Propozycja formy testów wiedzy na masterach.

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Propozycja formy testów wiedzy na masterach.

Post autor: Furion »

Witam.

Przedstawiam obiecane rozwiązanie na patelni ;) na początek trochę fluffu :)

Testy wiedzy przez wiele lat były nieodzowną częścią masterów. Załóżmy, że nie chcemy ich wywalać. Chciałbym zatem poruszyć kwestię ich formy.
Największym problemem testów wiedzy są następujące sprawy:
a) pytania z dupy, na zasadzie "zobaczymy czy ktoś odpowie" typu jak na imię miała stara sigmara. Pytania tego typu wręcz wypaczają klasyfikację generalną
b) pytania absolutnie nie mające nic wspólnego z testem wiedzy, typu "na ile strzela marksmen of miragilano po ruchu w mengili na bliskim którzy stoją za górką". Przedstawiony przeze mnie przykład ilustruje bezpodstawność tego typu pytań - dotyczą one głównie zapomnianych przedmiotów / jednostek.
c) pytania o fluff są często bardzo dyskusyjne, to czy powinny znajdować się na testach wiedzy - opinie są podzielone.

Biorąc pod uwagę powyższe, proponuję:

Konkret: Zróbmy bazę 100-300 (a może 500?) pytań z zasad. Nie chodzi mi tu jednak o pytania typu "statystyki mengila", tylko o realne, najczęściej występujące pytania na masterach, na które odpowiedzi są bardzo proste. Przykład takiego pytania: "czy 1kę z metalu można rzucać do combatu", albo "czy na kometę działa ring of hotek". Jeszcze nie miałem turnieju, na którym bym nie słyszał takiego pytania.

Kto opracuje te pytania? Pewnie wszyscy zaraz zrzucą to na LS ;) choć ja proponuję inne rozwiązanie: albo pracujemy na forum, wybieramy propozycje, albo wybrać jakiś skład osobowy który się tym zajmie. Osobiście proponowałbym pracę na forum + osobę koordynującą całą misję (mogę zgłosić się na ochotnika)

W jakiej formie? Efektem końcowym tej 1-3 miesięcznej pracy ma być plik excela z całą bazą pytań. Plik ten będzie ogólnodostępny. Zaletą tego pliku będzie posiadanie przycisku "losuj test" który to po kliknięciu stworzy nam gotowy arkusz losowo wybranych 10 pytań z bazy danych.

Jak będzie poziom trudności pytań? Tak jak napisałem, pytamy o rzeczy które się często przewijają na masterach.

Pytania z fluffu. W mojej wizji nie ma dla nich miejsca w klasyfikacji generalskiej. Proponowałbym jednak przy ostatecznym produkcie dać taki sam zapisek jak przy ocenie malowania by LL, tj. że organizatorów zachęca się do dokładania pytań z fluffu w celu wyłonienia najlepszego hobbysty, lecz zaleca się nie wliczać ich do klasyfikacji generalnej.

Słowo końcowe
Ta forma testu wiedzy ma założenia podobne do oceny malowania by LL. Nie wymagajmy od graczy jakiś zasadowych megakruczków; od tego są sędziowie. Zróbmy taki test, który w sposób realny sprawdza przygotowanie gracza do gry.

Co myślicie?

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

+1

Jedyne co w tym można zmienić to dodać jednak fluff armijny - tutaj nie będzie problemu, bo tym by sie zajoł gracz który operuje dana armią.

Czyli na dobrą sprawe mamy 14 armi, więc można by zrobić tak by wybrać 14 osób (od każdej armii) niech ułoży xx pytań do niej, z czego na testach będzie używanych powiedzmy 5.
Pozostałe 5 pytań to właśnie to co napisałeś - te 14 osób opracowuje 500 pytań do wiedzy ogólnej.

W ten sposób zbudujemy test który, będzie ogólnie akceptowany przez graczy, a który będzie modyfikowany w momencie wyjścia nowego AB, lub zmiany systemu.

Niestety największym bólem tego systemu jest znalezienie 14 osób, które sie tym zajmą - bo nie oszukujmy sie - wymaga to jednak całkiem sporo pracy.

No ale efekt będzie wyśmienity.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Troche jak egzaminy na prawo jazdy - jak wykujesz sie pytan, to zdajesz. Ale moze i jest to jakis sposob.
Podejrzewam, ze w imieniu JH moge zapewnic 50 pytan do orkow.

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

@Furion, Smiechu +1
Test z bazy popularnych pytań o zasady to rewela. Z dodatkiem kilku pytań o fluff z głównego booka lub armii gracza...

ALE

niestety nawet jeśli po kilku miesiącach intensywnej pracy uda się stworzyć taką bazę, to w chwili pierwszego użycia będzie już nieaktualna. W ciągu roku mamy 5-6 zmian zasad (booki, faqi, o uściśleniach już nie wspominając) i ktoś musiałby znać tę bazę pytań na pamięć, żeby odnajdywać/poprawiać pytania/odpowiedzi, które przestają być poprawne (lub w ogóle istotne).
W dodatku mając na uwadze potencjalną premierę 8ed w miesiącach letnich powstaje pytanie, czy tworzenie takiej bazy teraz nie jest zmarnowanym wysiłkiem.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

zembol pisze:niestety nawet jeśli po kilku miesiącach intensywnej pracy uda się stworzyć taką bazę, to w chwili pierwszego użycia będzie już nieaktualna.
Projekt ma w domyśle ewoluować jak Balancing Patch - baza będzie co jakiś czas uzupełniania o nowe pytania.

A że w 8ed to wszystko będzie psu na budę to jasna sprawa. Nic jednak nie szkodzi wystartować z takim projektem jeszcze raz w 8ed - ludziom by to na pewno na dobre wyszło.

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Tak naprawde to jest kwestia chęci osó które będą sie chciały tego podjć.
]
Jeżeli już ktoś sie zdecyduje to heneralnie ta osoba owinna mieć na uwadze to że wychodza czasem nowe zasady ltóre trzeba będzie zmienić.

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Ja bynajmniej nie neguję pomysłu, który jest fajny. Bardziej martwi mnie aspekt techniczny - jak w bazie 500 pomieszanych pytań odnaleźć te, które winno się zmienić?
Ale to tak na prawdę zależy wyłącznie od zaangażowania osoby, która podjęłaby się taką bazę prowadzić. Jeśli będzie to aktualizowana na bieżąco a nie raz na pół roku, to wszystko będzie ok.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Padlem jak przeczytalem ten pomysl :lol2:
Zrobmy z testow wiedzy, ala egzaminy na studia, na ktore bedzie trzeba sie wydziobac... zenada imho...

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

Ziemko pisze:Zrobmy z testow wiedzy, ala egzaminy na studia, na ktore bedzie trzeba sie wydziobac... zenada imho...
+1
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Z jedenj strony macie troszke racji, ale z drugiej.

Jezeli opracujemy tyle pytań i zamieścimy je na forum bez odpowiedzi, to każdy kto będzie chciał mieć maxa z pytań to musi je sobie opracować.
A co sie z tym wiąrze??
Nauka WFB.

A skoro gracze będą znać zasady to i sędzia nie będzie aż tak potrzebny.

Samo to że będzie musiał sobie ktoś opracować te pytania jest już jakimś wysiłkiem do tego by przejżał RB i na Masterze nie wzywał sędziego do jakiejś głupoty która sie zdażyły na stole, a w którą nie douczony gracz nie będzie wiedział.

Takie jest moje zdanie - sami wiecie jak czasami bywa z tymi sedziami.
Albo jest ich za mało, albo jest tak zajęty, że zanim przyjdzie to aż sie odechciewa i robi sie żut na 4+ => a tak raczej nie powinno być.
A jak sie czeka na sędziego to tak naprawde sie przedłuża bitwe => a później płacz i lament bo albo musze kończyć bitwe w 4. czy 5. turze lub dostaje karniaki.

Sprawa jest trudna, ale generalnie przelewa sie już od bardzo długiego czasu i wszystko sie sprawadza do dawno nie rozwiązanych rzeczy na które trzeba znaleźć lekarstwo.

Pozdro.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

dwie osoby przeczytają, trzecia zrobi "skrypt" i po sprawie...

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

No dobra, ale takiego skryptu też trzeba się nauczyć i ogólnie wiedza się powiększa. A to chyba lepsze od podejścia: "e, nie będę czytał, bo i tak znowu z matką Sigmara, BS scraplunchera i żywym miastem lizaków wyjadą".
Obrazek Obrazek

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

Jezeli opracujemy tyle pytań i zamieścimy je na forum bez odpowiedzi, to każdy kto będzie chciał mieć maxa z pytań to musi je sobie opracować.
A co sie z tym wiąrze??
Nauka WFB.

wiesz ja szkole skonczylem i dosc juz mam zadan domowych :P
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

SexRocket pisze:
A co sie z tym wiąrze??
Nauka WFB.

wiesz ja szkole skonczylem i dosc juz mam zadan domowych :P

Ja też mam to dawno za sobą i nie mam zamiaru wracać do tego. Ale jeśli chodzi o WFB to wole sie pouczyć na jakieś podstawie, a nie bezsensownie czytać RB :)
Z drugiej jednak strony - wiedza popłaca.
A i wpadł mi jeszcze jeden przykład z tym związany.

Jeżeli chcesz wygrać Mastera to jeszcze musisz znać dobrze zasady ;) (Chodz to słaby przykład - ale jest)

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

kurde to jakas inicjatywa jest... Tyle, ze nijak to zaczyna przypominac hobby.

Widzę, że reforma edukacji niektórym sie spodobała i będzie jak na maturach- 70% punktow do zdobycia bez zadnej znajomosci fluffu, bo są przecież opracowania...

Mimo, ze na Strategikonie były rzucone 3 porąbane pytania (matka Sigmara, siostra Malekitha i nazwisko Karl Franza) to odpowiedzi były skonstruowane tak, ze 2 z 4 odpowiedzi juz na starcie byly do odrzucenia, a po chwili namyslu mozna bylo dojsc, ktora odpowiedz jest prawdziwa. A nawet jesli nie.. to dalej bylo 50% szansy na poprawną odpowiedz.
IMO w tym kierunku powinny isc testy wiedzy- zeby byly inteligentne z minimalna znajomością fluffu, która przeciez wcale nie musi byc wymagana

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Jesli w takiej formie mialy by byc testy wiedzy to naprawde bardzo pragnalbym, aby ich nie bylo na turniejach.
Robienie z fluffu czegos do dziobania jak pytania na prawko jest naprawde slabe...

Ja generalnie jestem otwarty na pomysly, jakies zmiany, ale ostatnio mam wrazenie, ze "kilka osob" na sile chce cos pozmieniac, dla samego faktu pozmieniania...

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Morrok pisze:kurde to jakas inicjatywa jest... Tyle, ze nijak to zaczyna przypominac hobby.

Widzę, że reforma edukacji niektórym sie spodobała i będzie jak na maturach- 70% punktow do zdobycia bez zadnej znajomosci fluffu, bo są przecież opracowania...

Mimo, ze na Strategikonie były rzucone 3 porąbane pytania (matka Sigmara, siostra Malekitha i nazwisko Karl Franza) to odpowiedzi były skonstruowane tak, ze 2 z 4 odpowiedzi juz na starcie byly do odrzucenia, a po chwili namyslu mozna bylo dojsc, ktora odpowiedz jest prawdziwa. A nawet jesli nie.. to dalej bylo 50% szansy na poprawną odpowiedz.
IMO w tym kierunku powinny isc testy wiedzy- zeby byly inteligentne z minimalna znajomością fluffu, która przeciez wcale nie musi byc wymagana
IMO pytania "z dupy" nijak się mają do testów wiedzy - bez różnicy jakie mają podane odpowiedzi.
Ziemko pisze:Padlem jak przeczytalem ten pomysl Zrobmy z testow wiedzy, ala egzaminy na studia, na ktore bedzie trzeba sie wydziobac... zenada imho...
IMHO żenadą jest, że na każdym masterze ktoś pyta czy jedynka z metalu może być rzucana do CC. Albo czy można wybrać jeźdźca na smoku z tego czaru.

W stwierdzenie "buahaha na turniej trzeba się będzie naumieć zasad" nie jest w żadnym stopniu zabawne i nie widzę tu niczego z czego by sobie można pożartować. Wymóg ten porównywalny jest z posiadaniem pomalowanej armii, a może nawet i ważniejszy - w końcu wypadałoby, żeby na masterach grali gracze, którzy znają [podstawowe] zasady tej gry?
Smiechu pisze:Jeżeli chcesz wygrać Mastera to jeszcze musisz znać dobrze zasady (Chodz to słaby przykład - ale jest)
Są przypadki, że mastery wygrywają ludzie, którzy nie wiedzą, że do domku nie można maszerować.
Morrok pisze:kurde to jakas inicjatywa jest... Tyle, ze nijak to zaczyna przypominac hobby.
Od momentu powstania ligii czynnik sportowy jest bardzo duży. I dobrze, bo przynajmniej ludzie jeżdżą na twory zwane masterami.
Smiechu pisze:Jezeli opracujemy tyle pytań i zamieścimy je na forum bez odpowiedzi, to każdy kto będzie chciał mieć maxa z pytań to musi je sobie opracować.A co sie z tym wiąrze??Nauka WFB.
Te pytania będą zamieszczone od razu z odpowiedzią, ba, nawet ze źródłem. Będzie to przedstawione w maksymalnie skróconej formie, więc robienie z tego skryptu nie będzie potrzebne.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Ziemko pisze:Ja generalnie jestem otwarty na pomysly, jakies zmiany, ale ostatnio mam wrazenie, ze "kilka osob" na sile chce cos pozmieniac, dla samego faktu pozmieniania...
A ja mam wrazenie, ze kilka osob nie chce nic zmieniac bez powodu.

To, ze nareszcie pare starych tematow zwiazanych z Liga drgnelo uwazam za b. duzy progres w stosunku do tego zastoiska, ktore dalo sie tu obserwowac od ponad 2 lat. Najpierw zmienil sie sytem wyboru reprezentacji, nastepnie kategoryczny wymog dosylania wynikow, nowy koordynator, potem udalo sie zaproponowac solidny system oceniania malowania i wreszcie temat, ktory tak dlugo dostawal joby po prawie kazdym masterze, tj. testy wiedzy. Moim zdaniem dopiero teraz LL funkcjonuje jak nalezy, tzn. dostosowuje gre do wymagan graczy, a nie jest struktura oligarchiczna broniaca cieplego kurwidolka z korzyscia dla waskiej grupy beneficjentow.

A jesli hobbystom wciaz nie podoba sie, ze Liga odjezdza w strone sportowa, to przeciez jest wolna droga do promowania hobbystyki na kazdym turnieju. Warszafka cisnie Sloneczniki (aczkolwiek, czy one wypala, to sie jeszcze okaze), inne osrodki, jesli faktycznie tak im zalezy na podkreslaniu warstwy klimatycznej, maja przeciez szeroki zasobsrodkow do organizacji tego.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Gdyby traktować testy wiedzy jako stricte wiedzę dotyczącą zasad to jestem za tym żeby było to w takiej formie w jakiej zaproponował to Furion, oczywiście bardzo ważne byłoby częste ich updatowanie. Z pewnością pozytywnie wpłynęłoby to na poziom.

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

swieta_barbara pisze:
Ziemko pisze:Ja generalnie jestem otwarty na pomysly, jakies zmiany, ale ostatnio mam wrazenie, ze "kilka osob" na sile chce cos pozmieniac, dla samego faktu pozmieniania...
A ja mam wrazenie, ze kilka osob nie chce nic zmieniac bez powodu.
+1

pamietajcie, "nie isc do przodu to cofac sie" :wink:
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

ODPOWIEDZ