T3 to skrót od Table Top Tourniere. Jest to liga gier bitewnych (w tym rzecz jasna WFB) o zasięgu europejskim. Jest ona pod tym adresem: http://www.tabletopturniere.de/eu/index.php
Jak widać zrzeszonych jest tam wiele państw. Formuły naliczania punktów dostępne są na stronie T3.
Od pewnego czasu klubowicze Animosity (zwłaszcza część urządzająca sobie wycieczki do Berlina) zainteresowana była dołączeniem Polski do krajów T3. Okazało się, że dołączenie jest jak najbardziej możliwe, choć "zarząd" T3 miał / ma kilka warunków.
Przede wszystkim, nie bardzo było jak im odpowiedzieć na pytanie "dajcie linka do awizo polskiego battla" bo takowej strony nie było - idea rozbudowanego forum do nich nie przemawiała

Ideą tego portalu było to, aby pozbierać wszystkie aspekty środowiska w jednym miejscu - Forum, pracę LS, ligę. Będzie to strona z odnośnikami do tych miejsc, jak również będzie na niej prowadzony newsletter, jak i załączony będzie link do strony klubowej każdego klubu WFB który sobie tego zażyczy.
Kolejną sprawą było to, że jak Polska będzie dopisana do T3, to nie chcą oni pustek przy tym kraju. W sensie, że turniejów odbywa się 10 miesięcznie, a do T3 zgłaszany jest 1, taka zabawa jest bez sensu. Wrócę do tego aspektu pod koniec posta.
No i oczywiście potrzebna była osoba która będzie łącznikiem Europa - Polska i która ogarnia cały ten bajzel. Wolontariat zdecydował się zrobić Kajdan - m. in. to on jest właścicielem adresu whfb.pl.
Tyle słowem wstępu. Teraz słowem rozwinięcia.
Adeon, Barbarossa - Kajdan może udostępnić miejsca na domenie whfb.pl free of charge. Firma hostująca to home.pl, Wam ocenić jaki to hosting. Osobiście uważam, że dobrze by było utrzymać ład w "internetowej" części naszego hobby, adesy ls.whfb.pl czy liga.whfb.pl wyglądają ładnie. Nie wiem jak wygląda sprawa z forum, ze względu na jego dużą objętość? Jestem laikiem, nie znam się na przeprowadzkach, hostingach i takich tam

Co do T3. Jestem zwolennikiem przyłączenia Polski do rankingu T3. Być może gdzieś kiedyś turyści z zachodu wpadną na turnieje do Polski. Nie widzę przeciwskazań jeżeli chodzi o dołączenie do T3, nasz półświatek WFB jest duży, rozbudowany i jest się czym pochwalić.
Żeby to miało ręce i nogi, jeżeli środowisko (LL) wyrazi zainteresowanie dołączenia do T3, to trzeba dodać zapisek do regulaminu ligi "warunkiem zaliczenia turnieju do ligi wfb jest przesłanie wyników do T3". Albo jakiś inny sposób, żeby strona T3 nie świeciła pustkami.
Od razu disclaimer: nie chcę ZAMIANY polskiej ligi wfb na T3. Liga polska powinna jak najbardziej istnieć, to w końcu największa rzecz jaką naszemu środowisku udało się wypracować. Dołączenie do T3 uważam za kolejny krok naprzód. Nie ma co siedzieć we własnym sosie

To tyle. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
Furion