Championi oddziałów a ich broń

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
SSekutnik
Warzywo

Championi oddziałów a ich broń

Post autor: SSekutnik »

Zawsze nurtowała mnie kwestia czy Czempion oddziału może wybrać inne uzbrojenie w fazie walki wręcz niż pozostałe modele z oddziału (tak jak bohater w oddziale)? Tzn. czy jeżeli oddział jest uzbrojony w broń ręczną, włócznie i tarczę to:

A) Czempion może używać broni ręcznej i tarczy a pozostałe modele mogą używać włóczni i tarczy.
B) Wszystkie modele muszą używać tej samej broni.

Awatar użytkownika
Andronicus
Chuck Norris

Post autor: Andronicus »

Champion ma to samo wyposażenie co reszta oddziału. Nie sugeruj się wyglądem modeli (gdzie champion często nosi inną broń niż reszta oddziału). Wyjątek mogą stanowić championi, którzy mogą brać magiczne przedmioty (np:champion BG czy BK).

SSekutnik
Warzywo

Tak wiem, że ma to samo wyposażenie. Ale pytanie brzmi czy może używać innego zestawu broni niż reszta oddziału.
Taki oddział np. Egzekutorów (Mroczne Elfy) - mają na wyposażeniu zarówno wielką broń jak i broń ręczną. Na początku walki oddział może wybrać czym będzie walczył - czy bronią ręczną czy dwurakiem.
Moje pytanie: Czy czempion może wybrać inną broń niż reszta oddziału (przez analogię do bohaterów, którzy mogą). Ma to znaczenie np. kiedy jesteśmy pewni pojedynku (np. gdy walczymy przeciw armii Wojowników Chaosu)

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

IMO nie. W końcu jest częscią odziału, a odział musi walczyć cały tą samą bronią

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

W pojedynku na pewno może użyć innej broni niż reszta w walce.

OT: SSekutnik a WoCh to mają takich tragicznych czempionów/ bohaterów czy takich kozackich że jesteś pewny pojedynku? (Pytam z czystej ciekawości bo usilnie staram sie zmusić do grania tą armią. Kupiłem bo mi sie najbardziej z wyglądu podoba ale po poznaniu kilku zasad to jakoś tak jej statystyki i koszt pkt mnie odstrasza od grania. Wygrywa tym ktoś?)
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Andronicus
Chuck Norris

Jest pewny pojedynku bo chaos ma zasadę Eye of he Gods-musi się pojedynkować jeśli ma taką możliwość.

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

Nie.

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Ale Oko Bogów to mają tylko bohaterowie i lordowie a nie championi oddziałów. No chyba że na stole jest shrine. To wtedy tak. W takim wypadku każdy champion podlega zasadzie Oko Bogów ;).

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Andronicus
Chuck Norris

A czy to ważne kto konkretnie ma tą zasadę? SSekutnik podał tą sytuację tylko jako przykład mający zobrazować sytuację, w której może mieć znaczenie konkretny dobór broni na championie. W sumie to nie jestem pewien ale wydaje mi się że champion jednak musi brać to co reszta. W końcu poza opisanymi w RB sytuacjami traktuje się go przede wszystkim jak szeregowy model.

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

A może niech sie ktoś z ls wypowie. Mnie sie wydaje że jak champion siecze po wrogim oddziale to używa tej samej broni co jego oddział. A jeżeli ma dajmy na to włócznie i hand weapon to w pojedynku może użyć broni ręcznej w czasie kiedy oddział będzie siekał przeciwnika włócznią. Wydaje mi sie że tak to wygląda. W końcu champion aż tak bardzo od oddziału nie odstaje.

Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

champion uzywa brtoni takiej jak oddzial.

wyjatek 1) ma bron magiczna

wyjatek 2) ma bron, ktorej nie ma reszta oddzialu

SSekutnik
Warzywo

Dzięki za odpowiedź. Niestety tak jak myślałem...

Dark Knight: Zasada Eye of the Gods jest tak sformułowana, że działa również na modele które jej nie mają -> vide FaQu. To oznacza, że championi muszą wyzywać gdy tylko mogą (a gdy jest Warshrine to otrzymują również bonusy).

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Ty no faktycznie. Pobieżnie przeczytałem to i przeoczyłem część sensu. No troche z tym przegli bo kur... mój champion wyzywający championa white lionów (prawie) bankowo zejdzie :/.

Why so serious? ;)

ODPOWIEDZ