorzy są bardzo mocni na takie punkty ze swoimi zabawkami.
Ciekawy jestem jak ta armia będzie się prezentowała w Balancing Patch-u.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Dalmar pisze:Sztucznie ograniczenia jak CS są z czapy, bo mogą wpłaywać na frekwencję, c jest bardzo ryzykowne dla organizatorów -
Zalezy oczywiscie jakie ograniczenia. Na KIK ASS DoCh i VC byly zbanowane + klika innych ograniczen. Przyszlo 50 graczy. Obcinanie wampirow i demonow wychodzi, jak widac, raczej na zdrowie. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

A Darka chyba zabrakło ;)

Ja tam jestem za zbanowaniem demonow i vc :p , ale na masterze to pewnie nie przejdzie :p ...cs jeźdzców hardkoru jest idealny!

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Shakin' Dudi pisze:A Darka chyba zabrakło ;)

Ja tam jestem za zbanowaniem demonow i vc :p , ale na masterze to pewnie nie przejdzie :p ...cs jeźdzców hardkoru jest idealny!

Banowanie tych armii bylo jednorazowym pomyslem. Nie chcemy tego w przyszlosci powtarzac.

Ale na pewno zastosujemy inne ograniczenia w celu wyrownania szans.

Chcialem tylko zwrocic uwage na fakt, ze oslabienia najgorszych armii niekoniecznie musi sie negatywnie odbic na frekwencji, czym straszy Darek.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

bless pisze:
Chcialem tylko zwrocic uwage na fakt, ze oslabienia najgorszych armii niekoniecznie musi sie negatywnie odbic na frekwencji, czym straszy Darek.
Błażej nic nie stoi na przeszkodzie żeby namówić któregoś z organizatorów Mastera - choćby i kolegów z Łodzi bądz Kohortę, żeby zrobili Mastera dla wszystkich armii oprócz VC i DL. Organizowałem wiele Masterów, ale może się mylę w tej kwestii - zresztą zawsze najlepiej coś sprawdzić w praktyce.

A tak odnoście formatu to może 2250 + 1000 - te 250 dużo nie zmieni w czasie rozgrywania bitew, a rozgrywka będzie bardziej atrakcyjna, bo standardem są właśnie takie pkt.

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

bless pisze:Na KIK ASS DoCh i VC byly zbanowane + klika innych ograniczen. Przyszlo 50 graczy. Obcinanie wampirow i demonow wychodzi, jak widac, raczej na zdrowie. :)
KIK ASS był lokalem, w Warszawie gdzie graczy dużo, a samych lokali i tak na lekarstwo, bo nie ma ich komu robić, więc porównanie do dwudniowej imprezy w innym mieście jest.....mało trafione.

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

No popatrz ja znam też opinie innych, którzy twierdzą, że jeżeli demony i vc nie będą przycięte to nie przyjadą. Bo po co się męczyć?

Poza tym 2000+1000 jest ok:)

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Darku...ale na ten turniej w Warszawie przyjechali ludzie z Lublina/Białegostoku, właśnie dzięki fajnym zasadom ;)

2000+1000 - popieram ;)

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Darku, Twoja troska o frekwencję jest wzruszająca, niemniej realia są takie, że na ten turniej ze zbanowanymi przegięciami przyjechało tyle samo (a chyba nawet więcej osób) co na poprzedni lokal w Warszawie na 2000+.

Prawda jest taka, że w okresie na kwartał przed nowymi army bookami w Polsce wampirami grało dosłownie kilka osób na turniejach - Furion, ja i Karabiny, pamiętam, że zazwyczaj byłem jedynym albo jednym z dwóch graczy VC na masterze. A DL się widywało jeszcze rzadziej - pół roku temu ta armia nie istniała na turniejach. Sądzę, że znakomita większość "neofitów" tych armii ma drugą albo i trzecią armię - czy to imperium na dwóch czołgach, czy to Wood Elfy, co tam akurat było przegięte :wink:

Sądzę, że jeśli w Łodzi nawet pojadą po bandzie (czego bym osobiście nie chciał) i zbanują nowe podręczniki do tych armii, dopuszczając stare, to i tak frekwencja będzie - format jest bardzo ciekawy. Z drugiej strony, jeśli nowe armie będą dopuszczone, to sadzę, że 80% sojuszy będzie zawierało armię na 2000 "D lub V", no i oczywiście mniejsza armia to D lub V - ostatecznie (np. jak zakażą takich sojuszy) WoC albo DE, bo choć nie są radykalnie przegięte, to mają kilka przedmiotów/jednostek wspierających (hotek, puppet, khaeleth), które idealnie "uzupełniają" w ramach kontyngentu na 1000 punktów. Gracze nie mający takich armii - raz, że nie mają szans, dwa, że pewnie nie będą chętni, żeby przyjechać i dostać parę masek.

Oczywiście, może się jeszcze napatoczą jacyś frajerzy (np. gracze Lizzie, O&G, Skaven, HE, o Ograch i Bestiach nie wspominając), na których powergamerzy będa golić pukty - ale na którymś masterze chyba ich ostatecznie zabraknie.

ODPOWIEDZ