Szarza - uda sie czy nie?
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- MichaLZgierz
- "Nie jestem powergamerem"
Szarza - uda sie czy nie?
__________|
______###_|
______###_|
__&&&&&&_|
__________|
______%%_|
______%%_|
# - bolec
& - fast
% - fell baty
| - koniec stolu
Czy szarza batow na bolca bedzie mozliwa? Miedzy krawedzia stolu a fastem nie ma miejsca na dostawienie ani jednego bata.
______###_|
______###_|
__&&&&&&_|
__________|
______%%_|
______%%_|
# - bolec
& - fast
% - fell baty
| - koniec stolu
Czy szarza batow na bolca bedzie mozliwa? Miedzy krawedzia stolu a fastem nie ma miejsca na dostawienie ani jednego bata.
Tak. Dostawisz się po prostu z lewe strony.
Pytanie jest czy fast nie zaslania bolca , bo przeciez baty nie moga zaszarzowac jesli bolca nie widza...
- MichaLZgierz
- "Nie jestem powergamerem"
No i polecą, w czym klopot?Shino pisze:przeciez latacze musza lotem po prostej leciec...Furion pisze:Tak. Dostawisz się po prostu z lewe strony.
Sytuacja:
(strzalka to wypelniacz,

=================
Dostawienie:

Coś nie tak?
Ostatnio zmieniony 8 lip 2009, o 13:38 przez Furion, łącznie zmieniany 1 raz.
No to polecą. A potem zrobią align. O co ci chodzi? Że jak niby zastawisz "przód" (choć maszyny podobnie jak skirmish nie mają przodów ani boków) to nie mogę się dostawic? Szarżujesz w najbliższe możliwe miejsce i tyle.przeciez latacze musza lotem po prostej leciec...
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
tak. zaloganci sie wystawiaja przed maszyna a nie obok maszyny...furion pisze:Coś nie tak?
maszyny maja prdzodz i tylNo to polecą. A potem zrobią align. O co ci chodzi? Że jak niby zastawisz "przód" (choć maszyny podobnie jak skirmish nie mają przodów ani boków) to nie mogę się dostawic? Szarżujesz w najbliższe możliwe miejsce i tyle.

bylo i w rb i jesli dobrze pamietam w klaryfikacjach w faqu

Szarżuję w najbliższe możliwe do zaszarżowania miejsce. Sugerujesz, że skoro tam byłby skirmish zamiast tej maszyny, to też by go nie można było zaszarżować?Shino pisze:tak. zaloganci sie wystawiaja przed maszyna a nie obok maszyny...
pozdrawiam
Furion
A jednak taktycznych pojedynczym herosem na maszynę robić nie wolno. Nie widzę sensu traktować jakieś zaadnienie wybiórczoShino pisze:sugeruje, ze skirmish ma inne zasady od maszyny

W momencie deklaracji, czy w momencie dojścia do hth? Bo jeśli to pierwsze, to nic nie może zaszażować taktycznie na maszynę. Jeżeli maszyny mają strefy, to mozna maszynami odginać szarże, a pivoty przestają być kosmetyczne. Ewentualnie coś przekombinowałeś chroniąć swoje cenne klopymaszyny maja prdzodz i tyl wystawiaja zalogantow prostopadle do linii szarzy tworzac przez to przod

Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
moje klopy sa chronione w lepsze sposoby barziej posiwecajac zalogantow tak zeby one musialy przezyc
"co oznacza prostopadle do linii szarzy" i wyszlo, ze chodzi o ta linie po pivocie/wheelu 
poza tym dogadajcie sie jak chcecie

bylo na ten temat glosowanie do uscislen i wlasnie fragment w faqu
W momencie deklaracji, czy w momencie dojścia do hth? Bo jeśli to pierwsze, to nic nie może zaszażować taktycznie na maszynę.

poza tym dogadajcie sie jak chcecie

- White Lion
- Kretozord
ok to ja mam dwa pytania:
1:
- smok
- swordmaster
- fell bats
sytuacja:
.........
..

i pytanie: czy w sytuacji w któej Fell Batsy nie mogą się dostawić od przodu a są w przedniej strefie to znaczy że nie mogą zaszarżować na smoka? (pomijam sens takiej szarży)
2:
- flagellanci
- zombie
- black knights
sytuacja:
................................
...
........
.............
...................
..........................
pytanie:
zakładamy że black knights są w przedniej strefie flagellantów.
deklarują szarżę i co?
muszą się dostawić "corner to corner"?
a jeśli zombie byłyby przesunięte o milimetr w lewo i BK nie mieli by jak się od przodu dostawić to nie mogą nawet zadeklarować szarży bo jest niemożliwa tak?
1:

sytuacja:
.........

..

i pytanie: czy w sytuacji w któej Fell Batsy nie mogą się dostawić od przodu a są w przedniej strefie to znaczy że nie mogą zaszarżować na smoka? (pomijam sens takiej szarży)
2:

sytuacja:

...

........

.............

...................

..........................

pytanie:
zakładamy że black knights są w przedniej strefie flagellantów.
deklarują szarżę i co?
muszą się dostawić "corner to corner"?
a jeśli zombie byłyby przesunięte o milimetr w lewo i BK nie mieli by jak się od przodu dostawić to nie mogą nawet zadeklarować szarży bo jest niemożliwa tak?
Według mojej znajomości zasad, to w pierwszym przypadku felbaty pomimo tego, że widzą smoka nie mogą zadeklarować w niego szarżę. Znajdują się w jego przedniej (lub innej, ale to w tym momencie nie robi różnicy)strefie, a więc muszą szarżować od przodu, a że nie mają jak się dostawić, jest to szarża niemożliwa, a więc nie mogą jej zadeklarować.
W drugim przypadku zgadzam się z tobą.
W drugim przypadku zgadzam się z tobą.
Zgadza się.White Lion pisze:i pytanie: czy w sytuacji w któej Fell Batsy nie mogą się dostawić od przodu a są w przedniej strefie to znaczy że nie mogą zaszarżować na smoka?
Zgadza się.White Lion pisze:zakładamy że black knights są w przedniej strefie flagellantów.deklarują szarżę i co?muszą się dostawić "corner to corner"?a jeśli zombie byłyby przesunięte o milimetr w lewo i BK nie mieli by jak się od przodu dostawić to nie mogą nawet zadeklarować szarży bo jest niemożliwa tak?
pozdrawiam
Furion