Ogniem i mieczem

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Arantir
"Nie jestem powergamerem"

Ogniem i mieczem

Post autor: Arantir »

Siemanko!

Mam pytanie takie do Was. Ostatnio oglądałem w/w film i mnie natchnęło do zbierania tejże armii, ale mogę się mylić. Nie wiem czy bardziej by nie pasował Kislev? Tylko chyba jest teraz problem z dostępem do tych figurek ;/ Proszę o garść porad. :)

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Ogólnie rzecz biorąc charakter armii imperialnej jest o jakieś sto lat za wczesny w stosunku do "Ogniem i Mieczem", bo odpowiada pierwszej połowie XVI wieku - są zawodowi żołnierze w fikuśnych ubraniach z nacięciami i wstążkami (jak te noszone przez Lancknechtów), rycerze w zbrojach renesansowych i z ladrowanymi końmi, kusze (które w XVII wieku były już używane w zasadzie tylko do polowań) itp.

Pod względem wyglądu wojska Kislevu są wręcz idealne, ale armia Kislevska nie ma samodzielnego charakteru (tzn. może być wystawiona tylko razem z wojskiem cesarskim, jako siły sojusznicze).

Awatar użytkownika
Grand Admiral Thrawn
Falubaz

Post autor: Grand Admiral Thrawn »

Potop jest po strokroć lepszym filmem :)

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

To wiadomo, stara szkoła filmowa i aktorska. Współczesna szmira się nie równa.

Awatar użytkownika
Arte
Wodzirej

Post autor: Arte »

noo i w potopie jest armia juz bardziej przypominajaca imperialną a mianowicie szewdzka armia Karola Gustawa
tedzio pisze:w batalionie jest taka uniwersalna armia i jest standardowa czyli czesto spotyka się ją na turniejach
:D taa jasne :D

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

W czym? Chyba tylko armatami, bo cała reszta jest całkowicie różna.

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Arantir jest na to bardzo łatwe, mega zajebiste ale i stawiające wyzwanie wyjście z sytuacji ;)

Otóż zbieraj imperium, ale w klimacie XVII wiecznej Polski. Nie słuchaj też Gniewko o podziałach renesansowo-barokowych. Kislev i imperium to mieszanka obu tych wieków, a w zasadzie też innych. Natomiast czołg to juz XIX wiek (czołg zaliczam pod wynalazek conajmniej równy kolei). Chociaż wciąż się dziwię czemu Imperium jeszcze tory dla steamtanka nie położyli ;)

W przyszłości mam zamiar sam zbierać imperium wzorowanej na polskiej armii z XVII wieku. Ciężka jazda jako husaria, piechota z modeli kislevskich ale wyposażona w odpowiednią broń w zależności od regimentu (swordsmen, spearmen etc.). Oczywiście kozacy/lisowczycy/perhytorscy/dragoni w roli pistiolieriow/outriderow. Artyleria z gamezona (co jak co ale to w koncu prawidze maszyny, a nie przykladowy popierdolkowaty garneczek na kólkach w roli moździerza made in GW). Figurki również można zdobyć z modeli historycznych, tylko trzeba sie nabiegac za odpowiednią skalą.

Podobne zamierzenia mam w przypadku bretonni, ta jednak ma być wzorowana na zakonie krzyżackim - to jednak jest prostrze rozwiązanie :)

Awatar użytkownika
Arte
Wodzirej

Post autor: Arte »

Gniewko pisze:W czym? Chyba tylko armatami, bo cała reszta jest całkowicie różna.
mozna z naszego imperium zrobic ladna armie szewdzka
halabardnicy rajtaria(przeciez to szwedzi wymyslili karakoły czyli cos na wzór VI edycyjnej zasady fusillade) armaty , no nie pasuje tu konnica zakonna ale piechota pasuje i to bardzo, niby stroje tak jak powiedziales tez moga nie pasowac, bo te bufony na ramionach i udach jak juz mowiles pochodza od lacknechtow z cesarstwa rzymskiego
tedzio pisze:w batalionie jest taka uniwersalna armia i jest standardowa czyli czesto spotyka się ją na turniejach
:D taa jasne :D

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Kal_Torak...moje imię się odmienia przez przypadki. Poza tym pytanie było o to która armia bardziej odpowiada charakterem tym z Ogniem i Mieczem. Wydaje mi się oczywiste że Kislev, co teź napisałem. To, że figurek Kislevu można używać jako imperialnych to inna sprawa (choć będzie sporo kombinowania i konwertowania, no i dość ciężko dostać te figurki).

Arte, co do jednej rzeczy się nie zgodzę - armia szwedzka Karola Gustawa to przede wszystkim czworoboki pikinierów wspomagane muszkieterami i rajtarami oraz mocna artyleria, a o pikinierów ciężko w Imperium (poza najemnikami). A kontrmarsz (czyli karakol w wersji kawaleryjskiej) był stosowany już w XVI wieku przez Niemców, Hiszpanów czy Szwajcarów. Przez fakt, że mistrzowsko stosowały go szwedzkie armie, niekiedy przypisuje się autorstwo tej techniki Karolowi :)

Awatar użytkownika
Wrubel
Mudżahedin

Post autor: Wrubel »

Chłopaki wyluzujcie a historycznym pierdzeniem. WFB to świat fantasy a nie odzwierciedlenia historii, jedyne co to można go nazwać wzorowanym i to w ogromnym cudzysłowiu.

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Arantir, czym Ty grasz? miałeś WE teraz jacyś WoC, zdecyduj się.
Ale najlepiej nie na imperium a tym bardziej na Kislev, chociaż z drugiej strony kupił bym Gryphon Legion z second handu :mrgreen:
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

ja Griffonów zrobię z boxu outriderów/pistolierów, jeszcze muszę wykminić z czego skrzydła zrobić (waham się nad kupnem z MO a rzeźbieniem) :D

Awatar użytkownika
Arantir

kurka_z_podworka co do zbierania armii do WE na razie poszły w odstawkę, a WoC jakoś mi nie przypadł do gustu. Na razie jestem na etapie właśnie chęci zbierania armii Imperium :D

Btw dzięki za odpowiedzi, obejrzę jeszcze raz całą trylogię i się na coś na pewno zdecyduje :P

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Ty nie oglądaj... Przeczytaj ją waćpan...

Awatar użytkownika
Arantir

Blaesus pisze:Ty nie oglądaj... Przeczytaj ją waćpan...
Czytałem, ale już dawno :) A muszę obejrzeć, bo malarz musi widzieć barwy a nie je przeczytać ^^

ODPOWIEDZ