2 krótkie pytania o VC

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
schuba
Wałkarz
Kontakt:

2 krótkie pytania o VC

Post autor: schuba »

1. czy banshhe może swoim strzelaniem zranić czołg, a jeżeli nie to dlaczego ? (cytat, FAQ, uściślenie ?)

2. jak to jest z summonem w multikombacie ....

1 tura
@ przeciwnik 1 $ przeciwnik 2 *wraithy

@$$
@$$
@*
@*
@*

ginie jeden wraith oddział $ przesuwa się w miejsce umarłego wraitha

@
@$$
@$$
@*
@*

2 tura wrzucam summona na wraithy jeden wstaje i teraz pytanie .. gdzie wstaje tz. z przodu ? i wtedy przesuwamy jednostkę $ do miejsca z pierwszej tury ? czy też wraith wstaje z tyłu i wtedy dwa wraithy stykają się z jednostką $ ?
"Zadziwiające, co w danej chwili ludzie potrafią uznać za znakomity pomysł." T. Pratchett

Perełki Vampire Counts
http://picasaweb.google.pl/bartosz.schu ... pireCounts

Awatar użytkownika
Gasior
Postownik Niepospolity

Post autor: Gasior »

1. nie rani bo czołg rani tylko coś co ma siłę. krzyk nie ma siły.
2. to nie oddział przeciwnika się przesuwa do dołu tylko wraitha się zdejmuję z dołu (dół - tak jak narysowałeś). wtedy wrajt dostawia się do @@@ - tego przeciwnika.
:twisted: always Vampire :twisted:

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

1. Czołgu nie można zranić czarem bez siły.
Strzelanie bez siły (banshee, globki), walka wręcz bez siły (broń raniąca automatycznie, na 2+/3+/4+/itd.) działa normalnie.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

akurat banshee nie dziala :)

poza tym mt ma racje

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

a dlaczego nie działa?
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
schuba
Wałkarz
Kontakt:

Gasior pisze:2. to nie oddział przeciwnika się przesuwa do dołu tylko wraitha się zdejmuję z dołu (dół - tak jak narysowałeś). wtedy wrajt dostawia się do @@@ - tego przeciwnika.
ok a jeżeli z $ styka się banshee czy inny chamipon ? ? albo inaczej

@$$
@*
@*
@*
@##

gdzie ## to też przeciwnik ?

a co do banshee to jak dla mnie powinna ranić czołg ponieważ wykonuje atak który nie jest magiczny .. w opisie steam tanka napisane jest że nie dizałająna niego CZARY bez siły zdaje się (może ktoś ma pod ręką cytat)
"Zadziwiające, co w danej chwili ludzie potrafią uznać za znakomity pomysł." T. Pratchett

Perełki Vampire Counts

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Co do ozywiania w walce... juz padalo takie pytanie i o ile dobrze pamietam mozesz przesunac oddzial przeciwnika aby ozywione modele sie zmiescily. Jednak bylo to odnosnie atakowania oddzialu rankowego(z atakiem na tyl), a tu moze po prostu dostaw wraitha gdzie masz mozliwosc, aby walczyl. Jak nie, to wtedy przesuwaj.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

trikk pisze:a dlaczego nie działa?
bo czolg jest maszyna

Awatar użytkownika
schuba
Wałkarz
Kontakt:

generalnie chodzi o to że jak $$ jest np. smoczkiem to wolałby dostawić do niego banshee tak aby nie mógł bić po oddziale ... więc wolałbym wiedzieć na pewno w opisie czaru jest że wstaje pierwszy rank (do 5 modeli) a potem następne

i jeszcze do banshee to chciałbym uzyskać odpowiedź w jakieś formalnej formie z zasad wprost nie wynika że nie może ranić czołgu tak więc uzasadnione wydaje się twierdzenie że może ... odpowiedź typu "opinia" wydaje mi się niewystarczająca (a tak bTW to nie ma znaczenia czy coś jest maszyną czy nie... rany są rozdzielane jak ze strzelania w 6 ed banshee działała tylko na living objects)

Perełki Vampire Counts

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

mozesz przytoczyc zasade banshee pelna? wskaze ci ktory dokladnie ragment popiera to o czym mowilem ;)

edit: mam juz:

distribute wounds as shooting (discard wounds hitting war machines)

Awatar użytkownika
schuba
Wałkarz
Kontakt:

ahh no właśnie nie mam przy sobie AB (w końcu jestem w pracy ...) a o czym mówi ten fragment ?

EDIT: ok tak więc wszystko jasne :) tz. znaczy nie ma sięz czego cieszyć ale mam spokój sumienia :)

EDIT2: to jak z tym dostawianiem summonów

Perełki Vampire Counts

ODPOWIEDZ