Pytanie początkującego.

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
zbiegaj
Plankton

Pytanie początkującego.

Post autor: zbiegaj »

Witam.
Postanowiłem skleić swoje pierwsze figurki (krasnoludy wojownicy). W klejeniu i malowaniu figurek doświadczenia nie mam, to będzie mój pierwszy raz. W Internecie trochę teorii poczytałem teraz czas przejść do praktyki. I tu właśnie mam problem, bo gdy przyłożę do siebie korpus i nogi to miedzy nimi powstaje dość duża moim zdaniem szczelina, a broda mocno odstaje od ciała. Nie wiem czy po sklejeniu będzie to lepiej wyglądać. Może dla was pytanie jest banalne, ale czy to ja cos robie źle, czy też po prostu to jest normalne w figurkach?

Kilka zdjęć pokazujących, o co mi chodzi:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
kalcior
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: kalcior »

Witaj

Moim zdaniem jest to normalne ... szczeliny, które ci przeszkadzają należy zalepić GS i po sprawie. Nigdy nie ma tak żeby wszystko idealnie dolegało do siebie ... zawsze trzeba popracować nad przygotowaniem figurki do malowania.

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

te krasnale sa tak robione że broda im odstaje. Co do szczeliny tam gdzie się rękle wkleja to można ja zignorować bo i tak bedzie tam reka i jej nie bedzie widać.

smigol
Wałkarz

Post autor: smigol »

Jak będą stać w klocku to i tak nikt tego nie zauważy.
Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum - Dewiza Joannitów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

smigol pisze:Jak będą stać w klocku to i tak nikt tego nie zauważy.
Równie dobrze można nie malować oczu, gemów, klamerek i innych drobnych elementów bo jak będa stac w klocku modele to i tak nie będzie widać.

Generalnie w dobrym nawyku leży łatanie dziur gs-em w modelach, bo nie kosztuje to na prawdę dużo czasu, a efekt jest dużo lepszy i estetyczniejszy.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

No to ja jeszcze powiem, że im te brody specjalnie odstają, żeby był efekt cienia. Przy rękach są takie zagłębienia, bo oni mają na koszule nałożone kolczugi. Moim zdaniem tak miało to wyglądać w zamyśle rzeźbiarza.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

ODPOWIEDZ