DE 1500 + 250 do Lublina

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

DE 1500 + 250 do Lublina

Post autor: Druchii »

Jeśli pojadę do Lublina, to pewnie czymś takim. Wiem, że mało to odkrywcze, ale może macie jakieś uwagi ;)
Zastanawiam się jeszcze nad wstawieniem drugiej czarodziejki kosztem jednych harpii, shades i zamiany hoteka na dwuraka
Pozdro

Sorceress @ 185 Pts
General; Magic Level 2; Dispel Scroll [25]; Pearl of Infinite Bleakness [25]

Death Hag @ 225 Pts
Battle Standard; Cauldron of Blood

10 x Crossbowmen @ 115 Pts
Shield; Musician

5 x Dark Riders @ 110 Pts
Repeating Crossbow

5 x Harpies @ 55 Pts

5 x Harpies @ 55 Pts

5 x Harpies @ 55 pts

14 x Black Guard @ 270 Pts
Standard of Hag Graef [35]; Ring of Hotek [25]

8 x Shades @ 136 Pts
2ndWeapon

7 x Shades @ 119 Pts
2ndWeapon

War Hydra @ 175 Pts

Casting Pool: 4

Dispel Pool: 3

Models in Army: 62

Total Army Cost: 1500

Kontyngent:

6 x Cold One Knights @ 178 Pts
Champion

10 x Warriors @ 70 Pts
Shield

Models in Army: 16

Total Army Cost: 248

Razem 1748 punktów 78 modeli

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Nie czaję po co ci 2LV na czarce? taka magia się raczej nie przebije, tym bardziej że masz hoteka.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

istotnie dziwna rozpa... hotek + czarka 2 ivi.... albo caddy z 2 scrollami, , a jako genetał koleś pieszo. Kocioł bsb bym wywaliła, ew. jako normalny kocioł. A może jako kontymgent lepiej by było 10 kuszników niż zwykłych piechociarzy?
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Magiczka stoi w łucznikach albo shadeach którzy są w hoteku, ale ona sama nie...
Od 3ciej tury przeważnie nie ma już scrolli a z 4 kości pociski z fire'a w hydry czy abominacje to imo lepsza inwestycja niż dwóch dodatkowych shades na przykład...Jest to już testowana opcja i mi się sprawdzała.
10 kuszników i 6 cok się w kontyngencie nie mieści, a te 70 punktów czasem albo odegnie albo zajmie ćwiartkę.
Żeby wystawić 10 kusz i shades w kontyngencie musiałbym wywalić harpie, żeby zmieścić cok. A nie jestem pewien czy chcę to robić ;)
PS: Kocioł BSB z gwardią, hydrą, coksami i shades z xhw to też imo mus ;)

Awatar użytkownika
Lordzik
Mudżahedin

Post autor: Lordzik »

Jeśli armia i kontyngent są względem siebie zupełnie neutralne, to kocioł i bsb nie będzie raczej działał na COKi z kontyngentu - upewnij się wcześniej. :wink:

Może wstaw w kontyngent jedne harpie, warriorów bez kusz i 6 sedesów [champ gdzie chcesz], a do armii wstawisz wtedy 6 COKów bez championa. Wtedy będziesz miał w głównych siłach wszystko co chce mieć bsb i kocioł.

Ale to tylko IMHO :P

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Hmm. Dziwadztwo. Ta czarka bez sensu. Jakiś master by się przydał.

Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Bo?
Takie komentarze możesz sobie o kant dupy rozbić Rasti...
Lepiej Ci, że napisałeś posta zupełnie nie wnoszącego nic do tematu?
Zmiana koncepcji bo nie można kotłować kontyngentu...

Pewnie zakończy się na czymś takim:

Sorceress @ 185 Pts
General; Magic Level 2; 2 x Dispel Scroll [25]

Death Hag @ 225 Pts
Battle Standard; Cauldron of Blood @ [110] Pts

10 x Crossbowmen @ 115 Pts
Repeating Crossbow; Shield; Musician

5 x Dark Riders @ 110 Pts
Repeating Crossbow

5 Harpies @ 55 Pts

5 Harpies @ 55 Pts

5 Harpies @ 55 Pts

14 x Black Guard @ 260 Pts
Standard of Hag Graef [35]; Soulrender [15]

6 x Cold One Knights @ 162 Pts

6 x Shades @ 102 Pts
2ndWeapon

War Hydra @ 175 Pts

Casting Pool: 4

Dispel Pool: 3

Models in Army: 64

Total Army Cost: 1499

Kontyngent

10 x Warriors @ 70 Pts
Shield

10 x Shades @ 178 Pts
Bloodshade

Models in Army: 20

Total Army Cost: 248

Razem 1747 i 84 modele

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

Ja bym pozostawił Hoteka w gwardi, a czarce zamiast Perły (lub drugiego DS) dał Sztylet Ofiarny. I pomyślał co ściąć żeby wziąć więcej piechoty do przeróbki na magiczne kostki :D
Ale to tylko taka moja wizja, ekspertem nie jestem :lol2:

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Rozpiska ala moj styl czyli masz wszystko od CC przez magie po strzelanie, Zastanawia mnie tylko czy wytrzymasz przy tak słabym Dispelu, na ostatnim Lublinie Ci nie poszlo bez wiec pisze ;)
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Na ostatnim Lublinie miałem tylko hoteka i zero strzelania. Pojechałem wtedy pełnym naporem przez co niektórym armiom nie mogłem nic zrobić (a w pierwszej bitwie trafiłem np. na wymaxowane magicznie demony z heraldami czincza na czariotach :P). Teraz powinno być ciut lepiej ;)
Mocniejszy dispel to tylko dodanie czarki za dodatkową kość. Nie wiem czy taka zmiana jest korzystna kosztem cięcia oddziałów.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Ojej. Nie bądź tak inie miły, z racji, że napisałeś nieklejącą się rozpę.
Czemu? Bo jest bezużyteczna. Chyba to oczywiste. Co Ty(ops, patrz, po Twojej niemiłej uwadze, mam jeszcze szacunek do Ciebie) nią poczarujesz? Czy nie lepszą inwestycją byłby master? Uprzedzam Twoje twórcze pytanie: "BO" - wrzucisz go do gwardii i już masz silny klocek, na który ktoś się dobrze zastanowi zanim zaszarżuje.

Po tych poprawach czarka 2lvl i 2DS to strata 35ptsów BO po co Ci 2 lvl?
No i zamiast jej wrzuciłbym Boha na CoKu(standardowo złożonego) BO więcej zdziała wrzucając go do standardowej 6.

Ten kontyngent też taki sraki. Shadzi ok, ale wojacy już niepotrzebni.
Wnioskuję po rozpisce, że kontyngentu nie dotyczą ograniczenia slotów? To może kusze 100pts + 8 shades+gw - 244. Zawsze to lepsze niż gnojni wojacy. Jak mówisz, że maja zająć ćwiartkę, to równie dobrze mogę to zrobić kusznicy, tyle, że oni jeszcze postrzelają.

Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

:lol2:
Czyli według Ciebie rozpiska na samym hoteku jest bardziej grywalna?
wstawiasz bohatera z głupotą do gwardii?
Najs
Spoko, nie chcę się z Toba kłócić. Tym razem uargumentowałeś przynajmniej jakoś swoją wypowiedź...A o to mi chodziło.
Pozdro

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Czytaj ze zrozumieniem. Przy bohu do gwardii nie mówiłem nic o zimnym... Pieszy, taki ot na dwóch nogach.
Na zimnym do zimnych. To jest chyba aż nadto logiczne.

Czy uważam, że sam Hotek wystarczy? No chyba nie zostaje nic rozsądniejszego. Masz wybór. Pomyśl - wzmacniasz trochę antymagię jak teraz, albo wzmacniasz walkę. Ja wypowiedziałem swoją opinię. Wolałbym wzmocnić atak przy takiej rozpisce.
Możesz mi jeszcze powiedzieć, po co ten lvl na czarce, bo jak ona ma dawać antymagię, to ja jej nie widzę w 2 lvlu. Tak i tak jedna dispela.

No i w rozpie widzę nieścisłości, mam nadzieję, że spowodowane tylko skrótowym ujmowaniem sprawy. Magiczny sztandar bez chorążego na gwardii.

Pedros
Oszukista

Post autor: Pedros »

Masz 4 speciale. a mozna miec 3 tylko.

Moze zamiast 6tki shadow jakies kusze dodatkowe/ridersi/wariorzy dla maga?

IMO sztylet da ci mega boosta w magii.

Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Pedros, kontyngent jest niezależny od głównej armii.
Musi w nim być minimum jeden oddział true core i max jeden special.
Poza tym jak sztylet, to też według mnie perła i druga magiczka są niezbędne, a to już trochę inna rozpiska...
Rasti, sam też czytaj to co piszę w temacie zanim się wypowiesz
Od 3ciej tury przeważnie nie ma już scrolli a z 4 kości pociski z fire'a w hydry czy abominacje to imo lepsza inwestycja niż dwóch dodatkowych shades na przykład...
Nie ma w rozpisce żadnych nieścisłości. Koszty punktowe się zgadzają. Poza tym napisałem też soulrender (jak już się nie masz czego czepiać), a nie napisałem czampion...To chyba aż nadto logiczne? #-o
Po co mam pakować punkty w bohatera na piechotę i wkładać go do klocka który i tak każdy omija szerokim łukiem? Na bank się spłaci...
Pozdro

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Druchii pisze: Nie ma w rozpisce żadnych nieścisłości. Koszty punktowe się zgadzają. Poza tym napisałem też soulrender (jak już się nie masz czego czepiać), a nie napisałem czampion...To chyba aż nadto logiczne? #-o
Po co mam pakować punkty w bohatera na piechotę i wkładać go do klocka który i tak każdy omija szerokim łukiem? Na bank się spłaci...
Pozdro
Dlatego napisałem, że pewnie pisałeś skrótowo. Nie próbuj od razu gnoić, bo to przecież o to chodzi.
No wiec boh na CoKach też jest jakąś alternatywą. Rozpiski na forum wrzuca się po to, aby posłuchać rad innych, a nie po to, aby czekać, aż ktoś będzie się ze mną(w tym wypadku z Tobą) zgadzał.
Ja bym bardziej poszedł na walkę.

Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Spoko, ja nie chcę/oczekuję żebyś się ze mną zgadzał.
Ale sam przyznasz, że ta rada była słaba
Hmm. Dziwadztwo. Ta czarka bez sensu. Jakiś master by się przydał.
A teraz przynajmniej wymieniamy opinie wspierając je jakimiś argumentami ;)

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Rasti uspokój się, bo obrażasz moj styl gry i samego Druchiego, a jak wymieniasz z kimś poglądy to staraj się mniej żywiołowo i z argumentacją ...

Druchii masz za dużo o slot Specjal sprawdz sobie ;)
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

Z tego co wiem (choć może się mylę? :oops: ) Specjal w kontyngencie zużywa slot z armii głównej - czyli możesz brać normalnie 3 specjale, niezależnie czy tylko w armii, czy w kontyngencie też.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Druhii, mi sie też obiło o oczy, że specjal kontyngentu wlicza się do trzech speców jakie możesz mieć. Nie dam głowy, ale sprawdziłbym to na Twoim miejscu.
pozdr.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ