Mumie 2250 BP

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

Mumie 2250 BP

Post autor: cichy »

Dobra, poczytałem sobie sporo, pogadałem z kumplami i doszedłem do wniosku, że jak kaszkiet to tylko z dużą liczka, no i faktycznie an małe pkt ciężko coś fajnego(czyt. mocnego) złożyć, ale mogę się mylić :P bo dopiero raczkuje jeśli chodzi o TK. Po przeczytaniu kilkunastu rozpisek na HLP i innych urodziło mi się coś takiego.

1 Liche High Priest @ 340 Pts
Hierophant
Neferra's Plaques of Mighty Incantations [30]
Cloak of the Dunes [20]
Golden Ankrha [45]

1 Liche Priest @ 165 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

1 Liche Priest @ 330 Pts
Dispel Scroll [25]
Collar of Shapesh [25]
Casket of Souls @ [165] Pts

1 * Tomb Prince @ 141 Pts
General; Great Weapon; Shield
Armour of the Ages [35]

25 Skeleton Warriors @ 250 Pts
Shield; Light Armour; FCG

11 Skeleton Warriors @ 98 Pts
Champion

10 Skeleton Warriors @ 90 Pts
Champion

1 Tomb Scorpion @ 85 Pts

1 Tomb Scorpion @ 85 Pts

4 Ushabti @ 260 Pts

19 Tomb Guard @ 295 Pts
Light Armour; Shield; FCG
War Banner [25]

1 Screaming Skull Catapult @ 110 Pts
Skulls of the Foe

Casting Pool: 2

Dispel Pool: 6

Models in Army: 74

Total Army Cost: 2250

Brakuje mi to większej ilości łuczników, żeby mieć coś do powiedzenia w fazie strzelania po za klopa i tą słabą 14 do trzymania liczki, no ale nie można mieć wszystkiego ;)
Ostatnio zmieniony 8 gru 2009, o 22:34 przez cichy, łącznie zmieniany 1 raz.
Profesjonalne usuwanie wgnieceń z karoserii samochodowych i skutków gradobicia.

symek
Chuck Norris

Post autor: symek »

twoja rozpa to raczej defens, zmiększasz wszystko klopą i ołtarzem a to co dojdzie rozwalasz TG i ushaptkami, zamysł dobry jednak zamieniłbym te wszystkie szkiele na x 10 łuczników ponieważ jeśli wejdzie ci strzał na klope to praktycznie reszta inkantacji się marnuje bo masz tylko jedne szkielety którym mozesz dać ture strzelania, a tak zyskujesz więcej celów intantacji oraz większą ilość oddziałów do wystawienie co też jest ważne

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

To wszystko racja, ale bez tych szkieletów mam tylko jeden oddział do przyjmowania na klate, a to trochę mało, przeciwnik zawsze ma tych oddziałów więcej. Jak by było za co to wiadomo dorzucam kilka 10 lukoli, jeden oddział gwardi nie orzyjmie wszystkiego i się nie rozdwoi :P

edit--
Oczywiście, że to defens, myślałem, że to widać na pierwszy rzut oka ;p

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Jeśli zrezygnujeszz 5 szkieli z tarczami i czempiona w łukach da się wstawić jeszcze 10 łuków (6+4 z tych 14). Ewentualnie wywalić swarma. Skorpiony powinny dać jakoś radę tak myślę. Chyba drugi oddział łuków, przy zachowaniu 25 szkieli lepszy niz swarm.

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

To już lepiej chyba w ogóle wywalić te swarmy bo w liczbie 1 to mnie jakoś nie przekonuje :P czempion musi zostać, wiadomo czeneldż rzuci, albo w kolumnie powalczy, dobra rzecz.

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

To miałem na myśli. Chodziło mi o swarma jako cały unit. (Ach ta deklinacja)

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

zastosowalem sie do porad

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Jak dla mnie to przy takiej magii masz stanowczo za mało łuczników i przydałaby się druga klopa.

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

mam kaszkiet, a bez niego ta rozpa traci IMO, wiec katapy drugiej nie będzie, a łuczników bardzo chętnie ale za co?

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Post autor: kotson »

Moim zdaniem jeżeli na hierku masz latanie to ward save mu niepotrzebny bo możesz łatwo go schować. A jeżeli puścisz go samego ward save też mu niepotrzebny bo jeśli coś go dorwie w combacie to nawet jeśli wywarduje rany to i tak posypie się z cr
A szkiele z tarczami giną tak samo szybko jak te z łukami tylko znacznie mniej zrobią w czasie bitwy
Za 45 pkt akurat możesz kilka szkieli dołączyć
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

A ja mam inne doświadczenie :D
Ward na HLP jest spoko, bo zawsze coś wyłapie a masz szanse coś wybronić.

Do tego szkiele z tarczami nie giną tak samo szybko jak te bez. Jak coś wpada w łuczników to przejeżdża jak nie przejedzie to nabija taki CR z ran, że za bardzo nie ma jak łuczników ratować.

Ale masz gwardie i uszate to nie wiem czy tak koniecznie ten drugi klocek potrzebujesz. (chociaż ja bym pewnie zostawił)
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

Panowie, jak się na tej armii nie znam teoretyzuję narazie, bo to jakby lista moich zakupów;) ale z jednym klockiem do przyjmowania szarż to chyba będę cięko piszczał nie? uszaty jak coś w nie wpuszczę to raczej zostanę przejechane, to jest wsparcie IMO Ale na zamianie tej 25 z la i tarczami na 20 lukoli ze sztandarem zyskuje ciut wiec strzelania. No i dołożył bym TG do 25/24 Nie mówię, że ta rozpa jest dobra, ale to co proponujecie z tym wylaniem tarczowników i znamieniem w łukoli jest chyba jeszcze gorsze :D

Awatar użytkownika
Warlock
Chuck Norris

Post autor: Warlock »

Pewnie się słabiej znam od reszty kolegów na forum ale imo nie należy przesadzać z tymi łukami bo zdarza się, że harpie je przejadą, jak tylko zdadzą fear (3+ trafiają, 4+ ranią bez Sv) nawet mi się raz zdarzyło że mi harpie zjadły 20 łukoli. Ale miałem wtedy zrąbane rzuty :mrgreen:
"Spam jest sztuką, której nikt nie potrafi zrozumieć" - Anyix

"Pan Bóg nie gra w kości" - Albert Einstein

"Bo gra w Warhammera!" - Sa!nt

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

No też mi się tak wydaje, wszystko co nie ma dużej siły tak łatwo ich nie przepchnie, save 4+ w walce to zawsze coś. Zreszta jest ich 25, choć wolałbym 30 ;)

Awatar użytkownika
Warlock
Chuck Norris

Post autor: Warlock »

Z drugiej strony 21 łuków w sumie to trochę mało bo nie będziesz miał na co inkantacji rucić ;)

Ale jak na pierwszą rozpiskę to i tak jest b. dobrze
"Spam jest sztuką, której nikt nie potrafi zrozumieć" - Anyix

"Pan Bóg nie gra w kości" - Albert Einstein

"Bo gra w Warhammera!" - Sa!nt

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

No wiem, że mało ale nie ma skąd odjąć, już i tak wywaliłem swarma i osłabiłem gwardie, szkielety w liczbie 20 mogą zostać rozjechane w 1 turę.

ODPOWIEDZ