Akcja PRZEPROWADZKA !!!!

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Akcja PRZEPROWADZKA !!!!

Post autor: adeon »

W dniu dzisiejszym zapadła decyzja o migracji na inny hosting.
Livenet przegiął pałę- nie reagują na maile, telefony i generalnie mają klientów w głębokim poważaniu. W takich warunkach nie da się pracować/polegać na tym hostingu. Panowie nawali w trakcie już 3 letniej historii wiele razy- np. raz straciliśmy wyniki z 3 miesięcy działalności, bo padł serwer z bazą "i nie udało się przywrócenie back-upu", o tym, że wiele razy stronka nie była dostępna już nie będę wspominał...

Co za tym idzie ?
Przede wszystkim zmieni się adres. Na jaki ? Tego jeszcze nie wiem, ale mam w związku z tym propozycję- chciałbym, żeby środowisko WFB stało się właścicielami i dysponentami PRAWDZIWEJ domeny - np .pl albo .org Jestem w stanie wykupić jakąś domenę na rok, ale dalsze lata chciałbym, żeby fundowało środowisko. W jaki sposób załatwić finansowanie ? Chyba najlepiej pobierać np. 2-5zł od turnieju. Na tyle chyba każdy org jest sobie w stanie pozwolić- ale to już decyzja LL i środowiska.
Koszt serwera tradycyjnie pokryje z własnej kasy. Co poza tym się zmieni ? Nic (w sensie pozytywnym).

Co Państwo na to ?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

W samą porę.

Chyba mam dla Ciebie Adeonie gotowe rozwiązanie... niebawem je przedstawię, jak będę miał chwilę czasu. Tak więc panowie, wstrzymajcie konie jeszcze na kilka dni :)

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Skoro z masterów się ściąga podatek na nagrody na koniec ligi, to nie widzę problemu aby zrobić to samo ze stroną ligową.

Jeżeli ma nam to zapewnić sprawniejsze dzialanie oraz mniej problemów, to czemu nie?

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Spokojnie - do przeprowadzki jest trochę czasu, niemniej wolę uprzedzić wcześniej.

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

Morrok pisze:Skoro z masterów się ściąga podatek na nagrody na koniec ligi, to nie widzę problemu aby zrobić to samo ze stroną ligową.

Jeżeli ma nam to zapewnić sprawniejsze dzialanie oraz mniej problemów, to czemu nie?
poczekajmy co powie Furion, znowu jakas niespodzianke szykuje :)
ja z gory mowie ze jestem przeciwny dodatkowemu opodatkowaniu masterow. sciaganie kasy z lokali to juz w ogole totalna abstrakcja.
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

a rozmawiałeś z Tomashem ? kiedyś wydawało mi się że liga.wfb-pol.org to fajny i realny adres
Obrazek
T

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Gobos pisze: poczekajmy co powie Furion, znowu jakas niespodzianke szykuje :)
ja z gory mowie ze jestem przeciwny dodatkowemu opodatkowaniu masterow. sciaganie kasy z lokali to juz w ogole totalna abstrakcja.

...to właśnie lubię w ludziach z Poznania.... 2zł.... :badgrin:
Jasiuuu pisze:a rozmawiałeś z Tomashem ? kiedyś wydawało mi się że liga.wfb-pol.org to fajny i realny adres
Na razie mówię jaka jest sytuacja. Nad rozwiązaniem będziemy myśleć. Nie chciałbym podejmować 2 osobowo decyzji. Liga to nie ja, ani Tomash.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

heh myśle że lidze wszystko jedno czy adres będzie brzmiał

liga.wfb-pol.org czy liga-wfb.yoyo.pl ; ]

ale może się mylę
Obrazek
T

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Jasiuuu pisze:a rozmawiałeś z Tomashem ? kiedyś wydawało mi się że liga.wfb-pol.org to fajny i realny adres
+1

Ja juz to kiedys pisalem, ale powtorze - sadze, ze podatek masterowy chetnie oplaci strone ligowa.

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

swieta_barbara pisze:
+1

Ja juz to kiedys pisalem, ale powtorze - sadze, ze podatek masterowy chetnie oplaci strone ligowa.

Rozróżniajmy 2 pojęcia: DOMENA i SERWER. Kasa potrzebna jest na domenę. Serwer opłacę sam, bo i tak będę potrzebował na swoje cele.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Domena to w przyblizeniu koszt ok 150pln/rok, prawda? Mowimy o adresach .org i .pl?

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

adeon pisze:
Gobos pisze: poczekajmy co powie Furion, znowu jakas niespodzianke szykuje :)

...to właśnie lubię w ludziach z Poznania.... 2zł.... :badgrin:
zeby bylo jasne, uwazam po prostu ze jest to niemozliwe z organizacyjnego punktu widzenia :wink: kto dopilnuje zeby za kazdy z 200 lokali wpadlo te 2zl?
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Mysle, ze niezaliczenie do ligi jest dosc mocnym batem. Wystarczy jednak konkretna osoba. (jesli oczywiscie taka opcje bysmy przyjeli)

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Ziemko, masz 100% rację. A na skarbnika bym najchętniej wyznaczył Ciebie- masz już doświadczenie ze zbieractwem finansów ze środowiska :) Napisałbym ci ładny fragment aplikacji w panelu administracyjnym do zarządzania opłatami :)

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Tudziez mozna wreszcie zarejestrowac sie jako stowarzyszenie i zalozyc konto.

W kazdym razie uwazam, ze to swietny pomysl. Tyle tylko, ze IMO wplatami za lokale powinien zajac sie KrzysiekW (oczywiscie nie napieram), jako ze to on jest obecnie odpowiedzialny za zaliczanie turniejow. Chodzi mi konkretnie o to, ze mialby wtedy komplet uprawnien do zaliczania/niezaliczania turnieju. Zeby wpisac wyniki musialby:
- sprawdzic kiedy byly zgloszone
- sprawdzic czy sa poprawne wyniki
- sprawdzic czy jest wplata na koncie ligowym
Jesli wszystkie warunki zostana spelnione, turniej leci na ligowa.
10zl/lokal i 50zl/master to IMO idealne proporcje.

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

sciaganie kasy za lokale to bardzo glupi pomysl, zeby zebrac 150 zl wystarczy nazucic na mastery kilka zloty
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Mi jest WSZYSTKO jedno. Jak powiedziałem - za pierwszy rok mogę zapłacić. Chodzi o wypracowanie finansowania na dalsze lata.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

prawie 100 lokali na sezon, to co chcecie zrobić z 10k kasy?

Podatek na mastery styknie

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Morrok pisze:prawie 100 lokali na sezon, to co chcecie zrobić z 10k kasy?

Podatek na mastery styknie
10 * 1000 = 1k, a nie 10k..

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Z dupy te liczenia wszystkie, trzeba obliczyc ile potrzebujemy na statuetki + dyplomy + hosting/domena + zgrzewke piwa dla Adeona - 500 zl jest z masterow , dodamy powiedzmy po 10 zl podatek LLowy - i mamy ok 900 - imho starczy na wszystko.

ODPOWIEDZ