O&G, Dwarfs - kilka pytań

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gimiak
Pseudoklimaciarz
Kontakt:

O&G, Dwarfs - kilka pytań

Post autor: gimiak »

Noszę się z zamiarem rozpoczęcia przygody z WHFB. Aktualnie dostępne armie przejrzałem już kilka razy, z dostępnych wstępnie wybrałem O&G (tylko orki) lub Krasnoludy. Diabelnie ciężki wybór. Wybrałbym Krasnoludy, ale jak patrzę na modele, to mnie trochę odrzuca - wypraski w których głowa połączona jest na stałe z korpusem są IMO tragiczne. Że też nie mogli zrobić ich oddzielnie. :(

Orki to druga armia, o której myślę. Figurki świetne, ale przeraża mnie zasada animozji. Jak to wygląda w praktyce?

Na pewno walczyliście już z tymi/lub tymi armiami nie raz i nie dwa. Jak prezentują się (obie) armie na polu bitwy względem konkurencji?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Orki są na tą chwilę bardzo słabe, a orków złożonych zgodnie z zasadą "same orki bez goblinów" to już w ogóle nie ma po co z walizki wyciągać. Dwarfy są armią remisową, ciężko tym zaliczyć kosmiczną wtopę ale ciężko też ugrać wysokie zwycięstwo, nawet ze słabszym graczem. Gracze O&G bardzo narzekają na siłę swojej armii, gracze Dwarfów tylko trochę, generalnie żadna z tych armii to nie jest czołówka pałeru. :wink:
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Witaj na forum!
Tu znajdziesz sporo tresciwej lektury na temat zielonoskórych:

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?t=13802

Jezeli wejdziesz w zielonych, to nie spodziewaj sie latwego zycia. Chyba ze zamierzasz raczej zbierac modele, niz grac. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
gimiak
Pseudoklimaciarz
Kontakt:

Rozważam armię, która podoba mi się wizualnie, dlatego też wygrana aż tak istotna nie jest. Najważniejsze aby się dobrze bawić podczas gry.

Zastanawiałem się również nad lizakami, modele prezentują się całkiem nieźle (no może poza skinkami, które mi jakoś nie podeszły). W zasadzie tyle. Ciężki wybór. Damn! ;)

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

lizaki dostają nowy podręcznik na wiosnę

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

Luty to nie wiosna chyba;)

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Najważniejsze aby się dobrze bawić podczas gry
W takim razie polecam ci orkasy, do przyjemnych, towarzyskich gierek nadaja sie zajebiscie - jest to najbardziej funowa armia w całym wfb.
Tyle ze za czesto nie bedziesz wygrywac, ale mozna sie do tego przyzwyczaic :D

Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: grahnar »

a ja mogę polecić krasnale :) też bardzo fajna i fluffowa armia :) a co do figurek to zawsze można zbierać metale albo figsy innych firm niż GW co do plastików to nie są aż takie złe :)

Awatar użytkownika
Emilianek
Chuck Norris

Post autor: Emilianek »

Co do orków to szkoda, że nie chcesz mieć też goblinów, bo z goblinami jest o wiele "ciekawiej" niż z orkami. :D
Ich dużą przewagą nad krasnalami pod względem przyjemności gry jest moim zdaniem to, że krasnale mają samą piechotę z najmniejszym współczynnikiem ruchu w grze (nie licząc helikopterka), a u O&G jest dużo fastów, rydwanów no i oczywiście fanoli :) .
Co do animozji to rzeczywiście wnerwiają, ale czasami też pomagają (żadko :wink: ).

Awatar użytkownika
gimiak
Pseudoklimaciarz
Kontakt:

Oftop:
Prowadzę sklep z figurkami, toteż co nieco wiem na temat wydania nowych lizaków. Oficjalne premiery wyglądają następująco:

07.02.09
LIZARDMEN ARMY BOOK
LIZARDMEN STEGADON
LIZARDMEN TEMPLE GUARD
LIZARDMEN KROXIGORS
21.02.09
LIZARDMEN BATTALION
LIZARDMEN RAZORDON HUNTING PAC
/oftop

Kurcze, na początku źle się wyraziłem. Dopuszczam gobosy, ale tylko niektóre oddziały. Fanatycy są jak najbardziej ok. Nie pasują mi nowi jeźdźcy pająków i nocne gobliny, wydaje mi się, że poprzedni regiment (NG) był lepszy. Przynajmniej można było dowolnie konfigurować modele. Podobnie z figurkami z BFSK, są oczywiście ok, ale stałe pozy... Poza tym modele gobosów nie śmieszą mnie ja te stare. Te obecne są zimne i okrutne. ;)

Przeczytałem podręcznik zarówno do O&G i Krasnoludów w języku polskim i muszę przyznać, że krasnoludy mają świetną historię, ale tłumacz przesadził z pojawiającą się stale jedną frazą odrobinę psującą owe dzieło. Historia O&G również daje radę, choć oba podręczniki wypadają słabiej przy Wampirach, które czyta się naprawdę dobrze!

Odnośnie samych armii, to zauważyłem, że krasnoludy to armia dystansowa (coś jak Tau w WK40K). Z jednej strony jest to dobre, ale z perspektywy gracza Tyranidami, nudne. W końcu trzeba dobiec do celu by go ubić, a w trakcie drogi tracę większość oddziału. Choć oczywiście drugiemu graczowi o to chodzi. ;)

Z drugiej strony O&G mają prawie wszystkie pożądane przeze mnie atuty: dużo różnorodnych jednostek (jazdę, smoka/waverna, trolle, giganta oraz całą masę różnego rodzaju piechoty - zwłaszcza Black Orcs ;)), walki wręcz prawie, że non stop i duża możliwość konfiguracji modeli plastikowych itp. Mają tylko jedną zasadnicza wadę, czyli wspominaną wcześniej przeklętą animozję.

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Modele ze skull passa są okropne :) Najlepiej walnij sobie armioskopa na cytadeli. Orki są klimatyczne i szalenie losowe. Dwarfy bardzo statyczne. Ja bym poczekał na nowe lizaki, ale każdy lubi co innego :)
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

może animozja zostanie zmieniona na dużo bardziej lagodną, wtedy tez i black orki będa bardziej grywalne.

Co do modeli...

Jakbym mial kase to zebralbym armie zielonych ze starszych edycji, bo są radosne i zabawowe.
Wlaśnie taki klimat mają dla mnie zieloni w warhammerze, a obecna edycja zrobila z nich zlych i mrocznych gości.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

Krasie i O&G to bardzo fajne armie, choć biestety te ostatnie są troche słabe. Ale jak chcesz grać 4fun to czemu nie (ja dlatego właśnie wybrałem DE w 6ed.). Jeśli chodzi o gre to te dwe armie są swoim przeciweństwem. O&G to armia typowo ofensywa (ach, ta banda zielonych krzyczących WAAAAG!) i krasie które ze swoimi slabym ruchem bedą siedzeć w miejscu i strzelać, czekając aż przeciwni do nich dojdzie i dopiero walczą w hth. Musisz więc wybrać co ci odpowiada. Jeśli jednak bierzesz pod uwagę lizaki, to ja na twoim miejscu wybrał bym właśnie ich. Figurki mają fajne (moim zdaniem ładniejsze od krasiowych i goblino-orkowych), no i za niedługo wychodzi nowy podręcznik (miejmy nadzieje, że skopią go tak jak mortali chaosu)
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
gimiak
Pseudoklimaciarz
Kontakt:

Modele ze skull passa są okropne Smile Najlepiej walnij sobie armioskopa na cytadeli. Orki są klimatyczne i szalenie losowe. Dwarfy bardzo statyczne. Ja bym poczekał na nowe lizaki, ale każdy lubi co innego Smile
Dark Elves 72.36%
Chaos Dwarfs 62.46%
Chaos Warriors 62.46%
Vampire Counts 52.36%
Orcs & Goblins 47.94%
_-_

Podrzuciłem znajomemu tę "ankietę", z którym mamy zamiar grać, i również otrzymał DE jako pierwszą armię. Psypadek? ;) Odnośnie modeli, to aż takie złe nie są. Krasnoludy są wg mnie całkiem niezłe.

Jakbym mial kase to zebralbym armie zielonych ze starszych edycji, bo są radosne i zabawowe.
Wlaśnie taki klimat mają dla mnie zieloni w warhammerze, a obecna edycja zrobila z nich zlych i mrocznych gości.
I tutaj się z tobą kolego zgodzę, stare modele goblinów były zabawne, obecne to już zupełnie inny styl. Przynajmniej FG i NG. Uważam również, że ze starych figurek metalowe czarne orki wypadały równie dobrze jak te nowe.
Krasie i O&G to bardzo fajne armie, choć biestety te ostatnie są troche słabe. Ale jak chcesz grać 4fun to czemu nie (ja dlatego właśnie wybrałem DE w 6ed.). Jeśli chodzi o gre to te dwe armie są swoim przeciweństwem. O&G to armia typowo ofensywa (ach, ta banda zielonych krzyczących WAAAAG!) i krasie które ze swoimi slabym ruchem bedą siedzeć w miejscu i strzelać, czekając aż przeciwni do nich dojdzie i dopiero walczą w hth. Musisz więc wybrać co ci odpowiada. Jeśli jednak bierzesz pod uwagę lizaki, to ja na twoim miejscu wybrał bym właśnie ich. Figurki mają fajne (moim zdaniem ładniejsze od krasiowych i goblino-orkowych), no i za niedługo wychodzi nowy podręcznik (miejmy nadzieje, że skopią go tak jak mortali chaosu)
Nie mam parcia na lód, że muszę już kupić, dlatego spokojnie rozglądam się armią, którą mógłbym sobie pograć. Zobaczymy co przyniesie luty, pewnie w nowym WD będzie dużo ciekawego materiałów o nowych lizakach. Zobaczymy.

Takie pytanko, na liście z Cytadeli zobaczyłem Krasnoludy Chaosu. Ta armia jest w jakiś sposób rozwijana czy umarła? Kiedyś modele, choć mocno ograniczone ilościowo, prezentowały się całkiem nieźle. Szukałem modeli CD na CMON i jak zobaczyłem poniższe zdjęcie, to mi kopara opadła.
http://www.coolminiornot.com/209448

Obrazek

Awatar użytkownika
Telchar
Wodzirej

Post autor: Telchar »

To jest figurka Avatars of War, wszystkie ich figurki ładnie pomalowane powodują opad szczeny ;)
http://azylium.vot.pl - Serwis Społeczności Mordheim

Awatar użytkownika
gimiak
Pseudoklimaciarz
Kontakt:

Telchar pisze:To jest figurka Avatars of War, wszystkie ich figurki ładnie pomalowane powodują opad szczeny ;)
Wiem, wiem, z tym że ten model mówi do mnie jawne: kup mnie. ;)

Macie może jakąś stronę ze zdjęciami całych wyprasek z modelami, gdzie podejrzeć by można było co GW wciska w boxach?

Awatar użytkownika
Arghal
Chuck Norris

Post autor: Arghal »

Ta armia jest raczej "umarła" jak to powiedziałeś :( Mimo to posiada nadal bardzo dużą rzeszę wiernych fanów ... m.in mnie ;) Jest to armia, która daje chyba największe pole do popisu, ponieważ większość jednostek poprostu konwertujesz :) A jeżeli chodzi o tą figsę to jest pomalowana przez (tak mi się wydaje) naszego kolegę z forum :)

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Post autor: Kris »

Ta armia jest w jakiś sposób rozwijana czy umarła?
To armia, które przez paru upartych nie może umrzeć jak tego chce GW :wink:
Chieftain (Skaven Hero - 45pkt.) Toughness: 4
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie :?:

Awatar użytkownika
Arghal
Chuck Norris

Post autor: Arghal »

Bardzo upartych ^^ I miejmy nadzieję, że nie umrze ! Dobra koniec offtopu, bo to chyba nie oto w tym temacie chodzi :P

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

O tak, jeśli podobają ci się dwarfy i o&g CHD to armia dla Ciebie: dobre machiny, piechota krasi chaosu, masy niewolników zielonoskórych, niezła magia....

ODPOWIEDZ