Nippon

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Nippon

Post autor: Ice-T »

Witam mam opcje kupienia bardzo fajnej armi samurajów (od wieśniaków z pikami po doborową kawalerię dział arkebuzierów i ninja. A szczególnie piękne figurki obradujących Dajamo)

A pytanie brzmi jako czym nimi grać po wieloletnim graniu w WFB stwierdzam że jedynymi armiami które mają oparcie w piechocie to VC, Demony (tu odpada bo podstawki są 25x25 ci japończycy by siegubili na takich podstawkach :D) oraz HE. Niestety imperium które chyba było by odpowiednie niestety jest calkowicie nie grywalne na piechocie. Mam autorski podręcznik do Nipponu ale nigdy nie dopuszcza mi go do turnieju.
Kiedyś wypisywałem tu dużo na temat nipponu ale teraz mam nareszcie okazję kupienia takowej armii tyle ze teraz nie ma jako co jej użyc a nie chciałbym zeby tylko stali na półce.

Chyba najlepsza opcją byłyby VC ale tam klocki raczej przepychaj OF aniżeli zabijają, mam np fajny pomysł na wrighty i banshhe... ninja i geisha jako banshe hehe. Jedyna wada jest taka ze one nie strzelają a jest wiele ładnych modeli armat, arkebuzierów i łucników.

Tu jest linkol do firmy wykonującej figsy ( dajemy jako select a range pierwsza opcję age of wars - samurai armies potem drugie okienko u góry pokazuje nam jednostki jest ich naprawde ogrom w różnych pozycjach np samuraje biegnący, przyjmujący szarze, szarzujacy itp. masa kombinacji ułożenia ashigari z włóczniami)
http://www.perry-miniatures.com/index2.html

Awatar użytkownika
Aveer
Wałkarz

Post autor: Aveer »

Nie jestem pewien czy w takiej postaci by Ci dopuścili armie na turnieju.

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Opis tej armii najbardziej pasuje mi do DoW. Pikinierzy, kawa, strzelcy i ninja jako duelists.
Obrazek

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Post autor: cobra651 »

Ice-T, to figurki do Warhammera Ancient Battle (czy jakoś tam). Widziałem kiedyś konwersję zrobioną z nich, gdzie gościu zrobił sobie Chapter Space Marines właśnie z tych figurek, efekt był kozacki. Tak jak mówi Kokesz, te figsy idealnie nadają się na armię DOW. A przecież bracia Perry robią chyba jeszcze coś dla GW (skoro w podręczniku do wspomnianego wcześniej systemu są tylko ich figurki), więc może na jakimś turnieju mógłbyś je wystawić jako armię najemników. Pomysł zaiste ciekawy =D> .

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

No DoW jak najbardziej pasują. Chociaz ja bym jeszcze widział zastosowanie tych figurek jak Chaos Dwarfy. Masz dużo piechoty, strzelcy, lekka jazda (wilki), ciężka (bullcentaury), maszynki, ninja świetnie by pasowali na sneaky gitsów... ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Rakso_The_Slayer pisze:Chociaz ja bym jeszcze widział zastosowanie tych figurek jak Chaos Dwarfy. Masz dużo piechoty, strzelcy, lekka jazda (wilki), ciężka (bullcentaury), maszynki, ninja świetnie by pasowali na sneaky gitsów... ;)
Wiem Rakso, że to ironia :wink:, ale na konwersję na Chadeków to raczej ci samuraje by się nie nadawali, chyba że po jakieś mega konwersji i wymieszaniu ich z plastikami krasi i goblinów made in GW, choć to tylko moje zdanie :wink:

Awatar użytkownika
Aveer
Wałkarz

Post autor: Aveer »

cobra651 pisze: A przecież bracia Perry robią chyba jeszcze coś dla GW (skoro w podręczniku do wspomnianego wcześniej systemu są tylko ich figurki)
Robią figsy Bretonii.

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

Nie chciałbym grać na turnieju z armią chaos krasi w której jeździec na koniu to niby hobgoblin na wilku a ludzki strzelec jest krasnoludzkim blunderbussem. IMO tylko na DoW się nadają. Trochę naciągane DoW, ale tylko do tego mogą usilnie pasować. W WFB chyba zwyczajnie nie ma dla nich miejsca na razie ;)

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Aveer pisze:Robią figsy Bretonii.
Wiem o tym :mrgreen:. Zrobili również prawie wszystkie figurki do armii Psów Wojny swojego czasu, a także większą połowę figurek do LOTRA i szereg innych których nie jestem w stanie przytoczyć, bo jest ich sporo ( w tym dla korporacji Osprey Publishing). Uważam gości za jednych z lepszych aktualnie rzeźbiarzy figurek. A figurki samurajów trzymają klimat i są wykonane z zachowaniem reali historycznych (wiem co mowie bo jestem historykiem z wykształcenia) i gdybym mieszkał w UK pewnie bym się w nie zaopatrzył, a na razie moim priorytetem jest WFB.
PiotrekN pisze:Nie chciałbym grać na turnieju z armią chaos krasi w której jeździec na koniu to niby hobgoblin na wilku a ludzki strzelec jest krasnoludzkim blunderbussem. IMO tylko na DoW się nadają. Trochę naciągane DoW, ale tylko do tego mogą usilnie pasować. W WFB chyba zwyczajnie nie ma dla nich miejsca na razie ;)
PiotrekN zgadzam się z tobą w kwestii chadecji, ale co DOW to w cale takie naciągane nie jest. Jako gracz DOW uważam że wystawienie takiej armii na naszych zasadach ma sens, tym bardziej że wystawia się na nich Arabię czy Kataj. Fanatycy WFB na całym świecie, którym brakuje klimatów japońskich w postaci Nipponu swoje figurki konwertują z oryginalnych produktów GW. Tu mają coś produkcji ludzi z GW, ale nie spod szyldu tej firmy i coś co nie wymaga mega przeróbek, jedynie dodania odpowiedniej podstawki i już mamy czym grać.

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Czyli jedyna szansa to upchnać ich jako dow no nie jest to najgorszy pomysł(ino powera to oni specjalnie nie mają). No chyba że poważnie się zastanowie nad wykorzystaniem ich jako imperium. Czy jest możliwe by kiedyś przeszedł ten armylist umożliwiający sensowne granie na piechocie imperium, bo nie chce mi sięczytać 10000 stron spamu i narzekań.

Dokładnie jak mówi Cobra użekło mnie to że wyglądają jak prawdziwi samuraje(dokładnie jak na wojnie krąg Dajamo, jacyś zaopatrzeniowcy itp) a nie przesadzone fantazje ludzi którzy widzieli w życiu tylko podróbkę katany.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Na DOW jak najbardziej, a ninja za mengili :)

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Kiedyś widziałem w white dwarfie armię Cathayu korzystającą z zasad Brety.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

też widziałem była niegdyś pokazana na stronie GW

ODPOWIEDZ