Dogs Of War
Moderator: Barbarossa
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
Dogs Of War
Analogicznie do Chaos Dwarfów możnaby podyskutować nad psami wojny. Wątpie czy to przejdzie ale BP i to nie to co pełny army list i nie uzupełni psom ich upośledzeń czy przestarzałości. nawet z ich spoils of war zasadą. Podyskutujmy jak ci od chd.
Tu moja propozycja army listu jest
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=340788#340788
Tu moja propozycja army listu jest
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=340788#340788
Podstawa armii jest mniej więcej taka sama, dorzucone są w praktyce przedmioty. Kilka z nich raczej wydaje się mało przydatna, albo za droga jak na swoją cenę (np. ten Killing blow przy zwykłej broni) albo z kolei troszkę gięta Silver arow (wiem wiem tylko na large targety, ale jak pomyśle ile ich przeważnie w armiach jest, to wiem, że strzałka byłaby turbo mordercza).
- Shakin' Dudi
- Masakrator
nie błagam...nie piszcie sami army bookow :/
- Corvus Albus
- Kretozord
JA chcę rulebook do armii proxymonów
- Bruenor Battlehammer
- Wodzirej
To ja zrobie AB do pokemonów - jeszcze więcej dzieciaków zacznie grac w battla
putoa alasti avantoon!
skoro tak sobie dowcipkujemy to i ja dodam coś od siebie - taki command do ciężkiej kawy kosztuje 45 punktów (15 za sztandar, czempa i trąbkę) a jej przelicznik koszt/umiejętności to jakieś otchłanie battla. Wystawienie 6 ze szmatą i trąbą to koszt taki jak za identyczny oddział cold one knightów.
Cała armia dow nie jest w stanie wziąść magicznego sztnadaru (oprócz irongutów) co więcej nawet marny substytut sztandaru armii nie ma dostępu do magicznego bannera.
Jeżeli ja miałbym coś dodać od siebie to aby Paymaster mógł brać normalny magic banner.
Zasada spoils of war miała w zamyśle zrównoważyć niedobór magicznych przedmiotów. Dotychczasowe zmiany w paymasterze miały naprawić jego całkowite upośledzenie na polu walki.
Ale nic nie naprawia przestarzałych kosztów command grup do poszczególnych oddziałów dow, które są nieprzystające do dzisiejszego battla.
Ponieważ grzebanie w kosztach punktowych to pomysł najgorszy z możliwych, proponuje aby Paymaster tak jak normalny sztandar armii mógł brać magic banner bez limitu punktowego.
Cała armia dow nie jest w stanie wziąść magicznego sztnadaru (oprócz irongutów) co więcej nawet marny substytut sztandaru armii nie ma dostępu do magicznego bannera.
Jeżeli ja miałbym coś dodać od siebie to aby Paymaster mógł brać normalny magic banner.
Zasada spoils of war miała w zamyśle zrównoważyć niedobór magicznych przedmiotów. Dotychczasowe zmiany w paymasterze miały naprawić jego całkowite upośledzenie na polu walki.
Ale nic nie naprawia przestarzałych kosztów command grup do poszczególnych oddziałów dow, które są nieprzystające do dzisiejszego battla.
Ponieważ grzebanie w kosztach punktowych to pomysł najgorszy z możliwych, proponuje aby Paymaster tak jak normalny sztandar armii mógł brać magic banner bez limitu punktowego.
powiem krótko: GŁUPOTA!
rozumiem naprawianie jakichś mniejszych lub większych błędów w army bookach ale pisanie nowych to już kompletna bzdura
odnośnie "naprawiania" DoW:
-Paymaster powinien być obowiązkowy(w końcu właśnie dlatego walczą ) ale można by zrobić aby nie zjadał slota hero, hate(może nawet na wszystko a nie na jeden oddział) zamiast paniki po zabiciu też byłby fajny
-command:
dla piechoty: sztandar 8, muzyk 4, champion 8
dla kawalerii: sztandar 16, muzyk 8, champion 16
-Spoils of War: i dla przedmiotu i dla sztandaru
rozumiem naprawianie jakichś mniejszych lub większych błędów w army bookach ale pisanie nowych to już kompletna bzdura
odnośnie "naprawiania" DoW:
-Paymaster powinien być obowiązkowy(w końcu właśnie dlatego walczą ) ale można by zrobić aby nie zjadał slota hero, hate(może nawet na wszystko a nie na jeden oddział) zamiast paniki po zabiciu też byłby fajny
-command:
dla piechoty: sztandar 8, muzyk 4, champion 8
dla kawalerii: sztandar 16, muzyk 8, champion 16
-Spoils of War: i dla przedmiotu i dla sztandaru
Najważniejszym problemem Paymastera jest panika po jego śmierci. Od zdjęcia tej zasady powinno się rozpoczynać jego naprawianie. Ewentualnie, jeżeli upieramy się, by ją zostawić, musi dostać jakiś wyjątkowo solidny bonus, który będzie ją rekompensował - możliwość brania przez niego sztandaru jakiejkolwiek armii bez limitu punktowego wydaje się być sensowne.
Jeżeli do takiego rozwiązania dodamy wprowadzone już Spoils of War, włoskie przedmioty i urealniony koszt command group, będzie przyzwoicie.
Jeżeli do takiego rozwiązania dodamy wprowadzone już Spoils of War, włoskie przedmioty i urealniony koszt command group, będzie przyzwoicie.
Żadna to GŁUPOTA!
No i chciałbym przypomnieć osobom, które tak bardzo obawiają sie nowych AL, że "niestety" ale nowe AL by LS już istnieją i projekt ten nazywa się BP. Zmiany w zasadach kilku armii, nie ważne czy jest ich kilka czy kilkanaście to już nowy wariant Army Listu. LS w BP zrobiło w tym kierunku pierwszy "nieśmiały" krok. Drugi krok prowadzi do zmian/poprawek w większych ilościach. Jednak każdy taki krok poczynając od najmniejszego to już nowy wariant AL. I cieszę się, że w Polsce udało się to zrobić, gdyż jest to jak najbardziej zdrowa i pożyteczna reakcja "świadomego" środowiska graczy WFB na "potworności" jakie zmusza nas do łykania GW. Liczę, że najbardziej upośledzone armie jak DoW czy ChD doczekają się bardziej kompleksowych zmian w ich AL (aczkolwiek ten w BP również jest świetny).
Bogins bestie niedługo wychodzą, teraz jako kolejny AB po lizakach, albo zaraz po skavenach. Stąd cierpienia graczy bestii niedługo zakończą się slicznie wygiętym do granic możliwości AB do bestii - już można myśleć o lepszych herdach z markami z super ambuszem, po którym można od razu szarżować . Stąd bestie nie potrzebują chyba nowego AL.
No i chciałbym przypomnieć osobom, które tak bardzo obawiają sie nowych AL, że "niestety" ale nowe AL by LS już istnieją i projekt ten nazywa się BP. Zmiany w zasadach kilku armii, nie ważne czy jest ich kilka czy kilkanaście to już nowy wariant Army Listu. LS w BP zrobiło w tym kierunku pierwszy "nieśmiały" krok. Drugi krok prowadzi do zmian/poprawek w większych ilościach. Jednak każdy taki krok poczynając od najmniejszego to już nowy wariant AL. I cieszę się, że w Polsce udało się to zrobić, gdyż jest to jak najbardziej zdrowa i pożyteczna reakcja "świadomego" środowiska graczy WFB na "potworności" jakie zmusza nas do łykania GW. Liczę, że najbardziej upośledzone armie jak DoW czy ChD doczekają się bardziej kompleksowych zmian w ich AL (aczkolwiek ten w BP również jest świetny).
Bogins bestie niedługo wychodzą, teraz jako kolejny AB po lizakach, albo zaraz po skavenach. Stąd cierpienia graczy bestii niedługo zakończą się slicznie wygiętym do granic możliwości AB do bestii - już można myśleć o lepszych herdach z markami z super ambuszem, po którym można od razu szarżować . Stąd bestie nie potrzebują chyba nowego AL.
żenada.
warhammer jest jaki jest.
to co robi ls to polhamer do setnej potegi. Wolę "House Rules" by GW - może są bardziej z dupy, ale są łatwiejsze do przełknięcia.
to co robi ls to polhamer do setnej potegi. Wolę "House Rules" by GW - może są bardziej z dupy, ale są łatwiejsze do przełknięcia.
Chyba nie o LS chodzi w tym temacie Furion. No i żadnej żenady nie widzę - chyba że ze strony GW. Okey ja wiem, że wolisz żenade GW, ale jest cała masa osób, które wolą znacznie mniejszą "żenade" by LS. Jest to prosty efekt utraty autorytetu przez GW. Do tego Warhammer by GW w zupełności nie jest przystosowany do gry turniejowej. Niestety w Polsce "gra turniejowa" w największym stopniu promuje i rozwija te hobby i jest rozwinięta na niebywale wysokim poziomie. GW nie robi zasad ani armii pod względem "turniejowym" - otwarcie zresztą się do tego przyznało. Dlatego im bardziej gra turniejowa będzie się rozwijała w Polsce, tym bardziej będzie potrzebny polhammer. Dlaczego? Bo potrzeba matką wynalazków. Jest zainteresowanie grą turniejową - ano jest, GW nie chce wydać lub dostsować młotka do gry turniejowej - ano nie chce, dlatego wraz z czasem warhammer w Polsce będzie ewoulował, od wszelkiej maści CSów, po pierwsze zmiany w postaci BP, na army listach by LS kończąc. I to jest naturalna kolej rzeczy - EWOLUCJA!!! . GW jej nie zapewnia, to sami musimy ją sobie zapewnić.Furion pisze:żenada.
Dlatego zupełnie nie rozumiem tych lamentów. To rzecz naturalna i jak najbardziej logiczna. Wszystkie gry przechodziły lub przechodzą zmiany i dostosowują się do aktualnych potrzeb i wymagań. Warhammer w wersji "turniejowe" do takich się zalicza. Gdyby warhammer bylbyy w Polsce wyłącznie towarzyski czy też turnieje stanowiłyby margines, żaden CS, BP ani polhammer by nie powstal.
Dlatego Furion albo GW wyda wersje Turniejową Warhammera albo "potrzeba" zrobi to za nich.