Kombos niespodzianka;)

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Borys
Plankton

Kombos niespodzianka;)

Post autor: Borys »

Zakładam powyższy temat z myślą o niekonicznie poważnych/typowych pomysłach dotyczących grania krasiami..

Pomysł1: Inżynier z runą braterstwa w minersach wychodzi za plecami np. Helfów, odział wybija obsługę np. bolta a sam inżynier z racji swej specjalnej zasady przejmuje machinę i zaczyna walić w plecy dziadom :twisted: :twisted: ...

Swoją drogą czy jest to zabronione (lub gdzieś sprecyzowane??). Sama idea zrodziła się przed jednym z turnieji, chciałem zrobić psikusa pewnym natrętnym graczom regularnie zarzucającym mi granie utartym schematem.. Zdrowy (??!!) rozsądek wtedy wygrał a sam pomysł nie wykorzystany do dziś ale to już inna historia.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kadrinazi
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Kadrinazi »

Nie można przejąć maszyny wroga żeby nią strzelac, nawet gdy przeciwnik należy do tej samej rasy. Poza tym uzywać maszyny elfów? Na sam pomysł zjeżyła mi się broda a wszyscy inzynierowie w mojej armii zaprotestowali głośno.

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Pomysł1: Inżynier z runą braterstwa w minersach wychodzi za plecami np. Helfów, odział wybija obsługę np. bolta a sam inżynier z racji swej specjalnej zasady przejmuje machinę i zaczyna walić w plecy dziadom
Nawet niewiesz jaką radość mi sprawiłeś :lol: . Ubaw po pachy :lol: :D .
Maszyne wroga możesz co najwyżej zniszczyć.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

genialne!!!!!!!!!! jak boniedydy!

zobaczycie, ja to przegłosuje na LL!

czemu mój móżdzek na to nie wpadł wcześniej, gratuluje, genialne to jest!

Ja chce wiecej takich grubych rozkmin, może się coś wykorzysta...

Awatar użytkownika
Ypsilanti
Mudżahedin

Post autor: Ypsilanti »

Aaaa!! :D :D :D

Supeł, masz mój głos, jutro zakładamy polla i zaczynamy przejmować inżynierem Hellcannony :D :D :D

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Dobre dobre :lol: :lol: :lol:

Moze jeszcze przejmiemy czolg imperialny?! :p

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

No ja jestem również pod wrażeniem :P Podchodzi inżynier do wrogiej maszyny i mówi: ho is da boss nał :P

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Mnie naszła ostatnio myśl co do kombinacji dwóch run.
Na koniec naszej tury używamy W. runy niepokoju (wszystkie oddziały musza zdać liderkę, poza tymi immun, a jak im nie wyjdzie to nie mogą zadeklarować szarży w swojej turze), a na początku tury przeciwnika W. runę runę rzuconego wyzwania na oddział, któremu ten test nie wyszedł. Co sie dzieje? Czy druga runa znosi działanie pierwszej, czy też przeciwnik automatycznie ucieka?

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

znoszą sie

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Szkoda, bo wydawało mi się że jednostka powinna dać dyla.
Choć w uściśleniach jest napisane, że dwa przedmioty o przeciwstawnych właściwościach znoszą sie, a w tym wypadku na runie wyzwania zostaje tylko wymuszona druga opcja (ucieczka), więc właściwości tych run nie są tak naprawdę sobie przeciwstawne.

Awatar użytkownika
Terran
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Terran »

Pomysł z przejmowaniem wrogich dział jest genialny... może w 7 edycji coś takiego będzie... było by fajnie :)

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Już jest 7 edycja...
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Podrecznik dwarfow jest jeszcze 6ed... Str 29 AB do Krasi o shieldbearersach... Niestety po polskiemu ale przytocze: "Jeśli generał na tarczy walczy w jednostce, to liczą się za dwa zwykłe modele dla potrzeb ustalania czy szereg jest kompletny, czyli czy składa się z czterech modeli"... IMO to wszystko wyjasnia... :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Post autor: Kotar »

Jeśli mówimy o dywersjina plecach wroga to Ja mam pytanie ;) - czy jest możliwe wystawienie 10 rangersów (warriorów lub kuszników) na plecach wroga od razu po wystawieniu armii?

Awatar użytkownika
Menace
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Menace »

Eee, ale o co chodzi ? Wystawiasz ich jak Scoutów ....

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Post autor: Kotar »

Właśnie o tym mówię

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

no można ale określenie na plecach nie za bardzo spełnia warunki scouta :D

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Celedor11 pisze:IMO to wszystko wyjasnia... :wink:
Najłatwiej sprawdzić, z której ed. jest AB patrząc na Army Listę. Jeśli są w niej zawarci bohaterowie specjelni to jest to 7ed. przykładem jest np. AB do O&G lub Imperium. Kraśki mają oddzielnie opisanych bohaterów imiennych więc to 6ed. Oczywiście ten przykład z szeregami też jest dobry...

A co do kuszoli w scoucie to chyba można ich wystawić za plecami przeciwnika o ile są od niego oddaleni o 10 cali i wróg ich nie widzi. Z racji tego, że przeciętny klocek stojący na 12 calu sięga ponad 3 cale w głąb deploya a i nasz klocek scoutów troche zajmuje to zwykle nie jest to możliwe. Inna sytuacja ze strzelcami i maszynkami. Wtedy nie ma juz takiego problemu. Jak cos to podparłem się zapisami z podręcznika z bfsp. Str. 96 o ile dobrze pamiętam.

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

Post autor: Sa!nt »

Nie można przejąć maszyny wroga żeby nią strzelac, nawet gdy przeciwnik należy do tej samej rasy. Poza tym uzywać maszyny elfów? Na sam pomysł zjeżyła mi się broda a wszyscy inzynierowie w mojej armii zaprotestowali głośno.
Jestem imperialistą ale też mam Master Engineerów i ten temat mnie zaciekawił aż popatrzyłem do Armybooka.
Armybook Imperium str 46
Extra Crewman: An Engineer can also replace one crew member of a war machine he joins including Volley Gun and Rocket Batteries, but if the Engineer operating the machine, he cannot fire his own missile weapon.[...]
W sumie ten cytat nie mówi że musi dołączać się tylko do własnych machin.
To taki cytacik dla żartu ;) Bo zaraz krasnoludy będą szarżować od tyłu maszyny i przejmować a imperialiści wysyłać w Vannila Knightach Inżynierów na mechanicznych koniach :lol:
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Celedor11 pisze:Podrecznik dwarfow jest jeszcze 6ed... Str 29 AB do Krasi o shieldbearersach... Niestety po polskiemu ale przytocze: "Jeśli generał na tarczy walczy w jednostce, to liczą się za dwa zwykłe modele dla potrzeb ustalania czy szereg jest kompletny, czyli czy składa się z czterech modeli"... IMO to wszystko wyjasnia... :wink:
HEhehe, to samo wpadło mi do głowy na ostatniej WI i tym samym cytatem sie podparłem. oficjalnie Dwarfy są jednak na 7ed. robione...
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2008, o 10:30 przez Supeł, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ