spirit sword u leśnych elfów

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

spirit sword u leśnych elfów

Post autor: grzech76 »

Mam takie pytanko małe o przebieg ataków pana uzbrojonego w tytułowy Spirit Sword.

Wg zasad przedmiotu za każdą ranę zadaną przeciwnikowi porównujemy Ld + k6 i w różnicy wchodzą dodatkowe. Pytanie dotyczy tego, czy pan uzbrojony w miecz tenże rzuca za wszystkie ataki równocześnie, czy każdy osobno, po czym porównujemy Ld+k6 i jezeli np atakujący w wyniku niekorzystnych rzutów zginie przy drugim ataku to reszta nie wchodzi?

Uważam, że powinno rzucać się wszystkim naraz, ale kilka razy rzuciło mi się w oczy hasło o tym, że "ataki tylko dla wygody i przyśpieszenia rozrywki rzuca się naraz" i w związku z tym powyższe wypociny.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Wydaje mi się, że rzucasz tylko raz na całą fazę walki, w której zadałeś wounda. Ale mogę się mylić.
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

To ja tu się podłączę. Załóżmy, że elf atakuje tym mieczem lorda na gryfie/smoku/pegazie, tudzież innym monstrous mouncie, czy monster używa własnej Ld na potrzeby działania tego miecza czy może użyc Ld jeźdźca?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Wg zasad przedmiotu za każdą ranę zadaną przeciwnikowi porównujemy Ld + k6 i w różnicy wchodzą dodatkowe. Pytanie dotyczy tego, czy pan uzbrojony w miecz tenże rzuca za wszystkie ataki równocześnie, czy każdy osobno, po czym porównujemy Ld+k6 i jezeli np atakujący w wyniku niekorzystnych rzutów zginie przy drugim ataku to reszta nie wchodzi?
Ataki są wykonywane po kolei. "Fast dice rolling" to uproszczenie, a nie zasada. To raz.

Jeżeli rzucisz wszystkimi i zginiesz przy pierwszym teście, to kolejne ataki są traktowane jakby w ogóle nie zostały wykonane, więc reszta ataków nie wchodzi.

pozdrawiam
Furion

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Po dokładniejszej analizie opisu, doszedłem do wniosku, iż moje pytanie nie miało sensu. Bowiem wg zasad, model który otrzymał jedną lub więcej ran porównuje Ld+d6. Czyli niezaleznie ile ran otrzymał, potem porównuje statystyki, i tylko raz. Mam nadzieję, że teraz rozumiem to tak jak powinno to być rozumiane.

Co do Ld generała, to wg podręcznika, Ld tego pana jest przekazywany w przypadków testów Ld. Przy Spirit Sword'zie o teście Ld raczej mowy być nie może, zatem porównujemy Ld danego modelu.
Tu też bym prosił o potwierdzenie kogoś kompetentniejszego.

Dziękuję :-)

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Rozumiem, że chodzi o to czy przeciwnik może brać LD od swojego generała. Jeśli w opisie przedmiotu nie ma napisane, ze nie moze to powinien móc.

A co do poprzednich pytań może jeszcze bardziej rozjaśni errata do WE, w której są bodajże dwie odpowiedzi na pytania dotyczące korzystania ze spirit sword.
Obrazek

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Kalesoner pisze:Rozumiem, że chodzi o to czy przeciwnik może brać LD od swojego generała. Jeśli w opisie przedmiotu nie ma napisane, ze nie moze to powinien móc.
ale w rulebook'u jest napisane, że korzysta się z Ld generała tylko podczas testów tej cechy. przy spirit sword'zie nie ma mowy o żadnym teście, jest po prostu porównanie.

Nie jestem jednak pewien jak to wygląda przy modelu jeździec/zwierzak gdy uderzamy w zwierzaka.

Awatar użytkownika
Chmura
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Chmura »

Nie moze korzystac z cudzego Ld. Przekazywanie Ld dotyczy tylko i wylacznie testow tejze charakterystyki, w tym wypadku nie mamy do czynienia z jej testem. Jest poprostu rzut d6 i do wyniku na kosci dodajemy wartosc Ld. Dopiero takie sumy sie porownuje.
Nie ma testu Ld wiec nie ma pozyczania wartosci Ld od jezdzca czy generala.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Ma to sens, pewno dlatego w VC (banshee) przy podobnym rzucaniu (kości + Ld) jest specjalna wzmianka, że akurat na jego potrzeby można używać Ld wodza.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

ale za to przy innych przedmiotach jest wzmianka, ze nie moze uzywac cudzego ld... patrz przedmiot u WE, bound spell co zadaje d3 woundy, wiec nie jest to jednoznaczne

Moim zdaniem jak jest wspomniane, ze zdaje się na bazowym ld, to sie wtedy tak robi, inaczej można ciągnąć ld...

Awatar użytkownika
Chmura

Ale to nie jest test Ld, RTFRB Morrok.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

wydaje mi sie, ze mozna by tu zastosowac anologie uscislen skavenskiego ld od baski itp. i uznac, ze mozna brac generalska...

Awatar użytkownika
Chmura

Drogi Shino, jakie znowu analogie? W rulebooku wyraznie jest naskrobane do czego mozna uzywac generalskiego/bohatera/jezdzca Ld. A mozna uzywac ich do testu tejze charakterystyki. Jednak w przypadku tego przedmiotu nie mamy do czynienia z testem charakterystyki. Wiec podaj mi uzasadnienie a nie cos sprzecznego z RB.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

przeczytaj jeszcze raz co napisalem.... znasz zasade skavenow? dziala na takie bajery? no wlasnie...

Awatar użytkownika
Chmura

Nie wiem tylko czemu uwazasz uscislenie do szczurow ma priorytet nad rb w sytuacji gdy nie mowimy o szczurach tylko o WE. To jest wlasnie powod dla ktorego mam te cale uscislenia w glebokim powazaniu.
A caly ten wasz cudowny BP+R bedzie super wygladal pod koniec wydawania 7ed ab'kow.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

dlatego, ze skoro w uscisleniu (ktore swoja droga kiedys probowalem zdjac gdyz wydawalo mi sie niezgodne z zasadami ale bylo jest i wyglada na to, ze bedzie) 2d6 - ld zostalo uznane jako test ld to czemu ld + d6 mialoby nie byc?
To jest wlasnie powod dla ktorego mam te cale uscislenia w glebokim powazaniu.
A caly ten wasz cudowny BP+R bedzie super wygladal pod koniec wydawania 7ed ab'kow.
to jest wlasnie powod dla ktorego powinienem cie olac na samym poczatku :roll:

prosze cie nie trolluj i nie zachecaj do flejma gdyz nie jest on tu potrzebny...

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

bo jak wiemy shino alnalogii w WFB czesto nie mozna sie doszukiwac i z tegoz tez powodu HE maja magiczne luki z magicznymi obrazeniami a DE juz nie :P [ WE nie maja bo moga wziac magiczne strzaly ]

tak wiec uwazam ze uzywasz wlasnego LD gdyz to nie test porownawczy a po prostu bierzesz swojego Ld i ddajesz d6...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

zawsze uwazalem, ze w przypadku Spirit Sworda do efektu bierzesz niemodyfikowane Ld
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Chmura

Flame'a nie zamierzam wszczynac, poprostu nie przepadam za tymi uscisleniami ( owszem czesc z nich jest spoko, ale to czesc ). Natomiast bede sie upieral przy tym co napisalem. A jak bawimy sie w analogie to prosze bardzo ( owszem nie jest to wfb, acz z niego sie wywodzi- w Mordheim czar Lure of Chaos. Prosze przeczytaj go chociaz Shino. Znajduje sie w pierwszej czesci podrecznika do Mordki, do sciagniecia ze strony GW ).

Awatar użytkownika
fingolfin

Post autor: fingolfin »

moim zdaniem tu nie ma sie nad czym zastanawiać w podręczniku do WE jest napisane:
Any enemy that suffers one or more unsaved wound from the Spirit Sword must roll a D6 and add their Leadership
Moim zdaniem wyraźnie jest napisane że ma dodać swój leadership i tyle

ODPOWIEDZ