Plaga niewysyłania wyników turniejów w terminie.

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Plaga niewysyłania wyników turniejów w terminie.

Post autor: Dalmar »

Panowie,

Tak z ciekawości przejrzałem sobie zaliczone wyniki z Masterów i okazało się, że Master PGA ma niezaliczone wyniki do Ligi z powodu "brak wyników w terminie". Zresztą pytałem się o to jakiś czas temu na podforum o Lidzie. Poniżej info przekopiowane info z http://www.adeon.livenet.pl/n_turnieje.php?type=past

769 2009-10-17 PGA Lord of the Greens Poznań Strefa Zero Master 2350 Single Strona www Niezaliczony - brak wyników w terminie

Co planujemy z tym zrobić Panowie, bo to moim zdaniem jakiś kpina jest (zresztą już druga taka sytacja w tym roku, bo tak samo było z DMP).

W ogóle jak się popatrzy na ilość turniejów niezalicoznych to jakaś plaga jest - albo mamy jakiś błąd techniczny na stornie Ligi albo wielu z organizatorów jest mocno niepowarznych.
Ostatnio zmieniony 4 gru 2009, o 12:14 przez Dalmar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Czesto wynika to z tego, ze jakis blad jest w wynikach i wtedy nie zostaja one zaliczone mimo ze byly zostale wyslane w terminie. Z tego co pamietam to chlopaki w terminie wysylali wyniki PGA.

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Tak, zostały wysłane w terminie, tylko z kilkoma rzeczami do poprawienia. W chwili obecnej czekamy na poprawki. Decyduje data nadania pierwszego maila z wynikami, choćby miały jakieś błędy.

Inna sprawa to taka, ze rzeczywiście sporo turniejów zostaje bez wyników - ale to już sprawa orgów. Myślę, że w ten sposób zdobywają "renomę" i opinię "profesjonalistów" w środowisku. :lol2:

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Proste - juz widze kolejne glosowanie Masterowe w przypadku, gdyby ktos w ogole zaniedbal wyslania wynikow.

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

KrzysiekW pisze: Inna sprawa to taka, ze rzeczywiście sporo turniejów zostaje bez wyników - ale to już sprawa orgów. Myślę, że w ten sposób zdobywają "renomę" i opinię "profesjonalistów" w środowisku. :lol2:
To kamień mi z serca spadł z PGA.

Moim zdaniem powinniśmy przegłosować co robić w takich sytacjach (jak pisze też Kacper), ponieważ moim zdaniem są one absolutnie niedopuszczalne i mogą powodować wiele nadużyć. Proponuje coś poniższego:

"Jeśli organizator Mastera nie wyśle wyników (choćby błędnych) w terminie traci prawo do ubiegania się o Mastera w kolejnym sezonie Ligowym"

"Jeśli organizator turnieju lokalnego nie wyśle wyników w terminie po raz drugi podczas podczas trwania jedengo sezonu traci możliwość zaliczania jego turniejów w tym sezonie do Ligi"

Jeśłi macie inne pomysły to piszcie - można ewentulanie pomyśleć nad wydłużeniem okresu gdzie można wysyłać wyniki ale powyższe zmiany wprowadziłbym do regulaminu Ligi.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Ale Darek ma racje - to naprawde jest ostatnio plaga.
Ja to bym moze machnal takie cos, ze jak ktos w ciagu miesiaca nie dosle prawidlowych wynikow, to turniej jest niezaliczony. A potem to juz demokracja ligowa zdecyduje, kto dostanie mastera, a kto nie.
To samo w przypadku lokali - a ludzie potem zaglosuja nogami. Na lokale klubow, ktore notorycznie olewaja formalnosci ligowe nie bedzie sie chodzic.
4.6 Aby wyniki dowolnego turnieju zostały zaliczone do rankingu, muszą być wysłane w postaci poprawnego pliku tekstowego do Koordynatora Ligi najpóźniej dwa tygodnie po turnieju. Za wiążącą liczy się data wysłania poprawnego pliku z wynikami. Arkusz umożliwiający przygotowanie pliku z wynikami oraz instrukcja jak plik przygotować jest dostępna pod adresem http://adeon.livenet.pl/pliki.php
Zmienilbym na:
4.6 Aby wyniki dowolnego turnieju zostały zaliczone do rankingu, muszą być poprawnie wysłane w postaci pliku tekstowego do Koordynatora Ligi najpóźniej miesiąc po turnieju. Arkusz umożliwiający przygotowanie pliku z wynikami oraz instrukcja jak plik przygotować jest dostępna pod adresem http://adeon.livenet.pl/pliki.php

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

swieta_barbara pisze:
Zmienilbym na:
4.6 Aby wyniki dowolnego turnieju zostały zaliczone do rankingu, muszą być poprawnie wysłane w postaci pliku tekstowego do Koordynatora Ligi najpóźniej miesiąc po turnieju. Arkusz umożliwiający przygotowanie pliku z wynikami oraz instrukcja jak plik przygotować jest dostępna pod adresem http://adeon.livenet.pl/pliki.php
Coś widać wszyscy nabrali wody w usta, choć to jedna z najważniejszych rzeczy jaką powinna się zajmować LL.

Ja jestem "za" propozycją Kacpra i zarządził bym głosowanie w tej sparwie - myślę, że wszyscy będą za i 7 głosów nie potrzebujemy.

To jednak tylko częściwo rozwiązuje nam problem - co się stało to się stało ale może warto wypracować rozwiązanie jak temu przeciwdziałać, czyli jak mamy sami siebie karać za naszą niekometencję, bo takie sytacje są niedpuszczalne i mogą prowadzić do nadużyć.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Dobra inicjatywa Darku.

Proponowany przez Ciebie zapis:
Dalmar pisze:"Jeśli organizator Mastera nie wyśle wyników (choćby błędnych) w terminie traci prawo do ubiegania się o Mastera w kolejnym sezonie Ligowym"
zmieniłbym na:
Jeśli organizator Mastera nie wyśle prawidłowych wyników w terminie traci prawo do ubiegania się o Mastera w kolejnym sezonie Ligowym

Dlaczego? Bo wysłanie prawidłowo wyników to ligi to kwestia godziny czy dwóch, a już widzę kolejną plagę przy proponowanym przez Ciebie zapisie - wysyłanie blędnych (ba, zmysloncyh) wyników "last minute" i potem nagminne ich poprawianie.

Uważam, że kwestia wysłania wyników do ligii powinna być rygorystycznie przestrzegana.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Furion pisze:Dobra inicjatywa Darku.

Proponowany przez Ciebie zapis:
Dalmar pisze:"Jeśli organizator Mastera nie wyśle wyników (choćby błędnych) w terminie traci prawo do ubiegania się o Mastera w kolejnym sezonie Ligowym"
zmieniłbym na:
Jeśli organizator Mastera nie wyśle prawidłowych wyników w terminie traci prawo do ubiegania się o Mastera w kolejnym sezonie Ligowym

Dlaczego? Bo wysłanie prawidłowo wyników to ligi to kwestia godziny czy dwóch, a już widzę kolejną plagę przy proponowanym przez Ciebie zapisie - wysyłanie blędnych (ba, zmysloncyh) wyników "last minute" i potem nagminne ich poprawianie.

Uważam, że kwestia wysłania wyników do ligii powinna być rygorystycznie przestrzegana.

pozdrawiam
Furion

Bez przesady. Ja Strategicon wysłałem 3 dni po turnieju, ale dziś wprowadziłem ostatnią (i jedyną) poprawkę. Gdyby gracz, który zwrócił mi uwagę, że nie dostał wyników za turniej sprawdził to (dajmy na to) za 2 miesiące, to nie mógłbym organizować Strategicon.

Zbyt rygorystyczny zapisek. Pomyliłem się jedną cyferką i ktoś ma nie mieć mastera? Tu chodzi raczej o olanie wysyłania wyników. Poznań siedzi cicho, żeby sprawa ucichła, tak samo z DMP było. Tutaj należy celować w kary za olewanie graczy, a nie pojedyńcze błędy.

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Ja bym to rozgraniczył. Z jednej strony jest jak pisze Furion: ktoś na odpieprz przyśle niesformatowny plik, w którym poprawna będzie tylko nazwa, a potem będzie miesiącami "robił poprawki". ;)
Z drugiej strony są przypadki jak u Morroka. Ale to najczęściej widać róznicę, kto miał wpadkę przy wpisywaniu jednego ID a kto po prostu sobie odpuścił.

P.S. @ Morrok - plik dotarł na mojego maila, poprawka w sobotę, o ile będę żył po turnieju. ;)

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

A ja bym nic nie tykal. Liga jest pomyslana calkiem OK i jak organizator nie wysle wynikow, to sie na niego po prostu w przyszlym sezonie nie zaglosuje i tyle. Tyle tylko, ze termin ostatecznego przyslania wynikow okreslilbym na miesiac. Zostawiam dwa dni na dyskusje, a jesli nie pojawi sie zaden mocny sprzeciw lub kontrpropozycja, to stawiam nastepujace glosowanie w czwartek wieczorem:

Zapis:
4.6 Aby wyniki dowolnego turnieju zostały zaliczone do rankingu, muszą być wysłane w postaci poprawnego pliku tekstowego do Koordynatora Ligi najpóźniej dwa tygodnie po turnieju. Za wiążącą liczy się data wysłania poprawnego pliku z wynikami. Arkusz umożliwiający przygotowanie pliku z wynikami oraz instrukcja jak plik przygotować jest dostępna pod adresem http://adeon.livenet.pl/pliki.php
1. mamy w dupie i zostawiamy jak jest
2. zmieniamy na:
3. zostawiamy jak jest, ale dodajemy podpunkt:
4.8 Jeśli organizator turnieju klasy Master nie zgłosi prawidłowych wyników Koordynatorowi Ligi w terminie, traci prawo organizacji Mastera w następnym sezonie ligowym.

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

szczerze mowiac, juz sie totalnie pogubilem kto co proponuje, jak jest obecnie i co trzeba zmienic. ktos to moze podsumowac?
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

No dobra, w skrocie:
Darek chce, zeby Ci ktorzy w ciagu 2 tygodni po masterze nie wysla wynikow jakichkolwiek, nie mieli mozliwosci robienia mastera w nastepnej lidze. Wyniki mozna zglaszac do upadlego.
Furion chce, zeby Ci ktorzy w ciagu 2 tygodni po masterze nie wysla poprawnych wynikow, nie mieli mozliwosci robienia mastera w nastepnej lidze. Wyniki mozna zglaszac do upadlego.
Ja chce, zeby byl obowiazek wyslania poprawnych wynikow w ciagu miesiaca, a te ktore ktos wysle po terminie, nie byly zaliczane w ogole (bez dodatkowych kar, bo potem i tak ludzie nie zaglosuja na takiego mastera).

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

swieta_barbara pisze:No dobra, w skrocie:
Darek chce, zeby Ci ktorzy w ciagu 2 tygodni po masterze nie wysla wynikow jakichkolwiek, nie mieli mozliwosci robienia mastera w nastepnej lidze. Wyniki mozna zglaszac do upadlego.
Furion chce, zeby Ci ktorzy w ciagu 2 tygodni po masterze nie wysla poprawnych wynikow, nie mieli mozliwosci robienia mastera w nastepnej lidze. Wyniki mozna zglaszac do upadlego.
Ja chce, zeby byl obowiazek wyslania poprawnych wynikow w ciagu miesiaca, a te ktore ktos wysle po terminie, nie byly zaliczane w ogole (bez dodatkowych kar, bo potem i tak ludzie nie zaglosuja na takiego mastera).
Kacper, Furion wypracujmy jakiś concesus i poddajmy to pod jedno głosowanie. Moim zdaniem co już pisiałem wyżej można wydłyżyć czas zgłaszania wyników do miesiące, co proponuje Kacper. Dodałnym tez dodatkowy zapis "Jeśli organizator turnieju klasy Master nie zgłosi prawidłowych wyników Koordynatorowi Ligi w terminie, traci prawo organizacji Mastera w następnym sezonie ligowym. Wyniki muszą być dostarczone poprawnie, bo organizator traci prawo organizaci Mastera w dwóch następnych sezonach ligowych" ponieważ nie można karać ludzi grających na Masterach za to, że organizator dał ciała.

Dobrym pomysłem jest jak proponuje Kacper piętnowanie nierzetelnych organizatorów publicznie, ale moim zdaniem jakieś narzędzia w razie ich niekompetencji też LL musi posiadać - tyczy się to Masterów i Lokali.

Ps: Specjalnie spawdziłem dziś i PGA jest już uwzględnione w Lidze....ale jako lokal, żenada na całej linii :?
Ostatnio zmieniony 8 gru 2009, o 19:06 przez Dalmar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Morrok pisze:
Bez przesady. Ja Strategicon wysłałem 3 dni po turnieju, ale dziś wprowadziłem ostatnią (i jedyną) poprawkę. Gdyby gracz, który zwrócił mi uwagę, że nie dostał wyników za turniej sprawdził to (dajmy na to) za 2 miesiące, to nie mógłbym organizować Strategicon.
Morrok nie mówimy tutaj o takich sytacjach, bo błąd w jakiejś jednej cyfrze może się każdemu zdarzyć - wysłałeś arkusz poprawny 3 dni po Masterze i 99% wyników jest poprawnych. Mówimy o nie zgłoszeniu całego arkusza, bądz jak to teraz miało miejsce zgłoszeniu Mastera na arkuszu excelowym Lokala.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Moim zdaniem nic sie nie stanie, jesli jakies wyniki nie trafia do ligi wskutek plewnej organizacji. To zdopinguje potencjalnych organizatorow do wysylania ich na wlasnych imprezach w terminie.
Plus milo bedzie poogladac te Flame Wars na forum :]

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

swieta_barbara pisze:Moim zdaniem nic sie nie stanie, jesli jakies wyniki nie trafia do ligi wskutek plewnej organizacji. To zdopinguje potencjalnych organizatorow do wysylania ich na wlasnych imprezach w terminie.
Plus milo bedzie poogladac te Flame Wars na forum :]
Tak tylko my jako LL musimy "bronić graczy" przed niekomletencją organizatorów (czyli samych siebie) i wypracować takie rozwiązanie żeby "Flame Wars" nie mogło wystąpić.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

flame wars sobie może być, jak kogoś to bawi to sam będzie podsycał ;)

Myślę, że Barbary pomysł jest dobry. I tak wyjdzie potem kto za co dostanie mastera.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Popieram Darka i Barbarę. ;)

Wydłużmy czas wysyłania wyników do miesiąca (tylko w przypadku masterów ofc) i wrzućmy zapis proponowany przez Darka; troszkę zmieniłem jego formę, żeby nie był taki sztywny:

Organizator turnieju klasy Master ma obowiązek wysłać wyniki do ligii w terminie miesiąca od daty zakończenia turnieju.
a) Organizator który nie spełni powyższego nie może organizować turnieju klasy Master w następnym sezonie ligowym i jest zobowiązany do dostarczenia pliku z wynikami najszybciej jak to możliwe.
b) Jeżeli plik z wynikiem będzie zawierał rażące błędy wynikające z ignorancji / nieuczciwości organizatora, to odbiera musi się prawo do organizacji mastera w najbliższym sezonie ligowym
c) Jeżeli plik z wynikiem będzie zawierał rażące błędy wynikające z ignorancji / nieuczciwości organizatora, i będzie on wysłany w terminie późniejszym niż miesiąc od zakończenia turnieju klasy Master, to organizator traci prawo do organizacji masterów w dwóch najbliższych sezonach ligowych.

Co o tym myślicie? Wiadomo że literówki i poprawki się zdarzają (vide strategicon / Morrok) chodzi o to żeby ktoś chały nie robił.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Tyle tylko, ze slowo organizator jest plynne - szczerze powiedziawszy te zakazy to sa smieszne. No to powiedzmy nie wysylam w lutym wynikow z Bazyliszka i co? Ukarzecie mnie, ze mi zabronicie organizowac mastera w przyszlym roku? Hahahaha. To Shino go zrobi.

A jak sie zostawi to graczom do oceny (wlasnie za pomoca docisniecia sruby maksymalnie jednego miesiaca na zgloszenie poprawnych wynikow - i niestety niezgloszeniem turnieju), to juz i tak wszyscy beda wiedziec kto i co i takie puste zakazy nie beda zasmiecac regulaminu. A sadze, ze jak bedzie taki zapis w regulaminie, to gracze juz sobie poradza z mobilizowaniem orgow.

Nie macie wiary w polskie WFB!

A w ogole to dobrze jakby sie Krzysiek wypowiedzial, albo i moze jeszcze jakies madre lby.

ODPOWIEDZ