Co z tą hydrą??

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Szypul
Mudżahedin

Co z tą hydrą??

Post autor: Szypul »

mam kilka pytań odnośnie hydry.
1)czy po zejściu 2go beastmastera hydra rzuca tylko monster reaction, czy najpierw panikę a potem mr?
2)jak dostawiać beastmasterów po szarży na hydrę?

-sytuacja a) 5ka kawalerii szarżuje, zgodnie z zasadą że przy szarży ignorujemy beastmasterów, 4 dostawia się do hydry i zostaje jeden z boku, teraz beatmasterzy mogą dostawić sie po obu stronach hydry co skutkuje tym, że 1 kawalerzysta nie walczy, czy powinni dostawić się ze strony z nadwyżka kawalerzysty - w zasadach nigdzie nie ma wzmianki o tym że zaszarżowani skirmisherzy muszą dostawiać się tak aby maksymalizować wszystkie jednostki w walce

-sytuacja b) skirmisz o podstawkach 25mm szarżuje w hydrę. ilu ustawiam w pierwszym szeregu?
-tylu ilu ma zasięg?
-4 bo tyle się zmieści do hydry?
-5, bo tylu maksymalnie będzie mogło walczyć z hydrą i 2 beastmasterami - powrót do sytuacji a)

-sytuacja c) model pojedynczy szarżuje hydre, zgodnie z zasadami beastmassterów nie bierze się pod uwagę - dostawiam się do środka podstawki - beastmasterzy tworzą drugi i trzeci szereg - nie są w pierwszym więc nie dają hydrze liderki??

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

1. Monster reaction. Zdaje się od razu, a testy paniki są na koniec fazy.

Czyli poprawne odpowiedzi to:
a) powinni dostawić się ze strony z nadwyżka kawalerzysty
b) -5, bo tylu maksymalnie będzie mogło walczyć z hydrą i 2 beastmasterami - powrót do sytuacji a)

sytuacja c) model pojedynczy szarżuje hydre
Musi dostawić się praktycznie corner to corner, żeby beastmasterzy mogli bić. Nawet, jeśli zdarzy się, że beastmasterzy będą w drugim szeregu, to i tak oddział ma 8 Ld. Tylko bohaterowie z drugiego szeregu nie dają ld oddziałowi.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

nie. 4 skirmisherow do hydry sie diostawia bo dostawia sie do niej jak do lone monstera.

samotny hero tez moze sie nie dostawic do zalogantow. Co do tego czy jest ld czy ne to ciezko mi teraz powiedziec.

Po tym jak jest to rosadzane w pozniejszych faqach to traktowano (czyli jesli czesc oddzialu ma mniej mv to i tak oddzial jest spowolniony mimo, ze jest to tylko w czesci characterow) powiedzialbym, ze raczej wtedy hydra nie ma 8 ld

Szypul
Mudżahedin

Jankiel pisze:1. Monster reaction. Zdaje się od razu, a testy paniki są na koniec fazy.
czyli najpierw monster reaction, a jeżeli zda to jeszcze panika potem? albo jeśli nie zda -dostanie wynik 1-2 to też panika?? czy tylko mr??
Jankiel pisze:a) powinni dostawić się ze strony z nadwyżka kawalerzysty
to wynika z uściśleń? z faq'a? czy skąd? niestety w rulebooku nie jest napisane że skirmisherzy musza się dostawić tak aby maksymalizować.

pzdr,

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

podczas szarzy obie strony musza wprowadzic jak najwiecej modeli do combata
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

czyli najpierw monster reaction, a jeżeli zda to jeszcze panika potem?
Tak.
powiedzialbym, ze raczej wtedy hydra nie ma 8 ld
Ale obsługa ma. Więc co za różnica? Testuje się na najwyższym, nie na najniższym. Jak dołączę maga do COK to mam zdawać paniki na 8 ld, zamiast na 9?
nie. 4 skirmisherow do hydry sie diostawia bo dostawia sie do niej jak do lone monstera.
Dlaczego? Powinno się wprowadzać jak największą ilość modeli do walki. Mnie by to pasowało, bo poganicze są bezpieczni, ale jakoś nigdy nie miałem ochoty tego wykorzystać.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

3x Popieram dla Jankiela ;)
Release the Przemcio!

Szypul
Mudżahedin

trikk pisze:podczas szarzy obie strony musza wprowadzic jak najwiecej modeli do combata
nie ma takiego zapisu w rulebook'u. s.21: "When a unit charges an enemy, the player must endeavour to bring the maximum number of models from both sides into combat." niestety wynika z tego że tyczy się to ruchu szarżujacego, a nie szarżowanego oddziału. co więcej w zasadach hydry jest opisane że podczas szarży beastmasterów sie pomija, więc niby maksymalizuje sie do samej hydry. co do dostawiania zaszarżowanego skirmishu to wogle dzięja sie kosmiczne rzeczy. s66, rys66.4 tam wcale nie jest maksymalna mozliwa ilosc skirmisherów wciagnieta do walki, bo weszłoby 5ciu.. ja nie gram DE, zeby nie było ze zalezy mi na przegięciu hydry jeszcze bardziej.
Jankiel pisze:Ale obsługa ma. Więc co za różnica? Testuje się na najwyższym, nie na najniższym. Jak dołączę maga do COK to mam zdawać paniki na 8 ld, zamiast na 9?
ale jesli dołączysz maga do COK i ustawisz ich w snake'a tak ze mag bedzie z przodu(abstrachujac od sensu takiej sytuacji :wink: ) to masz ld8 czy 9??

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Nie wiem czy coś się zmieniło od tamtej pory ale ten temat był już wałkowany. Owszem jest zasada maksymalizacji ale w przypadku hydry najpierw rozpatruje się zasadę o ignorowaniu poganiaczy dla rozpatrywania szarży. Czyli:
-w przypadku skirmisherów dostawiasz czterech do hydry a następnie po bokach poganiaczy, nie ruszasz już ponownie skirmisherów więc nadal walczy 4.
-samotny bohater pakuje się w środek hydry tylko z nią walczy bo poganiacze się nie dopchają po bokach
-co do 5 kawalerii i oddziałów z szerokim frontem to nie jestem pewien, ale chyba dostawiasz 4 do hydry a później 2 poganiaczy po jednej stronie ,żeby wciągnąć 5, bo powinni jednak maksymalizować jeśli mogą.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

ale jesli dołączysz maga do COK i ustawisz ich w snake'a tak ze mag bedzie z przodu(abstrachujac od sensu takiej sytuacji ) to masz ld8 czy 9??
9. Od kiedy to oddział traci ld (czy jakiekolwiek zasady), jak nie ma żadnego modelu w pierwszym szeregu?

Co do dostawiania poganiaczy - obie wersje mają swoje wady i zalety (i swoje uzasadnienie w zasadach), więc w sumie jest mi to obojętne.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

czli w koncu wersja Shinoa jest obowiazujaca?
Ja tez zasedziowalem ostatnio przy grze Kielona z Jerzynem jak Jankiel, ale teraz widze, ze jednak zle. :oops:

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Jankiel pisze:
powiedzialbym, ze raczej wtedy hydra nie ma 8 ld
Ale obsługa ma. Więc co za różnica? Testuje się na najwyższym, nie na najniższym. Jak dołączę maga do COK to mam zdawać paniki na 8 ld, zamiast na 9?
jesli bedziesz w snaku to tak :P przynajmniej tak wynika z rozszezenia zasad characterow dla normalnych oddzialow ;) (w faqu woch jest dokladinie wyjasnione, ze helka rusza sie z mv 3 bo oddzial zwalnia do najwolniejszego modelu tak jak to jest w zasadach. skoro rozciagaja zsady charakterystyk hero a oddzial na modele w tymze to wypadaloby sie tego trzymac chyba ;)
Dlaczego? Powinno się wprowadzać jak największą ilość modeli do walki. Mnie by to pasowało, bo poganicze są bezpieczni, ale jakoś nigdy nie miałem ochoty tego wykorzystać.
kolejnosc:
szarzujesz na monstrum. Dostawiasz sie tylko do hydry (poganiacze sa ignorowani) potem dostawiasz poganiaczy jak skirmish na koncu. (czyli oni sie maksymalizuja) oznacza to, ze samotny hero szarzuje hydra tak zeby zaangazowac lub nie poganiaczy. wtedy oni sie ustawiaja z tylu...

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

czli w koncu wersja Shinoa jest obowiazujaca
Nie głosowaliśmy nad tym. Shino co prawda napisał dłuższe posty, ale nie jest powiedziane, że ma rację :)

Shino, powiedz mi tylko, czy jak razordony są w hth, to zdają ld na 4?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

dobre :D nie myslalem nad tym :) wynikaloby, ze tak :)

wogole ta cala sprawa z modelami o roznych statystykach jest metna :) w tym mozliwe, ze nie mam racji. Ta sprawe mozna spokojnie przeglosowac. co do dostawiania sie jestem pewien swego ;)

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Chodzilo mi o kwestie dostawiania, nie o ld tak zeby bylo wiadomo :).

Jesli chodzi o kwestie LD, to Shino, daj spokoj.
;)

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Kwestia LD jest napewno po stronie Jankiela. Natomiast co do dostawiania to zdecydowanie Shino ma racje.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

GarG pisze:Kwestia LD jest napewno po stronie Jankiela.
bo?

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Opisujesz zasady dot. herosow, ktore troche inaczej sie maja do obslugi i poganiaczy. Co do helki to Mv w grze ma niewiele wspolnego z testem Ld :) Poganaiacze mimo, ze sa w dalszych szeregach wciaz sa w jednostce. Zabronisz uzywac najwyzszego Ld w jednostce, tylko dlatego, ze modele sa dziwnie poukladane? :(

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Shino czy rat ogry uzywają LD swojego czy poganiaczy którzy są w 2 szeregu? Ponadto jeśli chodzi o ruch jednostek to jest to dokładnie opisane ze jednostka nie może się ruszyć dalej bo ogranicza ją np. wolniejszy heros w przypadku helki jej ograniczeniem są obsługanci ;)

Więc nie próbuj na siłe naginać zasad ;)
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

GarG pisze:Shino czy rat ogry uzywają LD swojego czy poganiaczy którzy są w 2 szeregu? Ponadto jeśli chodzi o ruch jednostek to jest to dokładnie opisane ze jednostka nie może się ruszyć dalej bo ogranicza ją np. wolniejszy heros w przypadku helki jej ograniczeniem są obsługanci ;)
1) szczury maja w swoich zasadach to lead from the back

2) ale to o ograniczeniu ruchu jest tylko w sekcji o characterach

ODPOWIEDZ