DE 2250 z Lordem na piechotę...

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

DE 2250 z Lordem na piechotę...

Post autor: Remx »

Witam

Co powiecie o tym ?
2250 Pts - Dark Elves Army

Dreadlord @ 250 Pts
General; Rptr Crossbow
Soulrender [15]
Ring of Hotek [25]
Armour of Darkness [25]
Potion of Strengh [30] lub Crystal of Midnight [35] gdybym walczył przeciw dużej czarownicy..

Master @ 187 Pts
Rptr Crossbow; Heavy Armour; Sea Dragon Cloak; Shield; Battle Standard
Pendant of Khaeleth [35]
Sword of Might [15]
Dark Steed @ [0] Pts

Death Hag @ 200 Pts
Cauldron of Blood;

Sorceress @ 150 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

5 Harpies @ 55 Pts

5 Harpies @ 55 Pts

5 Harpies @ 55 Pts

5 Dark Riders @ 117 Pts
Rptr Crossbow; Musician

5 Dark Riders @ 117 Pts
Rptr Crossbow; Musician

10 Dark Elf Repeater Crossbowmen @ 115 Pts
Shield; Guardmaster.

7 Shades @ 126 Pts
Great Weapon; Rptr Crossbow

7 Shades @ 126 Pts
Great Weapon; Rptr Crossbow

16 Black Guard @ 296 Pts
Standard of Hag Graef [35]
Tower Master;
Crimson Death [25]

2 Reaper Bolt Thrower @ 200 Pts

2 Reaper Bolt Thrower @ 200 Pts

Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 83
Total Army Cost: 2249
Lord wchodzi do BG zaś czarka do kuszników. Master lata sam gdzieś na boku i dzięki "Dark Steed" 18 cali szarżuje w bok przeciwnika a zarazem go przytrzymuje. Kociołek zapewne będzie dawał ward save na BG lub jak coś źle pójdzie na Shades.

Co do samych Shades dałem im GW z racji że ich zadaniem będzie ostrzał przeciwnika a zarazem wycofanie się poza szarżę a w ostateczności szarża na przeciwnika, a dzięki GW mogą przebić się przez AS 1+

Nie wiem też czy dobrze zrobiłem dając Kusze dla Lorda i Mastera choć zanim dojdą do commbata strzelą sobie kilka razy.
Oraz czy nie dać BSB do kociołka.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2009, o 18:26 przez Remx, łącznie zmieniany 1 raz.
Daemons, X-Wing & Black Tea

Awatar użytkownika
Zelgadis
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Zelgadis »

Masz tylko 1 porządny kloc do walki i prawie zero magii - lepiej zmień lorda na czarodziejke.
Koszmarnie jest być kucharzem na służbie bogów chaosu:

- Nurgl je tylko ser pleśniowy i kiszoną kapustę
- Khorne uwielbia posiekane na plasterki, krwiste steki
- Slaanesh kocha babeczki przygotowywane w ogniu namiętności
- Tzeenth jest za zmianami więc ogłosił strajk głodowy

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

W takiej postaci jak teraz mam to plan jest taki że Harpiami zatrzymuje klocki aby nie biegły a wszystkim co strzela zmiękczam.
BG sami szarżują lub ustawiają się tak aby przyjąć szarżę przeciwnika od przodu w rezultacie Czempion i Lord na samym początku powinni trochę ubić (ASF).
Lord ma 4 ataki z siłą 6 z tym że przy armor save to liczymy jak 7 bo jest AP, kolejne 3 ataki z Czempiona z siłą 6 do tego dochodzi 6 ataków z siłą 4.
Lord i Czempion powinni spokojnie ubić coś z save 1+ . Lord na wszelki wypadek posiada kryształ (dodatkowe +3 siły).

Po wsadzeniu czarodziejki bez problemu mogli by mi ją sprzątnąć, chyba że będę się krył ale wystarczy 1 mistcast i po zabawie. A jak rzucać czary to z 4-5 kostek :/
do tego czarodziejka jest o 100p droższa a na piechotę też nie za bardzo więc kolejne 15-50p :/

Przydał by się jeszcze jeden jakiś klocek ale szkoda mi shades nie udało mi się wcisnąć 2x10 :P ale może to co mam trochę ustrzeli a w razie czego przytrzyma.

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Remx pisze:Lord na wszelki wypadek posiada kryształ (dodatkowe +3 siły).
Jak liczysz na +3 do siły, to zamień Crystal of midnight na potion of strengh
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

Post autor: Pitagoras »

lord na piechtę najlepszy z exe axe, a czarka se domene cienia bierze
Obrazek

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

Ale wówczas taki Lord jest bez save oraz co on zdziała ubije max 4 pod warunkiem że trafi jak czarka go popchnie bo chyba o to ci chodziło ;d ?

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Post autor: Młody Pajak »

to takiemu gościowi daje się blood armour...

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Zresztą taki lord nie jest do bicia piechoty, tylko potworów i innych kozaków, nawet rydwany można tym cisnąć.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Master z Pendantem na CO.
Inaczej łatwo FO dostać...
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Andronicus
Chuck Norris

Post autor: Andronicus »

Nie podoba mi się taka koncepcja piechotnego lorda. Jak pisali poprzednicy, dobrze sprawdza się opcja exe axe+blood armour, pod warunkiem że są w rozpisce magiczki ze steed of shadows. Boostowanie gwardii piechotnym lordem uważam za niepotrzebne, ponieważ ten oddział z ASF i CD na championie i tak sobie świetnie radzi. Ponadto przeciwnik i tak unika z nimi walki jak ognia a co dopiero z dopakowanym lordem.

Z postu, w którym piszesz że atakuje lord, champion i 3BG, wnioskuję że wystawiasz ich po 5 w linii. Rozciągnij linię do 7 modeli. Te +1 do CR nie znaczy tak wiele jak dodatkowe 4A, z S4, które niemal zawsze trafiają :wink:

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

Dzięki za podpowiedzi :)

Kombinuje tak bo nie chcę za bardzo grać na magi, bo dla mnie ona wydaje się nie skuteczna :/
Nie dość że ryzyko mistcasta to jeszcze przeciwnik może bez problemu dispelować. Ostatnio 2 tury pod rząd rzucałem z 5 kostek dużą kuźnie raz kumpel zdispelował z 2 kości lol 2x 6 w kolejnej rzucił z 4 kości i również 2x6 a ja miałem na swoich 5 kostkach 22 i 24 lol :/ A mało brakowało i był by misscast :|

Przeważnie gram na smoku ale postanowiłem zagrać bez niego z racji że te 320p mogę wsadzić w jakiś unit+ hero.

ODPOWIEDZ