Gnoblary
Moderator: Afro
Strzelaja z jednej ranki do zwyklych modeli a ze wszytkich do large target'ow. Na gorce z dwuch rank. Maja multi wiec moga strzelac- rzucac widelcami dwa razy.Reaper pisze:Witajcie
Co o nich sadzicie IMO sa przydatne.Wie ktos moze z ilu oni rank strzelaja ???
Co do ich przydatkosci to mozna by wiele pisac. Jest to jednostka naprawde oplacalna na wieksze bitwy. Zajmuje ciwartki i tamuje ruch fastow i innyc dupereli na flankach czy tylach. Nikt im nie kaze szarzowac frontalnie przeciwnika. 4M mozne w zupelnosci wystarczyc. Jak ogry nie daja rady to przyczlapie sie i doada troche CR ( chociaz zadko to jest aa tak potrzebne).
Ja niewidze tu zadnego marnwoanie 40-50pk za dzial ktory zyskuje 100.
Po za tym LUDZIE armia Ogrow bez gnoblarow-popychaczy ?! to sie klimatu nie trzyma. Same ogry sa tak monotematyczne, nudne i takie niejakie.
Skoro sa przydatne to czemu ich od jakiegos czasu w ogole nie wystawiasz ;P. Nie gram ogrami ale wedlug mnie gnoblary trzeba brac bo maja swietne figurki i w ogole sa fajne i na swoj sposob smieszne (gnoblar z randlem na glowie)Reaper pisze:Witajcie
Co o nich sadzicie IMO sa przydatne.Wie ktos moze z ilu oni rank strzelaja ???

Jak dla mnie gnoblary nadaja sie na przytrzymanie large targetow w postaci treemana....oni maja +4 do CR on musi zadac 4 rany zeby byl remis, nie zawsze mu to wychodzi....
Do klimatu armii sa niezbedne IMO, ale za wolne zeby doskonale wspolgraly z Ogrami
Do klimatu armii sa niezbedne IMO, ale za wolne zeby doskonale wspolgraly z Ogrami
- FIFI (_!_)
- Chuck Norris
gnoby są do trzymania ćwiartek i chronienia flanek od fastów, a żeby przestrzymały takiego large targeta to muszą zdać LD co nie jest proste do wyrzucenia bo tyrant juz bedzie na drugim końcu stołu i nie bedą mogły korzystać z jego LD
- Kedziorson
- Masakrator
ja ostatnio wystawiam dwa klocuszki po 20 gnoblarów:D przeciwko armi strzelającej ustawiam je w rzędzie i ide za nimi całą armią:D pcham je przedewszystkim do maszyn i łuczników:D zajmują ćwiartki więc zazwyczaj się spłacają...a to tylko 40pts.
IMO bardzo opłacalna jednostka w ograch":D
Trapersi też nie są źli....umiejętne wystawienia daje nam podstawe to pozbycia się polta/canona oraz zajęcie lasku czy łapanie samotnych magów:D

Trapersi też nie są źli....umiejętne wystawienia daje nam podstawe to pozbycia się polta/canona oraz zajęcie lasku czy łapanie samotnych magów:D
Treeman kosztuje 285 pkt, mysle ze warto trzymac Tyrnata blisko gnoblarow i odzialem wartym 40pkt przytrzymac odzial wart 285pkt...a nie uganiac sie tyrantem za jakimis driadami czy wardancerami bo prawde powiedziawszy WE nic grubszego raczej nie wystawią...
-
- "Nie jestem powergamerem"
jak juz tyran ma byc blisko drzewa to niepotrzebne gnoblary - z tundereiserem tyran robi overruna na drzewku (przy lekkim farcie 

A jak nie?? To ryzykujesz, jesli nie strate Tyranta (to pewnie nie) to strate za połowe jego punktów (tu treeman powinien dac rade). Tyrant daje lidera- gnoblary ustają i utrzymują drzewca do konca gry, a Tyrant niech sobie pózniej biega gdzie chce wtedy...jak juz tyran ma byc blisko drzewa to niepotrzebne gnoblary - z tundereiserem tyran robi overruna na drzewku (przy lekkim farcie
- Kedziorson
- Masakrator
treeman będzie nabijał arny na maluchach i wkońcu wygra CC...bez wyobra źni post... 

to sobie poturlaj kosteczkami zeby zobaczyc ze tych ran bedzie 3-4.Czyli ile? Tyle co gnoblary maja CR, a wiec remis i drzewiec stoi....czy ja mowie ze gnoblary maja z nim wygrac? (co tez jest mozliwe jesliby mial tragiczne rzuty)Maja go przetrzymac- podkreslam przetrzymactreeman będzie nabijał arny na maluchach i wkońcu wygra CC...bez wyobra źni post...
Ja przeważnie biorę oddział 20-25 fighterów i 8-10 traperów. Zwykli przeważnie trzymają ćwiartkę i pilnują flanki przed jakimiś słabszymi fastami, a traperzy blokują marsze i ogólne plątają sie pod nogami przeciwnika, czasami zapolują na nieostrożnego maga, czy obrzucą jeżami coś lekkiego.
Jak dla mnie bardzo przydatni i opłacalni - zwłaszcza, że oba te oddziały kosztują w sumie niecałe 100 punktów.
Jak dla mnie bardzo przydatni i opłacalni - zwłaszcza, że oba te oddziały kosztują w sumie niecałe 100 punktów.
- Zed Zediculus
- Mudżahedin
A niby dlaczego strzelają do Large Targetów wszyscy??? W opisie broni nie ma o tym nic, podobnie jak w Rulebooku. No chyba, że przeoczyłem...Misiek pisze: Strzelaja z jednej ranki do zwyklych modeli a ze wszytkich do large target'ow. Na gorce z dwuch rank. Maja multi wiec moga strzelac- rzucac widelcami dwa razy.

Dołączam się do powższego pytania 
A co do gnobów to u mnie oddział fighterów to pozycja obowiązkowa.
-fajne figsy i klimat, tego nikt nie odmówi
-4 CR na starcie, wiadomo czasem coś przytrzyma, czasem coś osłoni itp.
-siłą gnobów jest ich... słabość
Ludzie na ogół lekcewarzą je a to poważny błąd, raz pogoniły skina-biegacza, raz ustrzeliły połowę vampkowego generała na jakimś tam nightmarze czy czymś,
-czempion na gnobach się przydaje do zrobienia challenge i przyjęcia raz na siebie nie tracąc ranków i ilości
-klimat

A co do gnobów to u mnie oddział fighterów to pozycja obowiązkowa.
-fajne figsy i klimat, tego nikt nie odmówi

-4 CR na starcie, wiadomo czasem coś przytrzyma, czasem coś osłoni itp.
-siłą gnobów jest ich... słabość

-czempion na gnobach się przydaje do zrobienia challenge i przyjęcia raz na siebie nie tracąc ranków i ilości

-klimat

- FIFI (_!_)
- Chuck Norris
"Klimat" napisales dwa razy
noo gnoby są potężne, raz przegoniły konnice imperialną z priestem(konnica szarżowała) dzieki priestowi mieli jeszcze hate'a, ale wygrałem o 1 on nie zdał i uciekł na pare cali a ja go zagoniłem
Jeśli chodzi o pytanie odnośnie large targetow to napewno strzelają 2 ranki ale czy wiecej to nie jestem pewny. Bo large target jest duzy i ci z przodu nie zasłaniają widoczności w góre i pozostali tez go widzą. 

- Zed Zediculus
- Mudżahedin
Ok khain, fluffowo to wiadomo
Ale gdzie to jest w Rulebooku...

Ale gdzie to jest w Rulebooku...