Wg FAQ do Warriorów model z Book of Secrets jest Czarodziejem (wg FAQ: he counts as Wizard).
Sprawdźmy co mówi podręcznik /s. 106/:
The term 'Sorcerer' is used to describe Wizards who follow the Chaos God. (...) Sorcerers with a Mark of Chaos always generate spells from the Lore appropriate to that mark; for example, a Sorcerer with the mark of Tzeentch generates spells from the Lore of Tzeentch
Proszę o wyjaśnienie następującej wątpliwości.
Jeżeli zatem Exalted Hero ma Marka Tzeentcha (dającego mu +1 do wyniku czarowania), wykupi książkę i stanie się wg FAQ czarodziejem to czy ma obowiązek zamiany czaru z Książki na Lore of Tzeentch na podstawie powyższego cytatu z podręcznika, czy też BoS działa normalnie tj. RAW-owo pozwala mu wybrać czar z Lora Death, Fire albo Shadow ?
Z którego lora będzie losował czar taki EH - z Tzeentcha czy Death/Fire/Shadow ?
Proszę o uzasadnienie odpowiedzi - a najlepiej poparcie jej cytatem.
Book of Secrets
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
ciekawa intepretacja.
Trzeba by zadac sobie pytanie, co jest bardziej szczegółową zasadą - że markowany magik ma marki ze swojego lora, czy że ksiażka, dajaca 1 level i dostep do jakiegos tam lora, niejako wymusza ten lore.
To i przy okazji: gdyby dać ten item zwykłemu magowi tęczy (nie-exaltedowi) to dostaje zarazem power i spell familiara (i gorsze miskasty).
Trzeba by zadac sobie pytanie, co jest bardziej szczegółową zasadą - że markowany magik ma marki ze swojego lora, czy że ksiażka, dajaca 1 level i dostep do jakiegos tam lora, niejako wymusza ten lore.
To i przy okazji: gdyby dać ten item zwykłemu magowi tęczy (nie-exaltedowi) to dostaje zarazem power i spell familiara (i gorsze miskasty).
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k
Re: Trikk
Uważałem identycznie jak ty, dopóki nie przeczytałem co robi mark z Czarodziejem Chaosu - wymusza mu używanie wyłącznie czarów zgodnych z markiem. Teraz sam już nie wiem jak to interpretować. Na pewno przedmiot robi Czarodzieja z posiadacza i na pewno pozwala mu losowo wybrać jeden czar. W przypadku posiadacza bez marki wszystko jest jasne - wybiera się Lore'a spomiędzy Fire/Death/Shadow, losuje czar i ew. zamienia na czar nr 1 w danym Lorze. Zacytowany przeze mnie ustęp zdaje się wykluczać, aby hero z markiem boga Chaosu mógł używać jakichkolwiek innych czarów niż pochodzących ze ścieżki jego boga-patrona. Do tej pory niestety na żadnym forum nie znalazłem odpowiedzi na swoją wątpliwość.
Re: Szafa@poznan
Otóż to. Chodzi mi o to, która zasada z podręcznika Warriors of Chaos ma pierwszeństwo. Podręcznik ten jest debilnie napisany, dopuszcza różne możliwości interpretacyjne. Nie chciałbym kogoś wałować, moim zdaniem możliwe są obydwie interpretacje do czasu uściślenia która z nich jest prawidłowa.
Może ktoś jeszcze się w tej sprawie wypowie ?
Uważałem identycznie jak ty, dopóki nie przeczytałem co robi mark z Czarodziejem Chaosu - wymusza mu używanie wyłącznie czarów zgodnych z markiem. Teraz sam już nie wiem jak to interpretować. Na pewno przedmiot robi Czarodzieja z posiadacza i na pewno pozwala mu losowo wybrać jeden czar. W przypadku posiadacza bez marki wszystko jest jasne - wybiera się Lore'a spomiędzy Fire/Death/Shadow, losuje czar i ew. zamienia na czar nr 1 w danym Lorze. Zacytowany przeze mnie ustęp zdaje się wykluczać, aby hero z markiem boga Chaosu mógł używać jakichkolwiek innych czarów niż pochodzących ze ścieżki jego boga-patrona. Do tej pory niestety na żadnym forum nie znalazłem odpowiedzi na swoją wątpliwość.
Re: Szafa@poznan
Otóż to. Chodzi mi o to, która zasada z podręcznika Warriors of Chaos ma pierwszeństwo. Podręcznik ten jest debilnie napisany, dopuszcza różne możliwości interpretacyjne. Nie chciałbym kogoś wałować, moim zdaniem możliwe są obydwie interpretacje do czasu uściślenia która z nich jest prawidłowa.
Może ktoś jeszcze się w tej sprawie wypowie ?
Według mnie to nie umieli tego napisać, ale chodziło im pewnie o to, że może losować tylko z shadow/fire/death.
Nie wykorzystujmy każdego błędu popełnionego przez GW
Nie wykorzystujmy każdego błędu popełnionego przez GW