Czym odkleic plastik sklejony superglue?

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kotlet
Wodzirej

Czym odkleic plastik sklejony superglue?

Post autor: Kotlet »

Czym odkleic plastik sklejony superglue?( bo mam nadzieje, ze to nie jest jakies jeszcze mocniejsze gowno). Kupilem figsy z allegro i chaosyci sa do koni przyklejeni. Oderwac tego nie moge, bo sie boje, ze go polamie. Ma ktos pomysl? Jakis spiryt, wd40 czy inny eliksir?
Obrazek

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

Post autor: Foalooke »

delikatnie podważać tępym nożykiem lub śrubokrętem kawałek po kawałku
http://imperium-i-insze-wojska.blogspot.com/

Modelarstwo + opowiadania o imperium 8)

vanswirr
Chuck Norris

Post autor: vanswirr »

Proponuję DOT3. Mi po trzymaniu w tym figurek przez kilka dni superglue sam tracił swoje właściwości i figsy się ładnie rozklejały.

Awatar użytkownika
Kotlet
Wodzirej

Post autor: Kotlet »

Sproboje, zobaczymy co z tego wyjdzie. 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz

Post autor: Undead »

nie ma sensu sie męczyć z dotem...jest to dobry sposub ale trzeba w nim troszke fixy moczyć....najlepiej jednak tak jak napisał kolega delikatnie podwarzyc i powinno puścic

pajotrek
Pseudoklimaciarz

Post autor: pajotrek »

Jak ci nie zależy na farbie to zrób to co ja. Moje pierwsze figurki sklejone kropelką rozklejałem przez upuszczenie ich na podłogę gdzieś z tak 1,30 m. Mi tam farba po tych manewrach nie odłaziła.

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

A może wsadź je do kreta?
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Dot 3 to dobre rozwiązanie - mnie klej przeważnie sam odłazi, bez wiekszych problemów. Wieloczęściowe modele Dark Eldarów rozpadły się na kawałki bez żadnej ingerencji z mojej strony.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

pajotrek
Pseudoklimaciarz

Post autor: pajotrek »

Dark Knight- lepiej figurek nie wkładać do kreta bo to jest wodorotlenek sodu. NaOH jest żrące i to może zeżreć nawet metal (co prawda tylko trochę). Kreta lepiej zostawić do domowej metody otrzymywania wodoru :wink:

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Tego kreta to gdzieś na tym forum wyczytałem. Bodajże nawet Jankiel to radził :P.
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Sar
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Sar »

Do kreta dolejesz za gorącą wodę i powygina ci plastik.

Polecam -sam stosuję od dłuższego czasu- płyn hamulcowy, może być DOT3.
Farba też pięknie z plastiku schodzi.

Marcelle
Plankton

Post autor: Marcelle »

Na rozklejenie czesci figurek rewelacyjny jest denaturat ! Dziala podobnie jak DOT 3 , tylko intensywniej i lepiej.
Nie niszczy figurki - moje plastiki lezaly w denaturacie kilka miesiecy ( zapomnialem o nich ) i nic sie nie stalo.
Naprawde polecam !

ODPOWIEDZ