Sklejanie modeli

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Szymek
Chuck Norris
Kontakt:

Sklejanie modeli

Post autor: Szymek »

Zakładam taki temat ponieważ miewam czasami trudnośći z klejniem metalowych modeli, czego przyczyną może być nieodpowiedni klej, więc jakich kleji używacie do klejenia metalowych elementów, aby nie mieć z tym problemu?

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: quidamcorvus »

Szymek pisze:Zakładam taki temat ponieważ miewam czasami trudnośći z klejniem metalowych modeli, czego przyczyną może być nieodpowiedni klej, więc jakich kleji używacie do klejenia metalowych elementów, aby nie mieć z tym problemu?
Klej: Kropelka, Superglut. Jeśli spinujesz wcześniej elementy to nie powinno być problemu.

Awatar użytkownika
Arantir
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Arantir »

Najlepszy klej do klejenia figsów to Technicqll (do kupienia w Castoramie). Buteleczka za ok.5 zł starcza na sklejenie całego batalionu :)

Szymek
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Szymek »

quidamcorvus pisze:
Szymek pisze:Zakładam taki temat ponieważ miewam czasami trudnośći z klejniem metalowych modeli, czego przyczyną może być nieodpowiedni klej, więc jakich kleji używacie do klejenia metalowych elementów, aby nie mieć z tym problemu?
Klej: Kropelka, Superglut. Jeśli spinujesz wcześniej elementy to nie powinno być problemu.
Też używam tych klei, ale przy klejeniu większych metalowych elementów aby się złączyły trzeba strasznie długo je trzymać połączone, w przeciwnym razie cała zabawa na marne i od początku.

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Post autor: ARBAL »

do wiekszych modeli POXIPOOL ale sarzy (a nie przezroczysty) trudniejszy do kupienia ale jest bardzo dobry. Generalnei pinowanie to podstawa i superglue (uzywam PATEXa, czybko "łapie" i ma użyteczne opakowanie) też da radę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Archont
Wałkarz

Post autor: Archont »

Kropelka i Poxipool,szary i ten przeźroczysty.Różnica w tych Poxipool-ach jest taka,że szary ma konsystencję bardziej stałą.Niestety nie wiem po ile chodzą bo mam je za free

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Post autor: ARBAL »

POXIPOL 14 zł starczy na długo i naprawde szary nacnzi elepszy bo jest do połaczeń sztywnych a przezroczysty do elastycznych.
przetestowane nie masz co eksperymentowac :)
Obrazek

Gizzmo
Pseudoklimaciarz

Post autor: Gizzmo »

Metalowe figurki warto pinowac. Jezeli potem masz zamiar je kleic klejem na bazie żywicy epoksydowej to warto zrobic ciut wieksze otwory od srednicy drucika. Ja np. uzywam 1mm wiertel, szpilek jako pinow i poxipolu. Jezeli masz jakis odpowiedzialny element ktory jak na zlosc nie chce sie trzymac to istnieje jeszcze klej firmy UHU ktory na pewno to zlapie i to juz na zawsze tylk oze schnie 12 godz wiec o utrzymaniu w rekach nie ma mowy. A i tak na koniec pamietaj zeby zawsze myc figurki przed klejeniem (kapiel w ludwiku powinna zalatwic sprawe.

Cyciek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Cyciek »

jaki jest NAJLEPSZY klej do klejenia magnesow neodymowych po podstawki????

ODPOWIEDZ