Testy wiedzy na masterach

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Testy wiedzy na masterach

Post autor: swieta_barbara »

U nas na Bazyliszku oddzielilismy test wiedzy od punktacji generalnej (podobnie jak WOW) - zamierzamy jednoczesnie dobrze nagrodzic najlepszego hobbyste, tak zeby walka o ten tytul byla dobrze umotywowana. To rozwiazanie dorazne, choc wydaje mi sie, ze jest dosc sprawiedliwe.

Kto ma jeszcze jakie pomysly?

Antonio (mistrzy B-stockiego fluffu) w temacie na ogolnym przedstawil swoj draft, czyli zindywidualizowane armijnie testy wiedzy dla roznych generalow. To tez jest dobre rozwiazanie, choc z drugiej strony dorzuca organizatorom sporo roboty, a wiadomo ze organizacja turnieju to nie bajka i malo komu sie chce to ogarniac.

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

swieta_barbara pisze:Antonio (mistrzy B-stockiego fluffu) w temacie na ogolnym przedstawil swoj draft, czyli zindywidualizowane armijnie testy wiedzy dla roznych generalow. To tez jest dobre rozwiazanie, choc z drugiej strony dorzuca organizatorom sporo roboty, a wiadomo ze organizacja turnieju to nie bajka i malo komu sie chce to ogarniac.
Z doswiadczenia moge powiedziec, ze przy organizacji mastera jest sporo osob, ktore chca sie zaangazowac. Nie ma problemu, zeby czesc sie mogla zajac hobbystyka (nawet 1 osoba) - to jest kwestia przygotowania oceny malowania (ktora proponuje LL od niedawna) i zrobienia testow wiedzy pod ilestam armii. Nie jest to wielke wyrzeczenie (zauwazmy, ze schemat powinien byc taki sam - x pytan o zasady specjalne armii, y pytan o herosow i konfiguracje itemow na nich, i tak dalej - kwestia przerobienia testu pod kazda armie). Mysle, ze 2-3 wieczory to wystarczajacy czas, a mastera sie organizuje raz na rok.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, o 14:02 przez CzarnY, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Dla mnie test powinien byc w generalce , na nastepnym Kohortexie bedzie podobnie jak w Bialym - 6 pytan z zasad , 4 z fluffu dla poszczegolnej armii.

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

zgadzam sie z Ziemkiem. test powinien byc w generalce, inaczej wszyscy beda go olewac i wkrotce w ogole zniknie z masterow...
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Gobos pisze:zgadzam sie z Ziemkiem. test powinien byc w generalce, inaczej wszyscy beda go olewac i wkrotce w ogole zniknie z masterow...
+1

No i cogorsza - pojawi sie brak zainteresowania nawet swoją własną armią - Ja tylko sobie gram i nie musze jej znać.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Barbara na Kohortexie w przyszłym sezonie spokojnie mogę zrobić [ i pewnie tak będzie ] test dla każdej armii, poza moimi WE oczywiście [ bo pewnie zagram znowu ;) ]
Nie widzę problemu dla tego tematu. Wystarczy dobrych parę minut i drobna znajomość tematu żeby złożyć naprawdę fajny test.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Gobos pisze:zgadzam sie z Ziemkiem. test powinien byc w generalce, inaczej wszyscy beda go olewac i wkrotce w ogole zniknie z masterow...
Nieprawda. Będą czytać booki te osoby, których to interesuje i którym zależy >> Hobbyści

To, że testy są obecenie prawie wszędzie w generalnej mikroskopijnie wpływa na czytanie przez ludzi fluffu.
Jeżeli kogoś to kręci i ma czas to będzie czytał, innych siłą do niczego nie zmusicie. Zresztą wprwoadzenie pytań nawet z własnej armii sprowadzi się do jeszcze bardziej szczegółowych pytań i w dalszym ciągu nie wzbudzi zainteresowania do poznania np. kosztów punktówych wszystkich special characterów od 6 edycji itp itd. ponieważ taka wiedza nie jest potrzebna.

Trochę to przypomina takie mówienie: "Jesteś kaszubem, powinieneś znać tą historię, drzewa genealogiczne ważnych ludzi, daty wydarzeń, imiona kaszubskich kowali itp. Ale ja nie chce, nie potrzebuje! "

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Xet czekalem az sie wypowiesz po raz kolejny i napiszesz to samo ;)
Tak tak wszyscy znamy Twoje zdanie - na szczescie imho jestes w totalnej mniejszosci.
WFB to hobby , a nie sport.
Chcesz sportu zacznij grac w szachy.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Dalej będę tutaj pisał, aż was przekonam 8)

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Tylko LL to nie LS ;)

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Ziemko pisze:Tak tak wszyscy znamy Twoje zdanie - na szczescie imho jestes w totalnej mniejszosci.
Wcale nie, ja sie z nim zgadzam :]

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

a co mi tam, pospamuje - ja tez sie zgadzam z Xetem.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

No ta mniejszosc wlasnie udaje, ze jest wiekszoscia ;) 8) :twisted:

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

to z zakichanych klimaciarzy w stylu Ziemka jeszcze jestem ja- to do czegos prowadzi? ;)

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Tak. Macie narazie 2 z 5 głosów :P

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

A mnie walą testy wiedzy. Nie płakałbym po nich na masterach.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Xet pisze:Tak. Macie narazie 2 z 5 głosów :P

3 z 6, bo może i klimaciarzem, oraz hobbystą jakimś wybitnym nie jestem to spewnością wolałbym by Testy wiedzy były bo to jest element Masterów od lat.

Trzeba tylko testy troszke uprościć. tzn. nie dawać pytań totalnie z czapy, na które odpowiedz zna tylko ten co układał test.
Niech każdy ma szanse zrobić conajmniej 50% przy nawet nie wielkiej znajomości WFB => zasad ogólnych

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

4 z 7, w całej rozciągłości zgadzam się z powyższą wypowiedzią.

Koszu
Chuck Norris

Post autor: Koszu »

ja osobiscie przeczytałem zdecydowaną wiekszosc fluffu, testy zwykle wychodzą mi dobrze.
ale mimo to jakby przyszło do głosowania byłbym za ich zniknięciem.

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

5 z 7, jestem za utrzymaniem testów wiedzy, choć chętnie widziałbym ewolucję w jednym z kierunków:
  1. testy 6/4 lub 5/5 - pytania ogólne/dot armii gracza lub
  2. testy oparte wyłącznie na fluffie z Rulebooka
IMHO także znajomość statystyk niewiele ma wspólnego z hobbystyką i od razu przypomina mi szkołę średnią i naukę wydobycia węgla w Birmie w 1991r.
Co innego znajomość zasad, fluffu, lorów, etc.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

ODPOWIEDZ