Szarża lataczami

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Szarża lataczami

Post autor: Furion »

Szare - blodzio
pomarańczowe i żółte - regimenty sprzymierzone.

blodzio szarżuje na pomarańczowy regiment. W obu przypadkach ma zasięg. O ile dobrze rozumiem - szarża no1 jest niemożliwa, a druga jest dostawialna?

Obrazek

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

tak to wyglada

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

czemu 1. niemozliwa?

Edit: ok, juz mam :)

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Post autor: Alister »

Ale ja nie mam ...

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

bo nie mozesz sie dostawic

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Zależy, czy najpierw jest lądowanie, czy free align.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

czyli jak sie szarzuje na large target to 1 jest mozliwa, bo mozna zalignowac nad zoltym oddzialem :mrgreen:

ja tez nie wiem czemu ma byc tak, ze nie mozna allignowac lataczem nad odzialem...?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

zeby zrobic aligna musisz sie zetknac z oddzialem przeciwnika

przeciwnik nie lata wiec nie mozesz sie w ten sposob z nim ztknac (przynajmniej ja tak to rozumialem)

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

No bez jaj Shino, albo w jedną albo w drugą :D czytam ten fragment RB i czytam, ale motywu, że smok przeciwnika podrywa się do góry, żeby oberwać szarżę tam nie ma :D

Pytanie jest takie: czy free allign można wykonać jak się wisi nad oddziałem przeciwnika?

Awatar użytkownika
Aveer
Wałkarz

Post autor: Aveer »

Skoro może on wylądować w ten sposób obok swojej jednostki, to czemu nie może on tego zrobić w szarży?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

bo w ruchu sie pivotujesz. w szarzy latacz robi to tylko na poczatku ruchu. nie moze w dowolnym momencie sie spivotowac.

@furion dzis nie mam sil zeby dyskutowac na te tematy ;) jak sie do konca zregeneruje po dmp to bede otarty na dalsze dyskusje na ten temat :) (ponowne... wczesniejsze z barbem i jj'em juz wiecie jak sie skonczyly :) )

Awatar użytkownika
Aveer
Wałkarz

Post autor: Aveer »

To wiem, ale skoro można się spiwotować "w powietrzu", to dlaczego by nie można zrobić free allign "w powietrzu". ;)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Aveer pisze:To wiem, ale skoro można się spiwotować "w powietrzu", to dlaczego by nie można zrobić free allign "w powietrzu". ;)
mozna.

juz napisalem, ze problem polega na tym, ze free align robisz jak sie zetkniesz z przeciwnikiem. zeby to zrobic musisz wyladowac ;)

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

Post autor: Aves »

Moze inaczej, align robi sie PO wykonianiu szarzy, a szarze konczy sie dostawieniem do przeciwnika. Ergo nie da sie align'owac predzej.
Shaman says:

-There is no evil spirits, but some just not like you.

-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Pytanie jest takie: czy free allign można wykonać jak się wisi nad oddziałem przeciwnika?
Jak dla mnie można. Dlatego, że łatwiej się gra i jest to trochę bardziej racjonalne rozwiązanie.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

mialem identyczną sytuację jak gralem z barbem. nie moglem zaszarzowac assasinem na jego generala, który byl w walce, z latania bo powiedzial ze nie mozna robic dostawiania w powietrzu. a na wrogim regimencie nie mozna zalignowac.
chyba nie mozliwa zatem;]

pozdro

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Jankiel pisze:
Jak dla mnie można. Dlatego, że łatwiej się gra i jest to trochę bardziej racjonalne rozwiązanie.
Nie można.

Można oczywiście dyskutować, że historycznie rzecz biorąc zakaz piwotów w trakcie lotu w szarży został pokątnie wprowadzony by "smoki w dupie" ukrócić. Ale skoro już został wprowadzony - to zasada "po prostu przesuń" nie sięga aż tak daleko jak marzyłoby się Jankielowi.

Nie można robić aligna zanim się wyląduje..
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Zdecydowanie zgadzam się z JJem i Shino.

Zaraz się okaże, ze jak masz (np.) dwa regimenty kawy długie na 1 model stojące bok w bok obok siebie, to smok zawsze może zaszarżować ten dalszy.

Żadnych "pivotów w powietrzu" dla smoków nie dopuszczałem na żadnym turnieju i dopuszczać nie zamierzam. Lecisz prosto, jak jesteś w stanie wylądowac i się POTEM dostawić - jest szarża, jak nie masz jak wylądować - szukaj szczęścia gdzie indziej.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

3rded with autoritah. Można zamknąć.

ODPOWIEDZ