Wybranie modelu, ktory nie ma warda?
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Wybranie modelu, ktory nie ma warda?
W psy Khornea szarzuje mag goblinski na rydwanie z talismanem kasujacym warda przeciwnikom w BtB. Obok niego szarzuje drugi heros orkowy. Goblin i ork maja w kontakcie jednego psa wspolnego - ork styka sie z jednym psem, ktory ma skasowanego warda. Czy w tym wypadku ork moze wybrac, ze atakuje tego jednego psa? Co jesli w tego pieska wpuszcze wszystkie ataki - ktore sa wardowane, a ktore nie?
Wersja uproszczona z elementami humoru to co napisał Morrok
Jako gracz demoniczny i wielki znawca tego co ma warda i co ma warda na pewno, byłbym za tym, iż orczy hiroł trzaska psa pomijając jego warda. Wiadomo, że można nominować cele - czempiona, hiroła, skinka na stedziu... Według mnie w tym właśnie momencie - czyli kiedy gobosek z przedmiocikiem dotyka pieska - ten piesek staje się inny niż reszta jego regimentu i można go minować na tej samej zasadzie jak czempiona z oddziału. TAK MI SIĘ WYDAJE
Jako gracz demoniczny i wielki znawca tego co ma warda i co ma warda na pewno, byłbym za tym, iż orczy hiroł trzaska psa pomijając jego warda. Wiadomo, że można nominować cele - czempiona, hiroła, skinka na stedziu... Według mnie w tym właśnie momencie - czyli kiedy gobosek z przedmiocikiem dotyka pieska - ten piesek staje się inny niż reszta jego regimentu i można go minować na tej samej zasadzie jak czempiona z oddziału. TAK MI SIĘ WYDAJE
Heros rozdziela ataki jak mu sie podoba - to jedna z jego zalet. Jest ona jednak niewidoczna przy fast dice roll. Poszedlbym orkom na reke i 3 rane zrobil z wardsave juz(jako ze bije innego psiaka).
Bardziej skomplikowane jest:
Hydra na 1woundzie walczaca z Heraldem majacym 3 ataki. Musimy deklarowac wszystkie ataki w hydre. A co gdyby zadac 1 rane(pojdzie latwo bo wylaczamy regenke), zabic hydre, a potem reszte atakow wymierzyc w poganiacza, ktorego nie bylismy w stanie zranic wczesniej?
Bardziej skomplikowane jest:
Hydra na 1woundzie walczaca z Heraldem majacym 3 ataki. Musimy deklarowac wszystkie ataki w hydre. A co gdyby zadac 1 rane(pojdzie latwo bo wylaczamy regenke), zabic hydre, a potem reszte atakow wymierzyc w poganiacza, ktorego nie bylismy w stanie zranic wczesniej?
Wszytskie rany wchodzą bez ward'a. Zadane w walce obrazenia na zwykłych ludkach przechodza na inne.
Czyli uwazasz ze jesli wpadam w 5 kawalerii od boku to moge zabic tylko jednego bo siła rzeczy wszystkie moje modele stykajac sie tylko z nim wyplacaja ataki w niego ? no sory ale chyba jednak nie
i da sie skasowac cala piatke
Skad ci sie wzieło ze tylko dwie rany, przegladnalem faq'a i nigdzie nie znalazlem takiej inforamcji (napewno nie wynika ona z podanego wczesniej w tym temacie Q&A.wg FAQ-a możesz zadeklarować wszystkie ataki w jeden model. Ale w przypadku takiego psa nabijesz tylko 2 woundy (albo aż)
Czyli uwazasz ze jesli wpadam w 5 kawalerii od boku to moge zabic tylko jednego bo siła rzeczy wszystkie moje modele stykajac sie tylko z nim wyplacaja ataki w niego ? no sory ale chyba jednak nie
No Charki masz niby racje ale nie uważasz że w takim wypadku tylko 2 ataki z przechodzących zostaja nie wywardowane natomiast pozostałe podlegaja normalnej ochronie pancerza...bo tak to to troszke śmierdzi owerkilemCharki pisze: Skad ci sie wzieło ze tylko dwie rany, przegladnalem faq'a i nigdzie nie znalazlem takiej inforamcji (napewno nie wynika ona z podanego wczesniej w tym temacie Q&A.
Czyli uwazasz ze jesli wpadam w 5 kawalerii od boku to moge zabic tylko jednego bo siła rzeczy wszystkie moje modele stykajac sie tylko z nim wyplacaja ataki w niego ? no sory ale chyba jednak niei da sie skasowac cala piatke
Jeśli zastosujemy tu analogię z championem to kolejne woundy przepadają. Tak samo, jak zadeklarowanie 5 ataków w bohatera z 1W. Wiem, że to rankowy model, ale wydaje mi się, iż w tym przypadku nominowanie konkretnego celu ma ten właśnie minus, że rany nie przechodzą.
Może któryś z uważających się za bogów członków LS się wypowie

Może któryś z uważających się za bogów członków LS się wypowie
cyt. z rólbuka (bohaterowie) "they may attack any enemy whose base they are touching", czyli sprawa jest prosta bije tego po lewej co nie ma warda a na jego miejsce wchodzą nowi
to po pierwsze
po drugie w warhamcu jestem zwolennikiem sprawiedliwości społecznej - inaczej jak w życiu
i gobelinom po prostu należy się
pozdrówki,
Żaba
po drugie w warhamcu jestem zwolennikiem sprawiedliwości społecznej - inaczej jak w życiu
pozdrówki,
Żaba
Też mi sie wydaje że mam racjeUndead84 pisze: No Charki masz niby racje ale nie uważasz że w takim wypadku tylko 2 ataki z przechodzących zostaja nie wywardowane natomiast pozostałe podlegaja normalnej ochronie pancerza...bo tak to to troszke śmierdzi owerkilem
niestety nie choc orkom by sie to przydaloŻaba pisze:cyt. z rólbuka (bohaterowie) "they may attack any enemy whose base they are touching",
wg. faqa mozesz deklarowa c modele w ktore tluczesz. Jesli jednak alokujesz ataki w konkretny model to nie przechodza z niego rany na nastepnego.
wszystkie ataki o tej samej inicjatywie deklarujesz na razHydra na 1woundzie walczaca z Heraldem majacym 3 ataki. Musimy deklarowac wszystkie ataki w hydre. A co gdyby zadac 1 rane(pojdzie latwo bo wylaczamy regenke), zabic hydre, a potem reszte atakow wymierzyc w poganiacza, ktorego nie bylismy w stanie zranic wczesniej?
Shino, jeżeli możesz to musisz walić w hydrę... chyba nie zrozumiałeś dowcipu 
tak jak mówiłem jednak 
A tu z cytaciku:
Can you allocate attacks to SPECIFIC enemy R&F models in order to force which enemy R&F models COUNT AS CASUALTIES.
Normalnie się bije po R&F, że ataki przechodzą, tu możesz zadeklarować pierdyliard ataków w 2 modele dla przykładu i giną tylko dwa. Jak to odpisali w FAQ-u - perfidne zoomowanie do walki
A tu z cytaciku:
Can you allocate attacks to SPECIFIC enemy R&F models in order to force which enemy R&F models COUNT AS CASUALTIES.
Normalnie się bije po R&F, że ataki przechodzą, tu możesz zadeklarować pierdyliard ataków w 2 modele dla przykładu i giną tylko dwa. Jak to odpisali w FAQ-u - perfidne zoomowanie do walki