Wampiry 2250

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Janiszek
Masakrator

Wampiry 2250

Post autor: Janiszek »

Witam, taka rozpiskę zrobiłem i mam pytanie: Czy jest na pewno legalna?I co można zmienic.

Unnamed2250 Pts - Vampire Counts Army

1 Vampire Lord @ 455 Pts
General; Magic Level 3; Lance; Heavy armour; Shield
Book of Arkhan [35]
Walach's Bloody Hauberk [45]
Cursed Book [20]
The Arkayne: Forbidden Lore [35]
The Master: Summon Ghouls [15]
The Martialle: Dread Knight [25]
1 Barded Nightmare @ [0] Pts
The Courtly: Walking Death [25]

1 Vampire @ 185 Pts
Magic Level 1; Necromancy
The Arkayne: Dark Acolyte [30]
Flayed Hauberk [25]
Talisman of Lycyni [15]

1 Necromancer @ 105 Pts
Magic Level 1; Necromancy; Knows 1 Necro Spell
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

1 Wight King @ 257 Pts
Battle Standard Bearer; Barding; Lance; Heavy armour; Shield
The Drakenhof Banner [125]
1 Skeletal steed @ [0] Pts

12 Crypt Ghouls @ 112 Pts
1 Ghast @ [8] Pts

9 Crypt Ghouls @ 88 Pts
1 Ghast @ [8] Pts

5 Dire Wolfes @ 40

5 Dire Wolfes @ 40

13 Black Knights @ 477 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
Banner of the Barrows [45]
1 Hell Knight @ [16] Pts

8 Fell Bats @ 160 Pts

5 Cairn Wraiths @ 325 Pts
Great Weapon
1 Banshee @ [25] Pts

Liczyłem kości i mi wyszło: 6 za lorda, 3 za wampira, 2 za pule, 1 za nekrosa =12 (pytanie czy dobrze mi wyszło)
Co sądzicie o złozeniu lorda?
No i czy wagon z regenką się opłaca wystawiac. Dawno tym nie grałem.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 7 lut 2010, o 00:48 przez Janiszek, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

12 PD, dobrze liczysz.

Wagon z regenką wystawia Tomek Szwedow i daje radę nim pogrywać, więc są ludzie, którym się udaje. Ja osobiście nie jestem fanem tego buildu, moim zdaniem jest trochę za mało uniwersalny i są rzeczy, które ciężko jest obejść - np. skotłowana czarna gwardia czy blodzio, no i płonące ataki zasięgowe czy magia w dużych ilościach.

Jeśli miałbym sugerować zmiany - zastanów się nad ograniczeniem liczby wilków w regonach i podbiciem liczby fell batów: jeśli chcesz łapać smoki, to FB się do tego lepiej nadają (w liczbie 7-8). Na sztuczkę z doom wolfem nabierają się raczej początkujący gracze, na wyższych stołach już raczej nikt.

Druga sprawa to głupota na lordzie. Zgiń, przepadnij! Masz wolne 40 punktów, możesz mu dać np. enchanted shield lub cadaverous cuirass i do tego gem of blood lub cursed book. Ew. wywal scrolli głupotę, wrzuć walach's bloody hauberk i mieści Ci się jeszcze combo balefire pike+periapt ALBO gem of blood albo cursed book- wyrzucisz mniej czwórek na ward save'y niż oblejesz głupot w życiu, a armour save na 1+ to też dobra rzecz, jak Ci kiedyś blodzio przydybie lorda.

No i wreszcie - dlaczego nie dać małemu wampirowi biegania, raz, że będzie mógł wtedy biec w klocku BK w razie potrzeby,dwa, że czasami jakąś maszynkę czy fasta da się takim biegaczem zasiepać.

Janiszek
Masakrator

Dzięki za rady, jednak miałeś rację co do złozenia lorda, tylko, ze nie byłem pewny czy mogę miec walachs bloody hauberk i moc dread knighta. I mały wampirek też zmieniony ;]
Cały czas zastanawiam się nad gem of blood. Dobry jest, ale co wybrac, albo cursed book albo gem..
Aha i jeszcze jedno, czy nie pokusic się o płonące ataki na wagonie bk? Niby jak trafie na he na dp i smoku to jest słabo, ale za to abominacje i hydry mi nie straszne. Co Wy na to?I w ogóle jak zabijac abominacje i smoki taka rozpiską? Ja myślę, ze od 3 tury zaczyna sie prawdziwa walka, kiedy przeciwnik nie ma skroli, wtedy rzucam z 3 popychaczki na bk(2 będę miał bankowo) i dopycham ich do twardych celów. Ale czy to nie za proste? Hmm trzeba przetestowac, ale myślę, ze rozpiska free fragiem nie jest. Nawet dla HE :D

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Post autor: Solider »

Widzę dwa x ghoule, a gdzie jest trzeci slot? Wilki jeżeli dobrze pamiętam się nie wliczają. Wydaje mi się, że jest Cię mało, ale może to tylko wrażenie młodego wampirka. :wink:
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
Wisnia
Chuck Norris

Post autor: Wisnia »

Jak wcześniej zauważono, nie masz 3 core units.
Druga sprawa, że nie jestem przekonany do takiego wagonu BK, bloodek z płonącymi atakami wpadnie w bok to kończy się kiepsko, pół armii w plecy często. Krasnoludzkie katapulty z płonącymi atakami też robią z nich sieczkę.

Popychaczkę z bounda raczej łatwo jest zablokować, można dać nekromancie dodatkowy czar, co by też znał popychaczkę.

Dziwny build tego małego wampira, ani to mag, ani to biegacz. Dałbym mu SoM, hate i +1 do CR'a, ale to już jak uważasz.

Masz też mało wystawień, ale temu zaradzić chyba nie idzie, skoro masz taki drogi klocek.

Janiszek
Masakrator

:oops: :oops: 3 core... No tak, zaraz to pozmieniam.
A co do bloodka, no to wiadomo, dużo armii ma z nim przejebane. No nie wiem, musze tym zagrac zeby zdecydowac.
No i te 12 kości strasznie ogranicza, bo kurde same 3 kosci to nie kosci tylko moce wampirów #-o
Coś pokombinuje, i wrzuce poprawiona wersję. Dzięki

Pozdrawiam

Janiszek
Masakrator

Rozpiska poprawiona. Co teraz o niej sądzicie?

Unnamed2250 Pts - Vampire Counts Army

1 Vampire Lord @ 455 Pts

General; Magic Level 3; Heavy armour; Shield
Walach's Bloody Hauberk [45]
Cursed Book [20]
Book of Arkhan [35]
The Arkayne: Forbidden Lore [35]
The Martialle: Avatar of Death [20]
The Arkayne: Dark Acolyte [30]

1 Vampire @ 195 Pts
Magic Level 1; Necromancy