Tk na 1500pkt

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BartSkull
Warzywo

Tk na 1500pkt

Post autor: BartSkull »

Witam, jestem początkującym graczem, figurki mam już troche czasu ale mało grałem, dlatego przyda mi się troche rad co do mojej rozpiski.

Jak w tytule, 1500 pkt, wróg - VC.

i oto co wymysliłem:

1 * Tomb Prince @ 176 Pts
General; Flail; Light Armour; Shield
Chariot of Fire

3 Skeleton Chariots @ 175 Pts
Standard; Musician
War Banner [25]

1 Liche Priest @ 165 Pts
Hierophant
Hieratic Jar [25]
Dispel Scroll [25]

1 Liche Priest @ 168 Pts
Staff of Ravening [45]
Skeletal Steed @ [8] Pts

12 Skeleton Warriors @ 96 Pts
Bow

12 Skeleton Warriors @ 96 Pts
Bow

3 Tomb Swarm @ 135 Pts

1 Tomb Scorpion @ 85 Pts

20 Tomb Guard @ 307 Pts
FCG
Banner of the Undying Legion [25]

1 Screaming Skull Catapult @ 90 Pts

Casting Pool: 2

Dispel Pool: 4

Models in Army: 60

Total Army Cost: 1493

Myślałem, żeby wziąć 2x Skorpiona, żeby zapolować na Vampira, ale z jednym klockiem gwardii, albo rydwanów moge być troche goły. W obecnej koncepcji nie zakopuje skorpiona i poprostu staram się nim jakoś upolować tego Vampirka.

Przyznam, że moje doświadczenie przeciwko VC jest minimalne, wiec ta rozpiska oparta jest na domyslach i przypuszczeniach :D czy trafnych ? nie wiem :D

Z góry dzięki za wszystkie komentarze i opinie!

symek
Chuck Norris

Post autor: symek »

zamiast warbannera mozesz dac ten co daje +1 do hita w pierwszej turze combatu wtedy wszystko trafia na 3+ a prince na 2+ więc jest większa szansa na zadanie więcej ran

zamiast gwardi mógłbyś dać skorpiona(85) i gołą trójkę rydwanów (120)(taka trójka ze spokojem przejedzie przez 10 ghuli) a do trzymania liczki dopakować za reszte punktów jedne szkiele do 20 albo wziąść lekką kawę aby liczka z SoR mogła się bezpieczniej poruszać

a princowi możesz jeszcze dać tego scrolla z enchant itemów bo jeden scroll to mało troszke

ale generalnie nie jest to zła rozpa

Awatar użytkownika
BartSkull
Warzywo

Post autor: BartSkull »

skorpa i rydwanów nie wcisne w miejsce gwardii, bo za mało slotów special (nieszczęsne rydwany bez kinga).

No własnie zastanawiałem się, gdzie wcisnąć jeszcze scrolla. Na princu jest płonący chariot, wiec broocha nie wrzooce. Musiałbym wybrać między jednym a drugim.

Nad bannerem +1 do hita popracuje, bo to rzeczywiście się przyda :] moge go wcisnąć dająć 11x i 12x szkieli i 3xswarmy, albo 14x i 14x szkieli 2x swarmy. Która opcja wydaje wam się lepsza ?

symek
Chuck Norris

a moze coś takiego?

Unnamed1500 Pts - Tomb Kings Army

1 * Tomb Prince @ 176 Pts
Casting Order (x1); General; Flail; Light Armour; Shield
Chariot of Fire [25]

1 Chariot of Fire @ [45] Pts

2 Skeletal Steed @ [0] Pts

1 Liche Priest @ 165 Pts
Casting Order (x1); Hierophant
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

1 Liche Priest @ 168 Pts
Casting Order (x1)
Staff of Ravening [45]

1 Skeletal Steed @ [8] Pts

5 Skeleton Light Horsemen @ 70 Pts
Normal Bow

5 Skeletal Steed @ [0] Pts

20 Skeleton Warriors @ 160 Pts
Bow

17 Skeleton Warriors @ 136 Pts
Bow

15 Skeleton Warriors @ 120 Pts
Bow

4 Skeleton Chariots @ 240 Pts
Standard; Musician
Icon of the Sacred Eye [50]

4 Skeleton Warrior @ [0] Pts
Spear; Normal Bow

8 Skeletal Steed @ [0] Pts

4 Skeleton Driver @ [0] Pts

1 Tomb Scorpion @ 85 Pts

1 Tomb Scorpion @ 85 Pts

1 Screaming Skull Catapult @ 90 Pts

3 Catapult Crew @ [0] Pts

Casting Pool: 2

Dispel Pool: 4

Models in Army: 71

Total Army Cost: 1495

ewentualnie zamiast SoR daj scrolla i jara na konna liczkę i wychodzi wtedy równo 1500

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Post autor: kotson »

Jar może się sprawdzić, tyle tylko że zazwyczaj przeciwnik z uśmiechem powie scroll i kluczowa akcja bitwy może się....
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Flal of skulls na TP to podstawa, jedna z najbardziej uniwersalnych broni magicznych w battlu. Ewentualnie jak bierzesz item za 25 pkt mogłbys rozwazyc Icon of Rulership - masz wtedy jakby dodatkowy oddział kasujacy ranki.
Natomiast szczerze mowiac do dzisiaj nie rozumiem co ludzie widza w gwardii (oprocz mozliwosci wziecia icon of Rakaph) - szkielety Hw+ shield + l.a robia na dobra sprawe dokladnie to samo :)

Pozdrawiam

symek
Chuck Norris

FoS też jest dobrym rozwiązaniem dla TP wbijasz się w kloc z bochaterem i jedną raną go zabijasz (albo jak dostajesz chellenga to nabijasz sobie owerkilla 6 :twisted: ) i bardzo dobry na wraciakai jest

ale ja używam CoF jak jest dużo śmiecia do przezjechania a FoS jak są monsterki pokroju stegadonów

ODPOWIEDZ