Witam,
Chciałbym rozpocząć wątek na temat tego co warto mieć w warsztacie modelarza, jakie firmy polecacie ze względu na jakość wykonania,zużycia itd. Mówmy tu o wszelkich narzędziach począwszy od pincet, nóżyków modelarski po multiszlifierki. Ja rozpoczś od tego ostatniego, gdyż jest to mój najnowszy nabytek:
- Dremel 400Digit+80szt akcesoriów+4 prszytawki - taki zestaw kupiłem na allegro, przestrzegam przed zakupem w sklepach typu Castorama lub Liroy, z tego względu, iż marżę zarzucają okrutną. Model kupiłem w powyższych obu sklepach kosztuje tyle samo 578 zł (sprawdzałem w sklepach w Łodzi), na allegro dałem 376zł i darmowa przesyłka kurierem. Po allegro również się porozglądajcie, gdyż ten sam zestaw u różnych handlowców różnie kosztuje nawet po 460 zł.
Test: powiem szczerze jest to cacuszko, na najwolniejszych obrotach 5tyś i precyzyjnym wiertełku ślicznie daje się pinować figurki.
Przy 10 tyś obrótów, jak masełko tnie plastik i muszę przyznać bardzo precyzyjnie.
Obadałem jeszcze 20 tys obrotów, ciąłem metalową rurkę, fantastycznie szło.
Nie próbowałem jeszcze 30 tyś, ale to może na jakaś inną okazję jak frezowanie.
Ogólnie jestem szalenie zadowolony, widać że firma dba o jakość, wykonanie multiszlifierki bardzo przyzwoite. Są oczywiście tańsze modele jak seria 300 (10tys obrotów najmniej), ale ja chciałem mieć możliwość ustawienia 5 tyś obrotów, co daje mi seria 400.
Oczywiście tyczy się to firmy Dremel.
Takich multiszlifierek jest wiele na rynku, znacznie tańsze od tej prezentowanej, jak i wypośrodkowanych cenowo.
- Dremel VersaTip - palnik/lutownica - testowałem lutowanie, cięcie na gorąco, topienie, koszuli termokurczliwe - testy zdało śpiewająco. Fajne jest to, iż trzyma się jak długopis. Bardzo poręczne. Cena na allegro 126-135zł, w Castoramie i Liroy po 178 zł.
Jakie narzędzia modelarskie polecacie?
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Jakie narzędzia modelarskie polecacie?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, o 14:33 przez Grafik, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Chuck Norris
Dremel 400Digit+80szt akcesoriów+4 prszytawki - chyba przystawki ??
o losie ale ty masz łeb haha tyle kasy
ja mam dremel z przystawką jak u dentysty (trzymasz jak długopis końcówkę doczepianą) z ustawieniem od 4000-30000 obrotów
dałem za to 80zł do tego końcówki koło 100sztuk od wierteł do piły z chirurgicznej stali (50zł) suma 130 zł a ty wywaliłeś 3 razy tyle .. BRAWO!
http://www.allegro.pl/item552752209_min ... remel.html
tutaj akurat mini szlifierka ale 130W w zupełności wystarczy do obcięcia sąsiadowi ręki
ja akurat mam 140W ale wydać 400zł na dremel to trzeba mieć nie równo pod sufitem
o losie ale ty masz łeb haha tyle kasy
ja mam dremel z przystawką jak u dentysty (trzymasz jak długopis końcówkę doczepianą) z ustawieniem od 4000-30000 obrotów
dałem za to 80zł do tego końcówki koło 100sztuk od wierteł do piły z chirurgicznej stali (50zł) suma 130 zł a ty wywaliłeś 3 razy tyle .. BRAWO!
http://www.allegro.pl/item552752209_min ... remel.html
tutaj akurat mini szlifierka ale 130W w zupełności wystarczy do obcięcia sąsiadowi ręki
ja akurat mam 140W ale wydać 400zł na dremel to trzeba mieć nie równo pod sufitem
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, o 11:40 przez VegaMStudio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Chuck Norris
http://www.allegro.pl/item554113775_dre ... ek_fv.html
to ta twoja 10 W więcej niż ta za 69 brawo , a narzędzia i tak musisz sobie u dentysty kombinować
to ta twoja 10 W więcej niż ta za 69 brawo , a narzędzia i tak musisz sobie u dentysty kombinować
Ja postawiłem na firmę producenta, zresztą nie tylko wykorzystuje ją do modelarstwa, ale to różnych innych prac precyzyjnych. Na tanich zamiennikach różnego typu dawno się przejechałem. Teraz stawiam na jakość. Proszę nie rób ze mnie idioty, bo nim nie jestem i mnie nie obrażaj.
A mój zakup był starannie przemyślany.
A mój zakup był starannie przemyślany.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, o 14:35 przez Grafik, łącznie zmieniany 1 raz.
Grafik: Jezeli uzywasz do czegos jeszcze niz do modeli, to faktycznie lepszym zakupem jest markowy sprzet. Abstrahujac od jakosci samej szlifierko-frezarki, jakosc koncowek i przystawek orginalnych jest o niebo lepsza. Mialem okazje ogladac akcesoria roznych firm, ale tylko dremelowe sa dobrze wywazone i trwale.
Cena za jaka kupiles Dremela tez jest rozsadna.
Powiem ci jedno odnosnie palnika: dbaj o niego, bo takie cacuszko latwo rozszczelnic.
VegaMStudio: Tu Grafik ma racje, nie obrazaj nikogo.
Cena za jaka kupiles Dremela tez jest rozsadna.
Powiem ci jedno odnosnie palnika: dbaj o niego, bo takie cacuszko latwo rozszczelnic.
VegaMStudio: Tu Grafik ma racje, nie obrazaj nikogo.
-
- Chuck Norris
a czy ja kogoś obraziłem ?? zaznaczyłem tylko ze musi mieć nie równy sufit skoro potrzebuje sprzętu za 400zł by go wyszlifować ...
ja mam tak zwany zamiennik jak kolega wskazał od 7 lat i używam go do od figurek po cięcie metalowych prętów i jakoś nie narzekam , zaznaczam tylko (BO PRZECIEŻ TO FORUM O MODELACH A NIE O REMONCIE GENERALNYM) że do naszych celów wystarczy kupić za 70zł sprzęt nie za 400 czy 500
ja mam tak zwany zamiennik jak kolega wskazał od 7 lat i używam go do od figurek po cięcie metalowych prętów i jakoś nie narzekam , zaznaczam tylko (BO PRZECIEŻ TO FORUM O MODELACH A NIE O REMONCIE GENERALNYM) że do naszych celów wystarczy kupić za 70zł sprzęt nie za 400 czy 500
Dokładnie ten post nie miał być o cenie sprzętu (podałem je po to, aby ktoś na takim jak ja nie przepłacił). Na samym wstępie przedstawiłem czego ma dotyczyć ta dyskusja, wymiana doświadczeń. Ja zakupiłem taki jaki konkretnie chciałem, nadmieniłem, że są tańsze modele. Kupiłem ten więc go opisałem. Zachęcam innych do opisywania narzędzi z których korzystają.
Ostrzegam Cię, zachowuj się. Bo możemy się pogniewać.VegaMStudio pisze:a czy ja kogoś obraziłem ?? zaznaczyłem tylko ze musi mieć nie równy sufit skoro potrzebuje sprzętu za 400zł by go wyszlifować ...
w tym zestawie który kupiłem, nie było ruchomej głowicy mocującej do wiertełek, ale zakupiłem od dremela taką właśnie uniwersalną, jest świetna ale nie jest tania - kosztuje 37 zł - dokładnie to
http://allegro.pl/item559333790_dremel_ ... 4_3_4.html
łapie wiertełka od 0,4mm - takiego też używam
W zestawie dali trzpień mocujący 1,8 mm
P.S. Takie samo mocowanie widziałem, firmy proxxon na allegro, tylko nie wiem czy akurat do mojego dremela byłoby kompatybilne i ono jest za 19 zł
http://allegro.pl/item559333790_dremel_ ... 4_3_4.html
łapie wiertełka od 0,4mm - takiego też używam
W zestawie dali trzpień mocujący 1,8 mm
P.S. Takie samo mocowanie widziałem, firmy proxxon na allegro, tylko nie wiem czy akurat do mojego dremela byłoby kompatybilne i ono jest za 19 zł