Początkowa zajawka

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
siNe
Powergamer Rozpiskowy

Początkowa zajawka

Post autor: siNe »

Postanowiłem zacząć grac WFB, lecz jak sami wiedze na początku trudno znać plusy i minusy wszytkich armi i właśnie po to są takie fora. Więć nieszkodzi napisać :) Mój wybór zatrzymał sie na wachaniu między dwoma armiami Bretonia vs Vampirki. Co do stylu to zapewne Bretka szybki atak (zapewne cos za tym idze jakieś minusy), Vampiry wskrzeszanie kości i zombiaków bądz jakiśinny styl którego nieznam a tu się dowiem. Ogólnie małe jest moje pojecie o WFB. Forum juz przegądałem z grupsza z topicaki o tych dwóch armiach no ale może coś na świeżo ktoś napisze (ciągle czytam tematy). Chciałbym się dowiedzieć jakie są plusy i minusy tych dwóch armii. Może spotkam się z wasz przychylnością i temat będzie fajnie rozwinięty .
Dziękuje i czekam na rozwinięciem tematu.

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

Post autor: Husiat »

No więc... Wyobraź sobie króla Artura i rycerzy okrągłego stołu. Teraz dodaj do tego rzeczy takie jak turnieje rycerskie i krucjaty. Dodaj jeszcze troche chłopstwa i wieśniaków, zmieszaj z odrobiną fantastyki jak pegazy, gryfy, magia.
To jest Bretonnia :wink:
Szybki atak na kawalerii, która jest najlepsza z całego WFB, wsparcie pegazów i katapulty lub rycerzy Graala - to jedna opcja. :roll:
Druga to masa chłopów z włoczniami i łukami, oddział pielgrzymów, fanatyków niebąjących się niczego, troche milicji na koniach i oczywiście odrobina obowiązkowego rycerstwa. W dodatku katapulta i mamy drugie rozwiązanie - to fajniejsze :wink:

A Wampiry? Nekromanci którzy ożywiają z początku małe oddziały aby przeistoczyć je w klocki do walki. Wagony doborowej jazdy nieumarłych, Czrnych Rycerzy (Black Knights) wsparte przez wampiry, jedne z lepszych bohaterów WFB. Niestety armia może się posypać i nie ma strzelania, ale nadrabia to dobrą kawalerią, piechotą no i oczywiście magią.
Ożywiony smok, zombie i masa szkieletów - to klimat Wampirów.

Wybór należy do ciebie... :wink:
Bum...!

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

VC lepsze, większy wybór jednostek, armia niejest taka monotonna jak bretonia (kawaleria, kawaleria, kawaleria, pegazy...), a możesz grać skutecznie na piechocie jak i na kawalerii. Na strzelanie też niema co narzekać, bo można cannony z DoW wziąć. A w bretonni jedyna słuszna rzecz jaka działa to masa kawalerii i na pałe do przodu.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Post autor: Heinrich »

Jeśli chodzi o wampirki to tak. W tej armii liczy się klimat. Klimat martwych jednostek, nekromancji, wampirów itd. Widok takiego wampira co rozwala bohatera przeciwnika jest bezcenny :wink: Armia której wszystkie jednostki wywołują strach i prawie wszystkie nie uciekają z walki jest czymś cudownym. Oczywiście dla gracza grającego armią VC :wink: Minusem jest brak strzelania, ale mówi się trudno. Magia jest bardzo ok. Wskrzeszanie jednostek za oddziałami wroga oraz rzucanie popychaczek na własne oddziały jest świetne i zarazem wkurzające dla przeciwnika :wink: Co by tu jeszcze napisać... Minusem, a zarazem plusem jest wygląd jednostek. Mnie niestety nie powala i żeby było śmieszne większość mi się nie podoba :P A dlaczego plus? Bo armia wampirów to chyba jedyna armia którą można prawie całkowicie stworzyć, poskładać z innych modeli. Np. konnicę da się skonwertować z konnicy imperialnej, bretońskiej, chaosu... itd. Podsumowując jeśli nie przeszkadza ci granie złą armią i lubisz, rajcują cię :P martwi kolesie to polecam VC. Pozdrawiam 8)

Awatar użytkownika
siNe
Powergamer Rozpiskowy

Heinrich_von_Tod pisze:Podsumowując jeśli nie przeszkadza ci granie złą armią i lubisz, rajcują cię :P martwi kolesie to polecam VC. Pozdrawiam 8)
Hm dwojakie zrozumienie zło jako cienka armia czy zło jako klimat złych mocy xD
btw.Planujac wampirki na powiecmy 1.5k punktów kierować się na wskrzeszanie czy raczej na Black Knights chyba ze ta ilośc punktów pozwoli mi na wystawienie po trochu.
btw2.Skoro bretonia ma kozackich jeżdzców mam rozumiec ze wieśniaki to mięso armatnie ?
Ale dalej cos jestem niezdecydowany Zajebis** klimat (Vampiry) vs grywalność (a jestem człwiekime raczej lupiącym planować wszytko z góry - Bretka).
Musiał bym namierzyć jakiegoś gracza co długo gra jedną z ras i go przemaglować trochę z wiedzy. Macie tu na forum jakieś chodzące encyklopedie :)

Awatar użytkownika
Guard
Chuck Norris

Post autor: Guard »

VC (WC)- masa ścierwa które nie ucieknie ale się posypać może. Co w cale nei znaczy że nie jest dobre. Masz IMO bardzo klimatyczną armię. Zarąbistych wojowników (Blood Dragons), no i magia nie zgorsza. Wskszeszanie zastępów kolejnego ścierwa może przyprawić przeciwnika o mgłości/nerwicę. Masz w tej armii kilka "słusznych" wariantów stylu gry. "Słusznych" czyli takich którymi można powojować, a i nie jednokrotnie co nieco uwojować.
Bretonia (Breta/ Bretka)- Jak już wspomniał TomCio: najsłuszniejszy wygląd armii kawa, kawa, kawa, pegazy, kawa.... itd. Przez niektórych graczy armia ta nazywana jest Armią PG (Power Gamer'ską) czyli taką w której prawie nic nie musisz mysleć i główkować. Zamiast tego turlasz prawie wyłącznie kostkami i przesuwasz swoich rycerzyków. Jak dla mnie nudy. klimat jest IMO ok, a nawet bardzo ok. Modele w większośći dobre/ bardzo dobre.

Jeśli to ja miałbym wybrać, to wybrałbym Vampiry. Nie mniej jednak decyzja nalezy do ciebie.
$$$ KUPIĘ KONIE do nowego tiranoc chariotu!!! (sztuk od 1 do 5) $$$

Awatar użytkownika
Astragoth
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Astragoth »

jedna uwaga,
nie zaplanujesz nic zgóry odnośnie VC bo jest to kolejna armia po O&G i Empire która idzie pod nóż.... jak bedzie wyglądać można sie domyślać, jak bedzie sie grało? niewiadomo.. bo np. u O&G osłabiono znacznie night gobbliny z fanatykami i magie i rozpiski wyglądają całkowicie inaczej...

aha, nic nie stoi na przeszkodzie zbierać 2 armie :wink:
najpierw Bretke - mało modeli, nie sa tak kosztowne, by zebrac szybko armie do grania i później VC....
TruePunk pisze: Kazdy gra jak lubi; ale czesc pomyslow nawet matka statystyka powinna z glowy wybijac;p

Furosion
Pseudoklimaciarz

Post autor: Furosion »

siNe pisze:Postanowiłem zacząć grac WFB, lecz jak sami wiedze na początku trudno znać plusy i minusy wszytkich armi i właśnie po to są takie fora. Więć nieszkodzi napisać :) Mój wybór zatrzymał sie na wachaniu między dwoma armiami Bretonia vs Vampirki. Co do stylu to zapewne Bretka szybki atak (zapewne cos za tym idze jakieś minusy), Vampiry wskrzeszanie kości i zombiaków bądz jakiśinny styl którego nieznam a tu się dowiem. Ogólnie małe jest moje pojecie o WFB. Forum juz przegądałem z grupsza z topicaki o tych dwóch armiach no ale może coś na świeżo ktoś napisze (ciągle czytam tematy). Chciałbym się dowiedzieć jakie są plusy i minusy tych dwóch armii. Może spotkam się z wasz przychylnością i temat będzie fajnie rozwinięty .
Dziękuje i czekam na rozwinięciem tematu.
Poczytaj sobie o tych dwoch armiach. Poczytaj Rboki. Kazdy moze Ci radzic, ale najlepeij sam sie przkonasz jesli sprobujesz wczuc sie w klimat kazdej z tych armii. Pojdz do sklepu/klubu, popatrz jak te armie daja sobie rade na polu bitwy, jaki maja styl gry. Zagraj na pozyczonych figsach lub na proxach.

Awatar użytkownika
siNe
Powergamer Rozpiskowy

Chyba zainwestuje w Bretkonie, martwi mnie w vampirach sytuacja śmierci generała i sypania się jednostek.

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Post autor: Heinrich »

To zależy od twoich umiejętności grania. Jeśli pograsz trochę to nie tak łatwo będzie tobie zabić generała. Zresztą wampira generała nie tak łatwo zabić. A generałem jest mag to po prostu wpakować do w jakiś oddział i po sprawie. Mnie ginął generał wtedy gdy ewidentnie było widać, że przegrywam. Bo tak normalne to tylko parę razy mi odszedł w zaświaty. Z resztą coś za coś, albo się nie ma sypania albo się ma jednostki, które nie uciekają.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Heinrich_von_Tod pisze:To zależy od twoich umiejętności grania. Jeśli pograsz trochę to nie tak łatwo będzie tobie zabić generała. Zresztą wampira generała nie tak łatwo zabić. A generałem jest mag to po prostu wpakować do w jakiś oddział i po sprawie. Mnie ginął generał wtedy gdy ewidentnie było widać, że przegrywam.
Aż mi się przypomniało jak nieszczęśliwie Holan na GTUK stracił generała na początku ostatniej bitwy (na pierwszym stole). Więc to nie tak, że tylko od umiejętności zależy - kości są ślepe i bezlitosne.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

siNe pisze:[
btw2.Skoro bretonia ma kozackich jeżdzców mam rozumiec ze wieśniaki to mięso armatnie ?
nie :P
mieso armatnie to też rycerze bo nie ma chłopów ;)

nie zaplanujesz nic zgóry odnośnie VC bo jest to kolejna armia po O&G i Empire która idzie pod nóż....
wątpie, raczej to bedą HE :P
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Mućka
Chuck Norris

Post autor: Mućka »

Bretka jest strasznie monotonna, bo masz samą konnice + pegazy. Najczęściej bretka nie wymaga dużo wysiłku nad taktyką tylko kokodżambo i do przodu i jakos to bedzie. Niestety Bretka dzieki wardom, jest jedną z najbardziej PG armi. Co do malowania, ciężko się ją maluje, bo ile razy mozna maziać ten sam model konia, albo takiego samego rycerza?

Awatar użytkownika
Adamdo
Chuck Norris

Post autor: Adamdo »

ja tam nie rozumiem jak wy możecie mówic o bretce i nie myślec o chłopach - jedna z podstawowych jednostek w tej armii - zawsze przytrzymają jakiś niewygodny oddział a potem szarża z boku kawą albo uciekną, narobią zamieszania, złamią smoka itp :D ogólnie ja sobie nie wyobrażam grania bez piechoty bretą

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

ach, jakby każdy miałtakie fajne podejście :D ja tam lubie z bretą grać czy to na rycerstwie czy to z chłopkami, wszystko mi jedno, ale jak są chłopki to mniejsza monotoonia jest :D

Chociaż nie powiem, że jakbym widział przed sobą ładnie wymalowana bretę tto by mi wszystko zwisało, czy to sama jazda czy też nie :D
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
siNe
Powergamer Rozpiskowy

Lord
BSB
Mage
Mage

3 Pegs
7 Questing
9 Errant
9 Errant
9 Errant
[3x6 + 9 tez inne ustawienie]
7 Realm
Niewiem tak sobie poczytałem i chyba takie cuś kupie, jakieś wady? pisz śmiało ;]

Awatar użytkownika
Mastema
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Mastema »

w sumie ładne, i rady tez da...
tylko wiesz , znów sama jazda, a może tak dwa pudełeczka chłopów dla klimatu co?
takich men-at-arms'ów i bowmen'ów, raz że bedzie się inaczej grało, dwa, że bretonnia(jak już wielu ludzi pisało) to chłopi, pospólstwo....no i rycerze też oczywiście
fakt że mało kto gra taką konkretnie "prawdziwa" bretką, ale czy nie miałbyś być jednym z niewielu?
ale to już twoja decyzja

Awatar użytkownika
siNe
Powergamer Rozpiskowy

Men at arms jestem na tak jako blokady xD chciałem jeszcze wcisnąc trybuczeta gdzies ale łucznikom mówie nie jakos niezabardzo lezą mi na duszy ;]

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

leeeeeee... nuda, monotonnia..i jeszcze raz nuda... w tej twojej rozpisce..

ja odradzam bretke..moze na poczatku bedzie fajnie bo bedzie masakrowal kolegow. ale ile mozna grac to samo i tak samo..

ale "decyzja nalezy do Ciebie"

ps. szkoda ze nie zrobiles sobie tej rozpiski na 11 pegazach - to by bylo dopiero mocne .. :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Duke
Masakrator

Post autor: Duke »

Bretka jest bardzo mocną armia kiedy grasz z kolegami/w sklepie/czy na turniejach lokalnych.Jak przychodzi co do czego i zaczynasz grać z czołówką o dobre miejsca na masterach/challangerach to robi sie hardcore.Z niektórymi armiami z czołówki prawie nie sposób wygrać

ODPOWIEDZ