Tekst na szmatę

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
tomasso
Mudżahedin

Tekst na szmatę

Post autor: tomasso »

Witajcie długobrodzi i gołowąsy!
Dla mojego demoniarza skombinowałem już lepszą podstawkę, a do skały mam zamiar przypiąć taki pergamin gdzie walnie się jakiś tekst.
Na BSB'ku widnieje napis "Death to all who oppose us". Pomyślałem, że coś w tym stylu, tylko krótsze, z 3-4 słowa.
Wymyśliłem: "Chaos sucks/sux" i inne kombinacje z rasami. Tylko mało klimatyczne to ;/.
Pomożecie mi wymyśleć coś konkretniejszego? Może związanego z samymi krasiami, tylko żeby było w miarę zabawne.
A tam, przyjmę każdy fajny kawałek ;)
I zależy mi, żeby napis był po angielsku ;)
Pozdro.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

proponuje klasyczne polskie "Na pohybel skurw...synom!"

;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Pitas
Powergamer Rozpiskowy
Kontakt:

Post autor: Pitas »

"Twoja stara czci Slaanesha!"
A serio Rakso ma rację, dobre, polskie, i na temat
As I walk through the valley of the shadow of death I am not afraid 'cause I'm the BIGGEST MOTHERFUCKER in the whole valley!
Gen. George S. Patton

Awatar użytkownika
Bruenor Battlehammer
Wodzirej

Post autor: Bruenor Battlehammer »

ja bym napisał po prostu "Kur**" - to wyraża więcej niż 1000 słów :wink:
putoa alasti avantoon! :wink:

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Ludzie, aż mnie żal ściska jak widzę co piszecie - czy naprawdę tekst, żeby był niby śmieszny, musi zawierać *gwiazdki*, ...wielokropki... i inne polskie słowa czy wyrażenia wątpliwej godności? Poradźcie naszemu bratu coś ciekawego, prawdziwie krasnoludzkiego, a z tekstami powyżej przytoczonymi to można na ulice wyjść i sobie pokrzyczeć. Trochę klimatu ... proszę ... bo chyba nasz kolega Tomasso, jak na razie w waszych radach inspiracji nie znajdzie.

A żeby gołosłowie to z mej strony nie było, to na poczekaniu wymyślonych, parę haseł tutaj zarzucę:
Trochę na poważnie:
"Hold Your oath or die!"
"We are Oathbearers!"
"As brotherhood we shall prevail!"

Trochę na śmiesznie:
"Drunken rage supreme!"
"Our beards are your doom"
"Ale-bearers, we never spill it!"
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Mac pisze:Ludzie, aż mnie żal ściska jak widzę co piszecie - czy naprawdę tekst, żeby był niby śmieszny, musi zawierać *gwiazdki*, ...wielokropki... i inne polskie słowa czy wyrażenia wątpliwej godności? Poradźcie naszemu bratu coś ciekawego, prawdziwie krasnoludzkiego, a z tekstami powyżej przytoczonymi to można na ulice wyjść i sobie pokrzyczeć. Trochę klimatu ... proszę ... bo chyba nasz kolega Tomasso, jak na razie w waszych radach inspiracji nie znajdzie.

A żeby gołosłowie to z mej strony nie było, to na poczekaniu wymyślonych, parę haseł tutaj zarzucę:
Trochę na poważnie:
"Hold Your oath or die!"
"We are Oathbearers!"
"As brotherhood we shall prevail!"

Trochę na śmiesznie:
"Drunken rage supreme!"
"Our beards are your doom"
"Ale-bearers, we never spill it!"
Człowieku, a nie umiesz wymyślić jakiegos tekstu w języku ojczystym? Czy naprawde tekst żeby był fajny musi być napisany w języku angielskim? W jakim kraju żyjesz? #-o :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
Bruenor Battlehammer
Wodzirej

Post autor: Bruenor Battlehammer »

to jak koniecznie ma byc z klimatem, to niech napisze coś runami. Ja np napisałem całą historię armii runami na ostrzu topora :wink:
putoa alasti avantoon! :wink:

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

ja w swojej armii też używam run do pisania :) w booku do 6 ed jest elegancko podane całe abecadło i jeszcze zasady gramatyki i pisowni z grubsza :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Tomasso zależało na angielskim tekście o ile dobrze wnioskuje z jego wypowiedzi :D Inaczej angielskie hasła zastąpione byłby odpowiednio polskim. Nie myśl sobie, że polski język uważam za nie-klimatyczny, bo i w nim super teksty da się wymyślić, jak się chce. Chodziło jednak o posłuchanie się prośby Tomassa. :D

Nie będę tego oceniał, bo co kto woli. Nie chce prowokować również do dyskusji, "co lepsze polski czy angielski", bo jak już powiedziałem w obu może po "klimatycznemu", niezależnie od czyjejkolwiek opinii.

A jeśli chodzi o runy i alfabet, również zainteresował mnie 6 edycyjny book (nazwa mojej fortecy), krasnoludzie Rakso z Krwawej Góry (choć nie wiem czy to jest dokładnie poprawnie) :D

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Na nędzny i niedoskonały człeczy język można to przetłumaczyć i w ten sposób ;)

i teraz dopiero zobaczyłem zdanie, że tomasso zalezy na tekście po angielsku więc przepraszam i zwracam honor. Mój błąd :^o
Obrazek

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

ehh krótkobrodzi... :D

alfabet, liczebniki, słownik i zasady gramatyki były już w podręczniku do 4/5 edycji :D

a jeśli ma być coś napisane na "szmacie" to niech będzie to w naszym Świętym Języku...

ja zrobiłem mix pt" Grimnir Eleison" :D

dobry też jest okrzyk bojowy Gimliego: Baruk Khazad, Khazad aimenu :D

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Angielski angielskim ale jeśli o naszą armię chodzi to tekst Sapkowskiego jest IMHO bardzo klimatyczny :wink: Może nie na sztandar dla królewskiej gwardii ale na jakimś toporku fajnie mogło by to wyglądać. Albo na kamienu od klopy/pocisku do działa.

Awatar użytkownika
Pitas
Powergamer Rozpiskowy
Kontakt:

Post autor: Pitas »

"Death before dishonour"
As I walk through the valley of the shadow of death I am not afraid 'cause I'm the BIGGEST MOTHERFUCKER in the whole valley!
Gen. George S. Patton

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Jeśli chodzi o runy to akurat kumpel miał słownik prawdziwego alfabetu runicznego (Futhark) i dał mi pomysł, żeby znakiem dla mego klanu Azgamod było zlepienie znaku Fehu (co oznacza złoto, obfitość, bogactwo, siła dzięki równowadze) i Thurisaz (co oznacza olbrzym, moc, młot, grom, wola i czyn, wytrwałość, olbrzym świadomy swej mocy) - bardzo fajnie to wyszło i teraz każdy sztandar udekorowany będzie na zielono ze srebnym znakiem mego klanu - co również wprowadzę w kolorystykę mej armii.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Widziałem kiedyś na drednocie "dymek" z napisem for pony!
A tak w ogóle to dla slayera nadaje się tylko: PURGE! MAIM! KILL!
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

A tak w ogóle to dla slayera nadaje się tylko: PURGE! MAIM! KILL!
Wow wow wow, spokojnie - slayerów nie trzymamy w klatkach, bo są niebezpieczni, a oni sami nie atakują wszystkiego co żywe :P Oni tylko chcą odkupić swe krzywdy w godnej walce i śmierci - nie są maszynami do zabijani, są zahartowani w walce i wyzwaniach. Oni są Drengi albo Ungrim - krasnoludami jeszcze bardziej niż inne znającymi wartości przysiąg i znaczenie krasnoludzkich tradycji, jako że sami je kiedyś złamali. Teraz wiedzą jakie są tego konsekwencje i to sprawia im ból, ból tak nie do zniesienia, że jedynym ich odkupieniem i oczyszczeniem siebie przed wzrokiem przodków jest śmierć w walce.

tomasso
Mudżahedin

Post autor: tomasso »

Na pergaminie jest tyle miejsca, że ledwo wciśnie się "Wygram, lub zginę walcząc".
Musi to być coś krótkiego. Wymyślę coś. Przekonałem się do polskich napisów.
Klaufti, raczej nie chcę, żeby mój demoniarz był szalonym demoniarzem ;) Myślę to samo, co Mac.
"Pokonaj, zabij... zgiń" lub "Pokonam, zabiję... zginę"
"Nie podołasz mi"
"Chwalebna śmierć"
"Ten, który nie ustępuje"
"Ten który wali z s10 d6 woudnów"
"Zabijałem Demony. Zabij Mnie."
"Obronisz się przed TYM?"

Matis99
Chuck Norris

Post autor: Matis99 »

Ja proponuje coś z 4chana:

YOU LOST THE GAME
YOU FAIL
TITS OR GTFO
FAP TO THIS

ew. klasycznie:

TWOJA STARA!

Myśle, że taki sztandar zapewnia zwycięsto w każdej bitwie!

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Tomasso, sam masz wiele dobrych pomysłów, a szczególnie na te bardziej zabawne teksty na sztandar - mi szczególnie się spodobały:
"Ten który wali z s10 d6 woudnów"
"Obronisz się przed TYM?"
Jeśli brakuje Ci jeszcze pomysłów to może coś w tym stylu (moje propozycje):
"Walczę za dane słowo!" - to podsunął mi podpis Raksa :D
"Polegnę godnie!"
"Daj mi godną śmierć!"
"Zabiję by odkupić siebie w oczach przodków" - wiem, wiem za długie, ale brzmi fajnie :( zawsze można skróconą wersję bez "w oczach przodków".
"Na topory Grimnira!" - raczej oklepane
"Dawać ich tutaj!"
"Patrz Snorri, Trolle!" - ewidentne użycie nazwy zasady z Armii Zabójców :P

Awatar użytkownika
Filup
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Filup »

A moze przelozyc na krasnoludzki nasze niesmiertelne Bog, Honor Ojczyzna... wiec by szlo "Grimnir, Honor, Klan" ;)

Ale to tylko taka mysl. Osobiscie uwazam, ze Sapkowskie " Na pochybel..." jest klimatyczne, a zagwiazdkowana czesc stanowi esencje naszego jezyka bitewnego. Slyszal kto kiedy w wojsku, "Na pochybel, nikczemni, acz szanowani drodzy przeciwnicy"? :p

Tyle ze na krasnoludzkiej szmacie, to albo runy, albo chociaz odniesienie do kultury kraskowej, czyli patrz tekst u gory :)

pzdr!
"If its made by a Dwarf, keep it. If its made by a Human, sell it. If its made by an Orc, bin it. If its made by an Elf, burn it !!! " - Perv
www.facebook.com/XIIIKohorta

ODPOWIEDZ