Szczury 2500
Szczury 2500
Próbowałem zrobic coś ciekawszego niż standard skavów , ale żeby nadal było grywalne. Przede wszystkim umożliwia pare fajnych konwersji (jeźdzcy na szczurach i wykorzystanie figurek rat ogrów po paru przeróbkach ) Czekam na krytyke i może jakieś dodatkowe pomysły.
Grey Seer ( Bell , Warpstone Amulet, Eye of the Horned RAt, Twisted Crown) = 535 pkt
Warlock Engineer (full equip,bez pistola, Storm Deamon) = 110 pkt
Warlock Engineer (full equip,bez pistola, DS) = 110 pkt
Chieftain (BSB, ha, WarpStorm banner)
= 149 kpkt
29x Clan Rats (FCG)- popychacze dzwonka = 170 pkt
35x Clan Rats (FCG) + Ratling)- tu siedzi BSB = 260 pkt
20x Clan Rats (M)- tu siedzi Warlock z Storm Deamonem = 105 pkt
25x Slaves (M) = 54 pkt
25x Slaves (M) = 54 pkt
25x Slaves (M) = 50 pkt
4x Giant Rat Packs = 120 pkt
4x Gutter Runners (TT, poison) = 68 pkt
20x Plague Monks(St+M, 2xHw)- tu drugi warlock?? = 175 pkt
5x [DoW] Heavy Cavarly (barding, ha,lance,shield) - 105 pkt- tu mam wątpliwości czy WLC nie będzie lepszy. hmm..
5x [DoW] IronGuts (M+St+Warbanner)= 295 ( to moi ulubieńcy, jak przyfarci do damy im frezny i będzie rzeżnia:D )
=2500 pkt
PD:13! + SD
DD:6 + DS
Co myślicie o tym?
pozdro
Grey Seer ( Bell , Warpstone Amulet, Eye of the Horned RAt, Twisted Crown) = 535 pkt
Warlock Engineer (full equip,bez pistola, Storm Deamon) = 110 pkt
= 149 kpkt
29x Clan Rats (FCG)- popychacze dzwonka = 170 pkt
35x Clan Rats (FCG) + Ratling)- tu siedzi BSB = 260 pkt
25x Slaves (M) = 54 pkt
25x Slaves (M) = 54 pkt
25x Slaves (M) = 50 pkt
5x [DoW] Heavy Cavarly (barding, ha,lance,shield) - 105 pkt- tu mam wątpliwości czy WLC nie będzie lepszy. hmm..
5x [DoW] IronGuts (M+St+Warbanner)= 295 ( to moi ulubieńcy, jak przyfarci do damy im frezny i będzie rzeżnia:D )
=2500 pkt
PD:13! + SD
DD:6 + DS
Co myślicie o tym?
pozdro
Ogólnie armia mi się podoba, trochę zmian, jakich bym dokonał, wyliczam poniżej. Mam jednak świadomość, ze każdy lubi grać po swojemu i to, co jednemu jest bardzo na rękę, u innego nei musi budzić zachwytu.Ehx-ray pisze:Próbowałem zrobic coś ciekawszego niż standard skavów , ale żeby nadal było grywalne. Przede wszystkim umożliwia pare fajnych konwersji (jeźdzcy na szczurach i wykorzystanie figurek rat ogrów po paru przeróbkach ) Czekam na krytyke i może jakieś dodatkowe pomysły.
Konwersje - jak najbardziej! Ja jestem amatorem używania oddziałów DoW w armii szczurów, po przekonwertowaniu. Trochę mi się chowała wizja szczurzej kawalerii, ale po zobaczeniu modeli Vocala nieco zmieniłem zdanie.
Ja zrezygnowałem z korony jak się okazało, że regeneracja nie chroni przed 1 na spaczeniu (dyskusję o tym znajdziesz w dziale z pytaniami o zasady).Ehx-ray pisze:Grey Seer ( Bell , Warpstone Amulet, Eye of the Horned RAt, Twisted Crown) = 535 pkt
Jednostkę popychaczy bym nieco zmniejszył, dzwon "robi" za ekwiwalent modeli. Albo zamienił miejscami tę jednostkę do pchania z obstawą warlocka ze storm - daemonem. Jak dla mnie, na te punkty max clanratów to 30, ale są gusta i guściki.
Może gdzieś dałoby się znaleźć punkty na dodatkowe DS-y dla inżynierów (może jednego ironguta mniej?).
Osobiście wystawiam tunneling teamy po 5, zeby mieć na wszelki wypadek ten US 5, jakby wróg zapragnął przez nich uciekać. I plague monków wystawiłbym 25, żeby pomimo poniesionych strat mieć jeszcze przez jakiś czas maksymalny rank bonus. Ostatnio zdarzyło mi się wystawić ich bez dodatkowej broni ręcznej (mam swoją armię z dzwonem w dziale rozpiski). Pomyślałem, że z tą siłą 3 dużo im ten dodatkowy atak nie da, a za te punkty mogę wziąć coś jeszcze (np. banner of the swarm, jak juz używasz war bannera dla innej jednostki). Jak już ma się monków, to większość szczurzych wodzów doradzi branie censer bearerów, i ja chyba też bym to proponował. Choć kawaleria może być szokiem dla przeciwnika. A przy użyciu storm bannera WLC nie zawsze się sprawdza, więc taka jednostka do HtH imo jest przydatniejsza.
Może udałoby się też wcisnąć kilku night runnersów, chociażby do zajmowania terenu.
Pozdrawiam,
Krzysiek
no nie obejrzałem tą kawalerie i się zasugerowałem... teraz zrobie pewnie b.podobną
@KrzysiekW
Dzięki za rady Krzysiek. Całkowicie zapomniałem, że musi byc US 5 jak chce się doganiac cos. Moge zwiększyc tunnelingi do 6 i jednego skasowac. Na dzwonku jest tylu clanratów ,bo często gram z Delfami i ich zmasowany ostrzał powoduje że za szybko spada mi ten oddział.
Z tą 35 CR chyba przesadziłem, też moge zmniejszyc. Co do night runnerów to nigdy nic pożytecznego nie zrobili dla mnie tylko zawsze spieprzali albo jedna salwa z czegokolwiek ich kasowała.
Strasznie się zdziłwiłem tym, że regenka nie daje nic przy tej 1. Zaraz tego poszukam, bo aż mi się nie chce wierzyc.
Pozdro
@KrzysiekW
Dzięki za rady Krzysiek. Całkowicie zapomniałem, że musi byc US 5 jak chce się doganiac cos. Moge zwiększyc tunnelingi do 6 i jednego skasowac. Na dzwonku jest tylu clanratów ,bo często gram z Delfami i ich zmasowany ostrzał powoduje że za szybko spada mi ten oddział.
Z tą 35 CR chyba przesadziłem, też moge zmniejszyc. Co do night runnerów to nigdy nic pożytecznego nie zrobili dla mnie tylko zawsze spieprzali albo jedna salwa z czegokolwiek ich kasowała.
Strasznie się zdziłwiłem tym, że regenka nie daje nic przy tej 1. Zaraz tego poszukam, bo aż mi się nie chce wierzyc.
Pozdro
Nie ma za co, mam nadzieję, że się przydadzą. Muszę jednak napisać uczciwie, że nie jestem jakimś szczególnym wymiataczem. Lubię sobie pograć szczurami, i lubię te modele. (oprócz grania zbieram kolekcjonersko)Ehx-ray pisze:Dzięki za rady Krzysiek.
Ja wystawiam piątki, zupełnie mi to wystarcza. Do czasu wykopania się przeciwnik ma już inne zmartwienia. A jak się zaczai czymś na kopaczy to już najczęściej czymś konkretnym. Szóstka też dobra, tylko ja ostatnio jadę "po kosztach".Ehx-ray pisze:Całkowicie zapomniałem, że musi byc US 5 jak chce się doganiac cos. Moge zwiększyc tunnelingi do 6 i jednego skasowac.
Ehx-ray pisze:Na dzwonku jest tylu clanratów ,bo często gram z Delfami i ich zmasowany ostrzał powoduje że za szybko spada mi ten oddział.
Z tą 35 CR chyba przesadziłem, też moge zmniejszyc.
Rozumiem. Moim przeciwnikiem też często są DE, ale wtedy gramy na takie punkty, że mają więcej zmartwień niż dzwon.
Ja ich używam do atakowania jakichichś lekkich celów, ew. gołe piątki służa do zajmowania ćwiartek (za 25 pkt - jak znalazł. Czasem przeciwnik oleje taki oddział, bo szkoda jednostki na to wysyłać, a chłopaki pod osłona terenu zajmują teren, zdobywając punkty bądź utrudniając to przeciwnikowi).Ehx-ray pisze:Co do night runnerów to nigdy nic pożytecznego nie zrobili dla mnie tylko zawsze spieprzali albo jedna salwa z czegokolwiek ich kasowała.
Ja też się zdziwiłem, ale argumentacja jest mocna. Szkoda.Ehx-ray pisze:Strasznie się zdziłwiłem tym, że regenka nie daje nic przy tej 1. Zaraz tego poszukam, bo aż mi się nie chce wierzyc.
Sprawdź tutaj. Na Nowej Gildii znajdziesz ten sam temat i tę samą odpowiedź. Przejrzyj jeszcze dział z zasadami (tu, na BP) jest tam moje pytanie o efekty dzwonu w przypadku trafienia z S7 w walce wręcz.
Powodzenia
Wstaw potem armię po ew. zmianach.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Rozpa po paru zmianach:
Grey Seer ( Bell , Warpstone Amulet, Eye of the Horned RAt, Warpstone Charm, Power Stone) = 535 pkt
Warlock Engineer (full equip,bez pistola, DS, Storm Deamon) = 135 pkt
= 149 kpkt
30x Clan Rats (FCG)- popychacze dzwonka = 175 pkt
30x Clan Rats (FCG + Ratling Gun )- tu siedzi BSB = 235 pkt
25x Slaves (M) = 54 pkt
25x Slaves (M) = 54 pkt
25x Slaves (M) = 54 pkt
6xGutter Runners (TT, poison) = 102 pkt
6x Gutter Runners (TT, poison) = 102 pkt
5x [DoW] Heavy Cavarly (barding, ha,lance,shield) - 105 pkt
5x [DoW] IronGuts (M+St+Warbanner)= 295
=2500 pkt
PD:13! + SD + PowerSt.
DD:6 + 2xDS
Ale nadal argumenty innych co do regenki mnie jakos nie przekonują...
Zbyt lubie mojego seera
Wolałbym, żeby było to w jakimś faq'u czy erracie officialnej.
Brak mi pkt. na nightów, ale już nie wiem na czym zaoszczędzic... Może na irongutach, ale najpierw musze potestowac w jakiej liczbie się najlepiej sprawdzają.
Pozdro
Grey Seer ( Bell , Warpstone Amulet, Eye of the Horned RAt, Warpstone Charm, Power Stone) = 535 pkt
Warlock Engineer (full equip,bez pistola, DS, Storm Deamon) = 135 pkt
= 149 kpkt
30x Clan Rats (FCG)- popychacze dzwonka = 175 pkt
30x Clan Rats (FCG + Ratling Gun )- tu siedzi BSB = 235 pkt
25x Slaves (M) = 54 pkt
25x Slaves (M) = 54 pkt
25x Slaves (M) = 54 pkt
6xGutter Runners (TT, poison) = 102 pkt
6x Gutter Runners (TT, poison) = 102 pkt
5x [DoW] Heavy Cavarly (barding, ha,lance,shield) - 105 pkt
5x [DoW] IronGuts (M+St+Warbanner)= 295
=2500 pkt
PD:13! + SD + PowerSt.
DD:6 + 2xDS
Ale nadal argumenty innych co do regenki mnie jakos nie przekonują...
Zbyt lubie mojego seera
Wolałbym, żeby było to w jakimś faq'u czy erracie officialnej.
Brak mi pkt. na nightów, ale już nie wiem na czym zaoszczędzic... Może na irongutach, ale najpierw musze potestowac w jakiej liczbie się najlepiej sprawdzają.
Pozdro