Skaveny vs Lizaki

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Swianqueek
Plankton

Skaveny vs Lizaki

Post autor: Swianqueek »

Witam,
Gram w WH jakoś od stycznia razem z kumplami. Glownie przeciwko goblinom i krasnoludom, ale z nimi sobie radzę. Problemem są lizardy mojego brata, z którymi przegralem wszystkie 3 bitwy. Rozumiecie - wchodzą tu w grę rodzinne ambicje, więc proszę o parę tipów dla początkującego szponowłada. Jakieś dobre taktyki na lizaki?
Dodam jeszcze, że gramy w tej chwili na ok 1400 pkt. Ja mam zwykle:

Chieftain, Elektryka z całym sprzętem, Assassina z Warpstone Stars
73 clanraty z włóczniami + Ratling gun + Warpfire Thrower
20 Plugmonków
2 Giant Rat Packi
2 Ratogrów
8 Gutter Runnersów
Mam jeszcze jednego Elektryka, więc mógłby zastąpić nim, któregoś herosa, ale jeszcze tego nie próbowałem

On wystawia mniej więcej:
Saurus Scar-Veterana, Skinkpriesta i Skink Chiefa
2 odziały po ok 20 skinków z pujkami
Saurus Warriorsów
Tempel Guardsów
5 swarmów
2 Kroxigory

Najgorsze oczywiście te skinki, które swoim podwójnym plunienciem zwykle już w drugiej turze. zdejmują mi skrzydła (np. RatOgry, Rat Packi) albo redukują któryś odział clanratów do o 3/4 :x

Dzienx za wszystkie rady

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

wystaw 3 elektryków

1 warpfire throwera przerób na ratling guny ( najlepiej abys miał je 3(chociaz 2 sa ok), kitraj za oddziałami tak aby Ci skinki ich szybko nie sciagnely, gdy cos znajdzie sie w zasiegu odsłoń ratliga i szyyyyyjjjj ^^ )

włócznie na clanratach sa nieopłacalne imo lepiej za te punkty zwiększyc ich ilość w oddziałach, badz dac kilka oddziałów do screenowania ( naprzykład zastawiasz sobie główne oddziały night runersami - sa w skirmiszu wiec ich rozciagasz maksymalnie, sa tani wiec to zadna strata, mozesz ich zrobic z gutter runersów, którzy na lisaki sa raczej nieprzydatni)

Nabadz latarke ( warplightining canon) i sciagaj mu większe cele ( jeśli na przykład wystawił by stegadona), badz wyciagaj bohaterów z oddziałów liczac na oblanego lookout`a

giant rat packi raczej w ogóle nei wystawiaj podobnie jak rat ogry, sam widzisz ze szybko schodza, od głupich skinków.

uzywaj slavsów, sa tani ich strata nic nie boli a takie skinki przepychaja bardzo ładnie, poza tym zastawiaja główne oddziały podobnie jak night runerzy, moga sia przydac np. aby wjechac tempel guarda od boku ( sciac szeregi i zdobyc +1 do CR).

Kroxy mozesz sciagac magia badz latarka, skinki łatwo beda panikowały od magi, zanim zabierzesz sie za klocek tempel guardów czy saurusów nadgryź go troche z ratlingów i magi, a póżneij postaraj skanapkować.

Powodzenia

PS sorrka za chaotyczna wypowiedz ale tak mnei napir***a głowa ze juz nie moge,mam nadzieje ze pomogłem , chocia sam jestem poczatkujacym szczurem : ) Na przyzłośc kup troche jezaili i zwieksz ilosc clanratów, nabadz latarke i jakos to bedzie sie kreciło

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

To więc tak: Klany wystawiaj 2x24-25 ale bez spearów. Najlepiej z ratlingami, bo wft jest zbyt losowy i gorszy vs skinom.
Z nadmiarowych clanów zrób oddział 21-25 slavów z muzykiem.
Myślę, że drugi elektryk sprawdzi się lepiej niż assasin, szczególnie jak bolą cię skinki.
Rat ogry i giant raty to straszliwe plewy, więc nie wystawiaj ich, chyba, że nie masz już czego. Przydało by się też powiększyć mnichów tak do 25. Gutter runerzy podejrzewam, że też szału nie robią. Już chyba nightci byli by lepszym wyjściem(bo tańsi). Możesz też spróbować ze storm bannerem. -2 do hita na 1-2 tury skutecznie obcina strzelanie skinom.

Zajrzyj zresztą do działu z rozpiskami, może tam znajdziesz coś co cię zainteresuje :)
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
Mr. Hyde
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Mr. Hyde »

Gremlin pisze:wystaw 3 elektryków
2 wystarczy bez pistoletów powinni dać radę chieft się przyda do sztandaru , Gremlin z cego co piszesz mósi kupić sobie za pare ładnych złotych. A tak to rób tak jak napisali ratling jes lepszy clanraty bez włóczni, 15 gutter lub na n runner i najlepiej cannon.

Swianqueek
Plankton

Dzięki Wam za rady.

Wygląda na to, ze będę musiał troche przebudować armię na co przez jakiś czas nie będzie mnie stać, ale cóż, taktyka w tej grze chyba rzeczywiście polega przede wszystkim na dobraniu odpowiednich jednostek pod przeciwnika, a nie na sprytnych manewrach na polu bitwy... :)

A z tym Rat Ogrami i Giant Ratsami, to racja. Nigdy mi się właściwie nie przydały i to także przeciwko goblinom i krasnalom. Trochę mnie to wkurza, bo wydaje się, że musi istnieć jakiś sposób żeby wykorzystać takie mobilne jednostki. No, ale może jeśli chodzi o szybkość to faktycznie lepiej pójść w Nightrunnersów.

No i spróbuje z dwoma Elektrykami zamiast Assaissna. Trochę szkoda, bo do Assassina mam wielki sentymet. Bardzo lubię tę jednostkę - uzbrojona w Warpstone Stars naprawde daję rade przeciw wielowundowym potworom czy bohaterom. A jak się ją wmieszana w spory oddział Guttersów, to się dostaje naprawde stylowy odział komandosów :) No ale przciwko Lizardom Assasin się faktycznie słabo przydawał i to nawet przeciwko Kroxigorom, bo trudniej je trafić przez to, że mają tych swoich poganiaczy skinkowych. W ogóle to tak bardzo armia skirmishowa, że Guttersi nie robią na niej wrażenia...

Awatar użytkownika
Cosmo
Oszukista

Post autor: Cosmo »

Nie daj sie zniszczyc psychicznie tym Power Gamerom wrednym ;)

Smutna prawda jest taka ze masz slaba rozpe ;) Ale Twoj brat tez ma chujowa ;-D
Jesli nie chcesz sie wyrzekac klimatu, to:
1. Rat Ogry trzymaj na flance, ale bardziej z tylu. Kiedy bedziecie juz blisko siebie, w pierwszej turze pojda na bok, w drugiej sflankuja. W rozpisce Twojego brata najwiecej daje strzelanie. Jego jednostki wchodzac w combat z Twoimi 1/1 dostana w czoko. Nie daj sie tylko wystrzelac i unikaj Gwardii z Veteranem. Magia tlucz w skinki. Jak je spanikujesz, reszta to pestka.
2. Giat Packami screenuj klocki i odginaj szarze zeby w Ciebie nie wpadla Gwardia ani Veteran w Elektryka.
3. Ratlinga trzymaj za klockiem Clanratow. Jak Skinki sie zbliza, odsuwasz sie na bok klockiem i walisz z Ratlinga.
4. Na Warpfire'a nie ma sily. Nie rozumiem po co go bierzesz ;) ale tez - jak Ci wyzej - jestem powergamerem ;)
5. Assasina trzymaj w scoucie najlepiej, ale nie daj sobie go zestrzelic Skinkami. Najlepiej rzucaj w Kroxy az zostana 1-2, wtedy nic Ci juz nie zrobia.

Swianqueek
Plankton

I te pomysły mi się podobają! Dzięki. Spróbuje je dziś wcielć w życie. Zobaczymy jak pójdzie.

Awatar użytkownika
Mr. Hyde
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Mr. Hyde »

Napisz jak ci poszło :D .

ODPOWIEDZ