Interesuję się wykonywaniem makiet i chciałbym się dowiedzieć czy ktokolwiek z was używał podobnych narzędzi?
Hot Wire Tool (lub Cutter) to ręczne narzędzie wydawane ongiś przez GW a Ploter to już bardziej zaawansowana technologia, również do cięcia styropianu i styroduru. Ciekaw jestem jak oceniacie ich przydatność i jak się sprawdzają. Czy bardzo ułatwiają pracę?
Jeśli ktoś ma informację, gdzie można kupić tą prostszą wersję (GW), oczywiście nie musi być oryginał (GW już tego nie produkuje) tylko coś podobnego w działaniu to prosiłbym o info.
Hot Wire Tool, ploter i inne cuda...
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Ja używam od listopada, zrobiłem ponad 40 różnego rodzaju makiet dzięki narzędziu Hot Wire Tool Tak się też składa, że mam jeden HWT of GW na sprzedaż. Stan idealny - użyłem go jeden raz.
Przykładowe makiety, które wykonałem przy pomocy HWT znajdziesz poniżej:
Przykładowe makiety, które wykonałem przy pomocy HWT znajdziesz poniżej:
Ostatnio zmieniony 17 lip 2009, o 13:50 przez gimiak, łącznie zmieniany 1 raz.
świetna zabawka choć można znaleść taniej niż wydanie GW
Ja poki co zrobięłm niecałe 3 makiety tym i jestem zadowolony
Ja poki co zrobięłm niecałe 3 makiety tym i jestem zadowolony
takie coś nadaje się do robienia makiet ale 3-5 metrów , do ciecia długich prostych Lini ... do makiet jakie tu kolega pokazuje jest zupełnie zbędny ...
ewentualnie możesz zrobić sobie takie coś samemu
bateria największa jaka znajdziesz , do tego drut z modelarskiego jakieś 1zł metr 2 grubości potrzebne , lutujesz z +(plusem baterii) gruby drut i do minusa 2 kawałek , wyginasz w 1 stronę oba druty , z cienkiego drutu robisz połączenia tych 2 grubszych końcówek , obieg zamknięty , drut się nagrzewa i wchodzi w styropian jak w masło , nie widzę problemu kupić przełącznik do lampy ok 1-2 zł i zrobić wyłączaną maszynkę ... wystarczy 1 gruby drut najlepiej ten dłuższy podzielić na 2 części a łącznikiem części zrobić wyłącznik do światła ... banalne koszt jakieś 5-10 zł z baterią a starcza na parę ładnych godzin zabawy
ewentualnie możesz zrobić sobie takie coś samemu
bateria największa jaka znajdziesz , do tego drut z modelarskiego jakieś 1zł metr 2 grubości potrzebne , lutujesz z +(plusem baterii) gruby drut i do minusa 2 kawałek , wyginasz w 1 stronę oba druty , z cienkiego drutu robisz połączenia tych 2 grubszych końcówek , obieg zamknięty , drut się nagrzewa i wchodzi w styropian jak w masło , nie widzę problemu kupić przełącznik do lampy ok 1-2 zł i zrobić wyłączaną maszynkę ... wystarczy 1 gruby drut najlepiej ten dłuższy podzielić na 2 części a łącznikiem części zrobić wyłącznik do światła ... banalne koszt jakieś 5-10 zł z baterią a starcza na parę ładnych godzin zabawy
HTW od GW chcę opchnąć, gdyż kupiłem wersję z zasilaczem. Dużo mocniejszy produkt. Dla domowych potrzeb ten od GW jest jak najbardziej wystarczający.