Vampiry 1.3k

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
siNe
Powergamer Rozpiskowy

Vampiry 1.3k

Post autor: siNe »

1 Necromancer @ 150 Pts
General; Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Book of Arkhan [25]

1 Necromancer @ 140 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Black Periapt [15]

10 Skeleton Warriors @ 125 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Standard; Musician

10 Skeleton Warriors @ 125 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Standard; Musician

10 Zombies @ 65 Pts
Musician

5 Dire Wolves @ 50 Pts

5 Dire Wolves @ 50 Pts

5 Dire Wolves @ 50 Pts

15 Black Knights @ 433 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
War Banner [25]

3 Fell Bats @ 60 Pts

3 Fell Bats @ 60 Pts

Casting Pool: 6

Dispel Pool: 4

Models in Army: 69

Total Army Cost: 1308

A zarazem jako że to moja pierwsza armia po dłuuuugich obmyśleniach co do ros (rezygnacja z bretonni) pierwszy zakup -
1xSzkielet
1xzombi
2xnekrusi z gamezona :)
2xJazda Bretońska (przyszli Black Knightsi )

Dawid
Chuck Norris

Post autor: Dawid »

Zdjąłbym speary ze szkieletów i dał 5 fell batow zamiast dwóch trójek bo są slabe. A za reszte wziąłbym może jakieś ghoule.

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Izwor »

Moim zdanie lepiej by było z tych trzech 10tek zrobic 2 x 15 samych szkieletów...
Te 10 zombiaków przy odrobinie szczęścia powinieneś sam wskrzesić już nawet w 1szej turze, a na pewno w 2giej :)
15 BK za 433 ptk to chyba za dużo jak na te punkty...
Zrób z nich 10 i 5, a fell baty połącz w jedną piątkę.
Przy redukcji oddziałów szkieltów i zombie powinno ci starczyć na FCG do 2ch oddziałów BK+bannery.

Awatar użytkownika
siNe
Powergamer Rozpiskowy

1 Necromancer @ 150 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Book of Arkhan [25]

1 Necromancer @ 140 Pts
General; Magic Level 2
Black Periapt [15]
Dispel Scroll [25]

10 Skeleton Warriors @ 115 Pts
Light Armour; Shield; Standard; Musician

10 Skeleton Warriors @ 115 Pts

10 Zombies @ 75 Pts
Standard; Musician

5 Dire Wolves @ 50 Pts

5 Dire Wolves @ 50 Pts

5 Dire Wolves @ 50 Pts

14 Black Knights @ 410 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
War Banner [25]

5 Fell Bats @ 100 Pts

4 Ghouls @ 50 Pts

1 Ghast @ [10] Pts

Models in Army: 72

Total Army Cost: 1305

Trochę mało tych ghuli chyba małe szanse długiego pożycia :)
Proszę o dalsze komentarze żebym niekupionych niepotrzebnego :)

Borysss
Chuck Norris

Post autor: Borysss »

Dawid pisze:Zdjąłbym speary ze szkieletów i dał 5 fell batow zamiast dwóch trójek bo są slabe. A za reszte wziąłbym może jakieś ghoule.
Dobrze prawisz!

Spiry sąn nie opłacalne ;/ 4+ As to podstawa :twisted:
5 batsów potrafi już coś zdziałać i ma ten magiczny Us 5!!
Wywaliłbym zombiaki i doładował szkiele za te pts.

Serwus.

Awatar użytkownika
siNe
Powergamer Rozpiskowy

1 Necromancer @ 150 Pts
Magic Level 2
Book of Arkhan [25]
Dispel Scroll [25]

1 Necromancer @ 140 Pts
General; Magic Level 2
Black Periapt [15]
Dispel Scroll [25]

15 Skeleton Warriors @ 165 Pts

15 Skeleton Warriors @ 165 Pts

5 Fell Bats @ 100 Pts

9 Black Knights @ 315 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
War Banner [25]
1 Hell Knight @ [16] Pts

4 Black Knights @ 165 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
1 Hell Knight @ [16] Pts

10 Ghouls @ 98 Pts

1 Ghast @ [10] Pts

Models in Army: 63

Total Army Cost: 1298

Coraz bardzkiej mi sie podoba btw. Może zamias Ghuli coś innego wsadzić np. Duszki

Awatar użytkownika
August
Chuck Norris

Post autor: August »

Jeszcze niedawno broniłem piątki batów. Teraz testuję dwie trójki właśnie. Piątka ma US5 ale jest celem ostrzału wszystkiego (do czasu zdjęcia jednego bata). Piątka zajmuje dużo miejsca i dość ciężko nią manewrować. Więc rozwiązanie to ma pewne wady.

Co do rozpiski (komentuję drugą): wyrzuciłbym jeden oddział piechoty oraz 3 BK i ghasta a wpakował konnego thralla Von Carstein. Dobrze złożony (z walking death albo BsB) zrobi więcej niż tych trzech BK a ponadto przyda się jego manewrowość i siła.

Trzy oddziały piechoty po 10 sztuk to za dużo - na pewno nie dożywisz wszystkich. Na te punkty już przeciwnicy mają zaporę magiczną i nie będa Ci wchodzić wszystkie zaklęcia. Jeżeli dwa oddziały podbudujesz do 20+ to będzie można mówić o sukcesie.

[edit]Co do trzeciej -> nie podoba mi się. 10 jazdy bez bohatera to za mało. Masz w szarży +3 static CR (mało jest klocków 20 osobowych) i wszystko zależy od rzutów.. A jeżeli to przeciwnik zaszarżuje Ci tą jazdę to jest wielki klops. Moim zdaniem BK powinno być przynajmniej 12, najlepiej z wampirem.

Oddziały ghouli lepiej dać 2x5 niż 1x10. Masz dwa oddziały do ganiania po lasach, uciekania od szarż, wspierania piechoty z flanek zamiast jednego.

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Post autor: Heinrich »

Dla mnie po zmianach rozpiska jest prawie idealna. Wywalił bym tylko 5 ghuli i ghasta i 5 szkieletów i dokopał bym tą piatkę bk do 10 i będzie git.

Awatar użytkownika
siNe
Powergamer Rozpiskowy

Hmm versia piesza vampirów. Ma jakiś sens? (format 1k).
1000 Pts - Vampire Counts Army

1 Necromancer @ 145 Pts
General; Magic Level 2
Cloak of Mist and Shadows [45]

1 Necromancer @ 150 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Book of Arkhan [25]

10 Zombies @ 75 Pts
Standard; Musician

10 Skeleton Warriors @ 135 Pts
1 Skeleton Captain @ [10] Pts

5 Dire Wolves @ 50 Pts

5 Dire Wolves @ 50 Pts

5 Dire Wolves @ 50 Pts

6 Fell Bats @ 120 Pts

12 Grave Guard @ 224 Pts
Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
War Banner [25]
1 Crypt Keeper @ [12] Pts

Models in Army: 57
Total Army Cost: 999

Borysss
Chuck Norris

Post autor: Borysss »

August pisze: 10 jazdy bez bohatera to za mało. Masz w szarży +3 static CR (mało jest klocków 20 osobowych) i wszystko zależy od rzutów.. A jeżeli to przeciwnik zaszarżuje Ci tą jazdę to jest wielki klops. Moim zdaniem BK powinno być przynajmniej 12, najlepiej z wampirem.
Masz racje, kawaleria służy do tego żeby przyjmować szarże. I żeby miała szanse w takiej sytuacji to trzeba minimum 12 BK ... :oops:

10 BK to jest dobra liczba, WB na sztandar i taki odział daje radę, a z wilkami to w ogóle.

Serwus.

Awatar użytkownika
shabovy
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: shabovy »

Nie przygladalem sie dokladnie ale odnosze wrazenie ze rozpiski ktore sie tu pojawiaja sa coraz slabsze. Myle ze wystarczyloby w tej puierwszej wersji zmienic jeden regiment szkieletow na nekromante i 2*3 baty na 5 sztuk. I oczywiscie speary nie maja sensu. Zdecydowanie zostawilbym 15 BN tylko 3 nekrosow to podstawa

Awatar użytkownika
August
Chuck Norris

HellCat pisze:
August pisze: 10 jazdy bez bohatera to za mało. Masz w szarży +3 static CR (mało jest klocków 20 osobowych) i wszystko zależy od rzutów.. A jeżeli to przeciwnik zaszarżuje Ci tą jazdę to jest wielki klops. Moim zdaniem BK powinno być przynajmniej 12, najlepiej z wampirem.
Masz racje, kawaleria służy do tego żeby przyjmować szarże. I żeby miała szanse w takiej sytuacji to trzeba minimum 12 BK ... :oops:

10 BK to jest dobra liczba, WB na sztandar i taki odział daje radę, a z wilkami to w ogóle.

Serwus.
Ciekawe bardzo..

Oddział taki rady nie daje. Wilkami zajmują się lekkie oddziały/strzelcy przeciwnika i zdejmują je poniżej US5. A dajej:

Klocek 25 wojaków z WS3 i więcej (np. swordsmenów Imperium).. 3 ranki, US, sztandar vs 10 BK z war-szmatką. Piechota wygrywa na starcie o 3. BK muszą zabić 4 modele by wygrać o 1. Statystycznie:

BK mają 11 ataków na 4+ (5 rycerzy i konie).. Statystycznie 5-6 wchodzi i 3-4 ranią (w zależności od tego czy wejdą ataki rycerzy czy koni. Może się uda wygrać walkę a może nie, w każdym razie z US poniżej 20 (nie wierzysz chyba, że cała 10 do walki dojdzie.. rankę tylnią Ci na pewno się odstrzeli) FO nie ma i oddział wystoi jeżeli blisko jest BSB (a w piechotnej armii będzie). W następnej turze się BK sypią..

Bez bohatera mały oddział BK nic nie zdziała, chyba że dobrze taktycznie użyty. Jeżeli ktoś chce wystawić 10 to już lepiej niech postawi na 6 + bohater + FCG + war banner. Oddział tańszy a siłę przebicia ma większą niż ta 10BK z tej rozpiski.

Natomiast 12 BK + bohater wystawieni w liczbie 6x2 mają US23, + 3 do static CR (przeciw klockom po 20US nawet +4) i 13 ataków rycerzy i koni oraz 3 ataki wampira.

Awatar użytkownika
siNe
Powergamer Rozpiskowy

Czyli lepsza konnica od piechoty? Osobiście chciałem sobie zrobić armię lecącą na ilość modeli (nie wspominajcie o orkach):) Ale na 1k punktów chyba nieopłacań sie 3 nekrusów wystawiać.

Awatar użytkownika
shabovy
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: shabovy »

Moim zdaniem zdecydoweanie warto, TYMBARDZIEJ ze jest to mala armia. Na 1k pkt moze byc problem ale jak widze to jest rozpiska na 1,3k. Trzeciego maga wstawiasz za regiment szkieletow zamieniajac 6 batow na 5.
Dlaczego 3 nekromantow? i tak rozpiska jest bez wampira, na 2 nekrosow wydajesz 300 pkt. W tej wersji masz 7 kostek i bound spella. Przeciwnik moze spokojnie wydispelowac czary rzucane w pierwszych 2 turach ktore oczywiscie sa najwazniejsze. Czemu za 150 pkt nie dac trzeciego nekromanty w momencie kiedy przeciwnik z pewnoscia nie jest przygotowany na taka ilosc dispella. Po prostu ten trzeci mag rzuca sobie czary ktore wchodza. Tak mozna na to spojrzec. Wiec zdecydowanie warto za niego zaplacic te 150. Oczywistym jest ze kawaleria jest poddstawa wampirow a takie jednostki jak grave guard..... mozna sobie czasemwystawic dla zabawy raczej.... z pewnoscia niema na nie miejsca w podstawowej rozpisce. Kiedy nie masz wampira w BN powinno ich byc 15 (szereg i najwazniejsze!!) outnumber. z takim oddzialem przeciwnik nie moze sobie pozwolic na wpusczenie ani jednego Vanhela i oprocz tego Rzucasz wskrzeszanie zombich na plecach badz zeby ukierunkowac szarze. Tak na prawde jedyne zombie/szkielety ktore moga cos zrobic to sa te ktore powstana w odpowiednim miejscu. Nekros z pewnoscia sie splaci chociazby wskrzeszajac te szkielety za ktore go wstawisz. 9 kostek to bardzo dobra ilosc (3 czary na 3 kosciach), ludzie sie nie przygotowuja na tyle dispella, mozesz sie pokusic o power stone'a
Oczywiscie mozesz zawsze wystawic wersje z wampirem ale ja jestem zwolennikiem 3 nekromantow, bo duzy kloc BN robi prawie tak samo dobrze, a masz magie ciezka do powstrzymania.

Awatar użytkownika
August
Chuck Norris

Tyle, że duży kloc BK dużo kosztuje ;). Z wampirem można się pokusić o mniej (nikt tak dobrze nie redukuje US wroga jak wampir ;)), no i wampir jest nosicielem wartościowych sprzętów jak BsB, walking death czy książka.

Na 1k dość cięzko zmieścić 3 nekro. W dodatku ten trzeci powinnien posiadać perpiat albo p.familliara by wszyscy trzej mogli rzucać czary na 3-kostkach. Na 1.3k już się łatwo w miatę 3 bohaterów mieści.

A piechota czy konnica? Ja wolę piechotę, która jednak jest mniej wytrzymała zdecydowanie. Wolniejsza i wymaga zazwyczaj wampirzego wsparcia. Za to mam wojska 2-3x tyle co w armii z BK :).

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Izwor »

Co do 3 nekrusiów to MOIM zdaniem najlepsze wystawienie będzię takie:
1. 2mlvl Book of Arkhan, Dispel Scroll
2. 2mlvl Power Familiar
3. 2mlvl gen. Staff of Domnation albo Cloak of Mist an Shadow
Zależy czy liczysz na wskrzeszenie sporej ilości zombie/szkieletów czy też bardziej cenisz ochronę gienka...
Jeśli to pierwsze to gienkiem lepiej zrób kolesia z PF, bo ten ze Staffem będzie musiał iśc w klocku do przodu.

Awatar użytkownika
siNe
Powergamer Rozpiskowy

Napewno niebede grał na konnicy chyba ze na wieksze formaty punktowe. Niepoto zrezygnowałem z Bretki zeby tera sie na konnicy skupic. Mam ochote grać na piechota + magia :) Mam nadzieje że mi sie uda. Jakoś bardzie mi pasuje masa szkieletów i czarnej magi do tego klimatu niż wagonik pancernych kościstych konni. 2 boxy kosci juz zakupione + 10 wilków tera tylko zamówienie z cytadeli na 2 nekrusów i heja do kumpla na 1 bitewke +proxy xD

ODPOWIEDZ