Takie coś mi wyszło. Dużo lanc, duża siła przebicia, szkoda że tylko jeden odział łuków i tylko 15, ale nie wiem za co mógłbym ich wrzucić BSB z falcon hornem co prawda tylko 3+ AS, ale da się przeżyć. Czekam na oceny:
Unnamed2250 Pts - Bretonnia Army
1 * Bretonnian Lord @ 268 Pts
General; Lance; Heavy Armour; Shield; Grail Vow
Sword of the Lady's Champion [40]
Gromril Great Helm [30]
Virtue of Audacity (1st) [30]
1 Warhorse @ [0] Pts
1 Paladin Battle Standard Bearer @ 140 Pts
Heavy Armour; Battle Standard Bearer; Grail Vow
Falcon Horn of Fredemund [45]
1 Warhorse @ [0] Pts
1 Damsel of the Lady @ 130 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Warhorse @ [0] Pts
1 Damsel of the Lady @ 130 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Warhorse @ [0] Pts
8 Knights of the Realm @ 241 Pts
FCG
War Banner [25]
8 Knights of the Realm @ 216 Pts
FCG
8 Knights Errant @ 201 Pts
FCG
Errantry Banner [20]
5 Knights Errant @ 107 Pts
Muzyk
5 Knights Errant @ 107 Pts
15 Peasant Bowmen Skirmishers @ 110 Pts
Longbow; Braizers
3 Pegasus Knights @ 175 Pts
Muzyk
1 Field Trebuchet @ 90 Pts
8 Grail Knights @ 334 Pts
FCG
Casting Pool: 4
Dispel Pool: 4
Models in Army: 68
Total Army Cost: 2249
Bretonnia 2250 - Drwal
Jak znaleźć łuki :
Lanca Realmów 8mu zmniejszyć do 6ciu , skirmishowe łuki zmniejszyć do 13tu a za to dać 10ciu łuczników. Punkt wystawienia więcej, 8łuków więcej.
Ja jestem zwolennikiem lusterka zamiast kolejnych 2 scrolli, ale to już up to you.
Co do lorda to jako, że dałeś mu lance w szarży ma siłe 6, bo nie uzywa wtedy mieczyka (na LT miałby pewnie 7) Nie wiem czy o tym pomyślałeś, taka mała dygresja.
IMO lepiej jak ma lance bo na mniejsze rzeczy może sobie poszarżować.
A może do którejś lancy (jak będziesz mial pkt) wsadzic banner of chalons?
Lanca Realmów 8mu zmniejszyć do 6ciu , skirmishowe łuki zmniejszyć do 13tu a za to dać 10ciu łuczników. Punkt wystawienia więcej, 8łuków więcej.
Ja jestem zwolennikiem lusterka zamiast kolejnych 2 scrolli, ale to już up to you.
Co do lorda to jako, że dałeś mu lance w szarży ma siłe 6, bo nie uzywa wtedy mieczyka (na LT miałby pewnie 7) Nie wiem czy o tym pomyślałeś, taka mała dygresja.
IMO lepiej jak ma lance bo na mniejsze rzeczy może sobie poszarżować.
A może do którejś lancy (jak będziesz mial pkt) wsadzic banner of chalons?
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Specjalnie lordowi dałem lance bo LT nie ma szans zabić w pierwszej turze. A tak nabije z 2 woundy a potem mieczykiem dobije. A za to może kawalerie wroga lepiej siekać i inne opancerzone jednostki. Lanca realmów do 6 taki troszkę średni dla mnie pomysł co prawda mam wtedy 3 mniejsze oddziały na gówienka. Ale mam tylko 3 duże lance. Gdybym miał pięciu pegazistów to luzik. A tak 3 lance to troszkę mało zwłaszcza że trochę zawsze zostają nadkruszone ze strzelania i magii. Można pomysleć nad zamianą scrolli na lusterko zdjąć ją z konia wtedy 20 pkt mamy do przodu zabieramy muzyka errantom i mamy 10 łuków skirmishu 10 bez. Chyba też niezłe rozwiązanie ?? W sumie przez to mamy lance nie pełne. więc też średnie wyjście ;/
Banner of Chalon fajna sprawa, ale 10 pkt trudno znaleźć .
Banner of Chalon fajna sprawa, ale 10 pkt trudno znaleźć .
'tylko' 3 duze lance
Jedna z s6 i immune w szarży, jedna grali(bez komentarza) i jedna Realmów z WB...
mało ?
Jedna z s6 i immune w szarży, jedna grali(bez komentarza) i jedna Realmów z WB...
mało ?
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
-
- Oszukista
grałem podobną rozpiską - tyle że na cyrku, drwal z KB, i taka ilość lanc zwyczajnie się nie przydaje. Duża ilość rycerzyków to trudne manewrowanie, zdarzają się cele, przez które i tak od frontu się nie przebijesz, a o paniki łatwo... nauczyłem się, że lance wymagają screena przed strzelaniem - gołe 5 się przydają... Poza tym, sporo celów można zdjąć nie mając dużej lancy... I, ciekawość, dlaczego nie grali na tanka?
Gralli na tanka się średnio opłaca bo i tak w pierwszej turze się przez niego nie przebiją a potem mogą go jedynie poklepać. Tak samo jak erranci którzy są tańsi w szarży też mają siłę 6 mogą wbić te 3 rany a potem czołg aż taki straszny nie jest z boku jeszcze coś. Oczywiście gralli też można rzucić na czołg jeżeli chce się ich uchronić przed ostrzałem z armat.