Miejsce polskiego WFB w sieci oraz TTT

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Miejsce polskiego WFB w sieci oraz TTT

Post autor: Furion »

Witam.

T3 to skrót od Table Top Tourniere. Jest to liga gier bitewnych (w tym rzecz jasna WFB) o zasięgu europejskim. Jest ona pod tym adresem: http://www.tabletopturniere.de/eu/index.php

Jak widać zrzeszonych jest tam wiele państw. Formuły naliczania punktów dostępne są na stronie T3.

Od pewnego czasu klubowicze Animosity (zwłaszcza część urządzająca sobie wycieczki do Berlina) zainteresowana była dołączeniem Polski do krajów T3. Okazało się, że dołączenie jest jak najbardziej możliwe, choć "zarząd" T3 miał / ma kilka warunków.

Przede wszystkim, nie bardzo było jak im odpowiedzieć na pytanie "dajcie linka do awizo polskiego battla" bo takowej strony nie było - idea rozbudowanego forum do nich nie przemawiała ;) W ten oto sposób powstał (a w gruncie rzeczy powstaje) portal wfb, o adresie domeny whfb.pl. Link bezpośredni na razie nie nie jest jeszcze otwarty, cała dotychczasowa praca znajduje się pod adresem liga.whfb.pl.
Ideą tego portalu było to, aby pozbierać wszystkie aspekty środowiska w jednym miejscu - Forum, pracę LS, ligę. Będzie to strona z odnośnikami do tych miejsc, jak również będzie na niej prowadzony newsletter, jak i załączony będzie link do strony klubowej każdego klubu WFB który sobie tego zażyczy.

Kolejną sprawą było to, że jak Polska będzie dopisana do T3, to nie chcą oni pustek przy tym kraju. W sensie, że turniejów odbywa się 10 miesięcznie, a do T3 zgłaszany jest 1, taka zabawa jest bez sensu. Wrócę do tego aspektu pod koniec posta.

No i oczywiście potrzebna była osoba która będzie łącznikiem Europa - Polska i która ogarnia cały ten bajzel. Wolontariat zdecydował się zrobić Kajdan - m. in. to on jest właścicielem adresu whfb.pl.

Tyle słowem wstępu. Teraz słowem rozwinięcia.

Adeon, Barbarossa - Kajdan może udostępnić miejsca na domenie whfb.pl free of charge. Firma hostująca to home.pl, Wam ocenić jaki to hosting. Osobiście uważam, że dobrze by było utrzymać ład w "internetowej" części naszego hobby, adesy ls.whfb.pl czy liga.whfb.pl wyglądają ładnie. Nie wiem jak wygląda sprawa z forum, ze względu na jego dużą objętość? Jestem laikiem, nie znam się na przeprowadzkach, hostingach i takich tam ;)

Co do T3. Jestem zwolennikiem przyłączenia Polski do rankingu T3. Być może gdzieś kiedyś turyści z zachodu wpadną na turnieje do Polski. Nie widzę przeciwskazań jeżeli chodzi o dołączenie do T3, nasz półświatek WFB jest duży, rozbudowany i jest się czym pochwalić.

Żeby to miało ręce i nogi, jeżeli środowisko (LL) wyrazi zainteresowanie dołączenia do T3, to trzeba dodać zapisek do regulaminu ligi "warunkiem zaliczenia turnieju do ligi wfb jest przesłanie wyników do T3". Albo jakiś inny sposób, żeby strona T3 nie świeciła pustkami.

Od razu disclaimer: nie chcę ZAMIANY polskiej ligi wfb na T3. Liga polska powinna jak najbardziej istnieć, to w końcu największa rzecz jaką naszemu środowisku udało się wypracować. Dołączenie do T3 uważam za kolejny krok naprzód. Nie ma co siedzieć we własnym sosie ;)

To tyle. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
Furion

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

Tomash rusza z podobnym portalem lada chwila #-o nie zgranie nie zgranie
Obrazek
T

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

No nic, w świecie wolnego rynku i savoir vivre zostanie jedna, ta lepsza, witryna a druga pójdzie w niepamięć. Bywa.

A poza tym.
Jakiś odzew? Sprawa jest na czasie no i to big deal jest.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Furion pisze: Co do T3. Jestem zwolennikiem przyłączenia Polski do rankingu T3. Być może gdzieś kiedyś turyści z zachodu wpadną na turnieje do Polski. Nie widzę przeciwskazań jeżeli chodzi o dołączenie do T3, nasz półświatek WFB jest duży, rozbudowany i jest się czym pochwalić.
moim zdaniem nie ma co doprowadzac do polaczenia t3 i polskiej ligi (mowie to po jakims czasie obserwowania dzialania calego t3.)
MOzna oczywiscie promowac nasze turnieje wsrod osob z poza polsi ale nie ma sensu laczyc ligi i t3

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

Nie! Bo to szwaby! :mrgreen:
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Shino pisze: moim zdaniem nie ma co doprowadzac do polaczenia t3 i polskiej ligi (mowie to po jakims czasie obserwowania dzialania calego t3.)
MOzna oczywiscie promowac nasze turnieje wsrod osob z poza polsi ale nie ma sensu laczyc ligi i t3

Ja nie chcę nic łączyć. Chcę, żeby "obligatoryjnie" prowadzić 2 ligi w Polsce - ogólnopolską oraz T3.

Awatar użytkownika
Lukaszxx
Chuck Norris

Post autor: Lukaszxx »

Na jakiej zasadzie nalicza się punkty w lidze T3?

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

Furion pisze:
Shino pisze: moim zdaniem nie ma co doprowadzac do polaczenia t3 i polskiej ligi (mowie to po jakims czasie obserwowania dzialania calego t3.)

Ja nie chcę nic łączyć. Chcę, żeby "obligatoryjnie" prowadzić 2 ligi w Polsce - ogólnopolską oraz T3.
Tylko pytanie czy to komuś potrzebne :P

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Manfred pisze:
Furion pisze:

Tylko pytanie czy to komuś potrzebne :P
Dokladnie.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Moim zdaniem moglibysmy zaproponowac Niemcom jakis kawalek forum na BP, zeby ogarniac troszke zaczeli ten wielki wspanialy swiat.

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Post autor: adeon »

Hmm.. temat brzmi ciekawie, ALE dopóki strona nie będzie dostępna w języku angielskim to nie ma o czym rozmawiać. Bo po niemiecku to ja niestety nie gadam....

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Dodalem Kajdana do LL, zeby mogl opowiedziec co nie co i poodpowiadac na nasze pytania.

Awatar użytkownika
kajdan
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: kajdan »

Witam,

Kilka słów o t3, to świetne narzędzie do prowadzenia onlinowo turniejów, zapisów na nie, rankingu graczy etc. T3 działa z założenia dla wszystkich systemów bitewnych WFB, FoW, Wh40k etc. Oferuje nam narzędzia do obsługi zapisów na turnieje opłat etc. łatwych i przejrzystych dla organizatorów jak i graczy. Oferuje opcje "autostop" czyli onlinowe dogadywanie się na podwożenie autem na turnieje etc. Żeby wszystko było jasne T3 nie jest, ani nigdy nie będzie jakąkolwiek konkurencją dla Polskiej Ligi. Nic do niej nie ma i nic od niej nie chce, chyba że my byśmy tego chcieli.

Kilka faktów: z T3 korzysta ponad 10k ludzi z Europy, stanów oraz Australii. Niedawno podjąłem się zadania przetłumaczenia t3 na język polski prace są niemal skończone przynajmniej cała funkcjonalność dla gracza/organizatora. Przetłumaczenie całości to jeszcze masa roboty ale ciągle idzie do przodu ;).

Co system nam daje:

- wspaniały sposób zapisów i informacji o turniejach (łącznie z mapą wyszukiwaniem najbliższych turniejów etc), organizator potwierdza uczestników którzy zapłacili/nadesłali rozpiski jak tylko mu się podoba.
- system "autostop" gdzie dogadania się z kimś o podwiezienie na turniej staje się banalnie proste
- informacje o klubach i graczach w danym kraju łącznie z mapą.
- możliwość posiadania unikalnego konta przez każdego z graczy gdzie może praktycznie edytować wszystkie swoje dane.
- dostęp do rankingu ogólnoświatowego.
- przejrzysty i łatwy w obsłudze kalendarz turniejowy

- w dalszej kolejności można pomyśleć o zastąpienia programiku używanego na turniejach na ten zintegrowany z T3, co to daje ?
dużo więcej opcji dla organizatora oraz wysyłanie wyników turnieju online do t3. Skończy się proszenie organizatora o wyniki na forum, po każdej bitwie widzisz na stronce jak komu idzie i kto gdzie/na jakim stole się klasyfikuje.

Do polskiej wersji można dostać się przez link: http://www.tabletoptournaments.net/pl/ nie trzeba korzystać z niemieckiej inaczej byłoby to bez sensu, stronka będzie ładowała się w wersji PL dla użytkowników z polski samoistnie na razie do zakończenia prac ta opcja jest porostu wyłączona.

Nie chce nikogo obrażać ani niwelować czyjejś pracy włożonej w projekt ligi. Trochę obawiam się że mój post jak i moja namowa do używania T3 zostanie tak odebrana, gwarantuje że w 100% nie o coś takiego chodzi to ma być narzędzie które ułatwi i "ucywilizuje" scenę turniejową w Polsce jak i da możliwość ludziom z zagranicy jeżdżenia na turniej u nas.. A ludzie używający T3 jeżdżą naprawdę po całej europie. Skoro przejechanie dla nich 600+ kilometrów teraz na turniej nie jest problemem to pewnie i nie będzie problemem dojechanie do nas na turniej jeśli tylko będą mieli o nim informacje.

Z chęcią odpowiem na wszytskie wasze pytania jak i wątpliwości, piszcie.

P.S. Dodatkowo ale to już opiszę w innym temacie chciałbym zaoferować lidze darmowe miejsce w domenie whfb.pl dokładnie opiszę o co chodzi w temacie o przeprowadzce.
For the Empire !
Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

I co? Temat się wyczerpał?

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Post autor: adeon »

Furion pisze:I co? Temat się wyczerpał?
A jesteś zdziwiony ? Witaj w świecie decyzyjności polskiej sceny battla.....

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Jak Ty sie obrazasz, adeon!

Furion, Kajdan: wszystko pieknie, jakie proponujecie dalsze kroki? Zarejestrowalem sie wczoraj na tym T3, sa nawet jakies turnieje zapisane.

Mam pare uwag i duzo pytan, ale najwazniejsze jest takie: czego oczekujecie od polskiego WFB? Jaki plan stoi za całym tym systemem?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Masz moje pełne poparcie. Każdy sposób promocji, w szczególności darmowy, jest dobry. A dodatkowo szukając sponsora na turniej zawsze można powiedzieć, że bierzemy udział w rozgrywkach na szczeblu europejskim.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
kajdan
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: kajdan »

Furion, Kajdan: wszystko pieknie, jakie proponujecie dalsze kroki? Zarejestrowalem sie wczoraj na tym T3, sa nawet jakies turnieje zapisane.

Mam pare uwag i duzo pytan, ale najwazniejsze jest takie: czego oczekujecie od polskiego WFB? Jaki plan stoi za całym tym systemem?
Dalsze kroki zakładanie kont przez graczy dodanie klubów przez ich członków najlepiej ludzi odpowiedzialnych za zarządzanie tymi klubami, następnie w połowie kwietnia zostanie odpalone T3 z pełną funkcjonalnościa i w pełni przetłumaczone dla polski i można zacząć dodawać turnieje informacyjnie lub jeśli ktoś chce ułatwić sobie życie ;) z obsługą zapisów.

Co do tego czego oczekujemy to oczywiście niczego dla siebie chcemy pomóc, T3 ułatwia życie graczą i organizatorą wię jedna prośba dodawajcie turnieje rejestrujcie kluby i graczy to wszytsko idealne byłoby aby wymogiem zgłoszenia do ligi było jednoczesne dodanie turnieju do T3 ale to już nie odemnie zależy ja mogę tylko zaproponować pokazałoby to w całej Europie jak dużo się u nas dzieje i pewnie zacheciło zagranicznyc gości.
For the Empire !
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

To ja proponuje zalozyc oddzielny temat np.tutaj, zeby to szerzej trafilo do swiadomosci publicznej.
Jednoczesnie moznaby zaczac zadawac pytania merytoryczne (moje pierwsze: co za tuman rozdzielil weekend w kalendarzu na 2 wersy?) z zakresu obslugi i funkcjonalnosci.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Sory, ale będę szczery i napiszę jedną myśl. Wszystkie zmiany odbywałyby się szybciej, gdybyście(Furion i Kajdan) swoje myśli zwięzili do trzech zdań. Co to jest, kto to będzie prowadził, co to da. Znacznie lepiej byłoby przez to przebrnąć.

ODPOWIEDZ