Nietypowa sytuacja

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

Nietypowa sytuacja

Post autor: Miszczu »

Nie znalazłem żadnego dobrego tematu do zadania tego pytania.

Podczas jednej z gier trafiliśmy na sytuację dla której nie mogliśmy znaleźć jednoznacznego rozwiązania.

Obrazek

Carriony deklarowały szarze na maga. Nie moga wykonać taktycznej szarzy.
Nie było miejsca aby dostawić po 2 modele (ograniczali łucznicy i las) Ustawiając je w rządku też tył byłby w lesie (mimo dojścia pierwszego modelu inne nie mogą znaleźc sie w lesie)

I co teraz:
a) Szarża niemożliwa (tak wygraliśmy)
b) Pierwsze dwa modele dostawiamy do maga a następne w rozsypce aby się mieściły
c) Enemy in the w. Czyli lecimy formacją po 2 carriony w rzędzie i wpadamy w łuczników?

Jakbyście to rozwiązali??
Barbarossa?? Shino??
-----------------------------------------------------------------------------------------
"kiedy ludzi kupa to i rycerz dupa"

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Post autor: Arbaal »

Moim zdaniem wciągasz do walki łuczników, nie jestem pewien co z magiem. Albo też walczy albo nie. Wolał bym to na stole zobaczyć :wink:
nie wiem jaka jest odległość od lasu do łuczników. Przeszło mi jeszcze przez myśl takie rozwiązanie żeby cariony ustawić jeden za drugim "gęsiego" pod warunkiem że będą 1'' od łuczników. Nie jestem pewien czy tak wolno :?

Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

Post autor: Miszczu »

Tak jak pisałem.. Gęsiego ustawione crriony wlatują w las. :/
-----------------------------------------------------------------------------------------
"kiedy ludzi kupa to i rycerz dupa"

Wienzu
Wałkarz

Post autor: Wienzu »

Moim daniem wykręcasz szarżę tak aby była ona możliwa.
Szarża jest legalna, widzisz cel, masz zasięg i miejsce dla 1 modelu aby się dostawić. Możesz potem gęsiego się ustawić tak aby ominąć przeszkodę.
Gdyby to musiałby być problem to wiele szarż Skirmish na Skirmish byłoby trudnych do wykonania. (inny unit, teren, itp.)
Pozdrawiam
-Jakub Wienzek

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

jak dochodzi 1 pełny karion minimum, to odsuwasz lasek/.łuczników, tak, żeby zrobić rządek.
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

jesli szarzujacy nie moze sie tak dostawic zeby sie zmiescic a szarza jest legalna to szarzowany musi sie delikatnie zaliginowac. lasu nie ruszasz.
bedziesz wezykiem tak zeby byc tuz obok lasu.
wg mnie tyle
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

ODPOWIEDZ