Strategie Generałów Północy...
Moderator: JarekK
Strategie Generałów Północy...
Pomyślałem by w tym temacie wpisywać jakieś koncepcje rozgrywania bitew przeciwko innym armiom, jakie jednostki są używane przez Was zazwyczaj a które rzadziej i przeciwko jakim armiom? Jakie i przeciwko komu polecacie strategie?
-
- Masakrator
No to tak, miast rozpisywac się nad każdą armią, opiszę, które nasze jednostki spisują się w walce z danym typem jednostki: moim zdaniem:
Psy-uniwersalny screen ważniejszych jednostek, tanie dobre śmiecie, niezłe do sciągania machin wojennych, vide Imp itp.
Marasi Konni- z MoSem stają się bardzo fajną jednostką, drogi z nich screen, ładnie usuwają bonus za ranki wroga szarżą od boku, polują na machiny lepiej od psów- w tej kombinacji są w marę uniwersalni i użyteczni przeciw niemalże każdej armii.
Marasi piechotni- Tanie klocki, z Flailami i MoSem to nawet ciekawa jednostka, nieźli na mało liczebne armie, są na tyle tani, iż ich starta nic nie kosztuje.
Warriorzy- nie używam, potestuje, wypowiem się.
Najci-płyną od mocnego ostrzału, twardzi, z niesamowitym przysłowiowym pierdolnięciem, na armie z małą ilością strzelających oddziałów spisują się świetnie (VC przykładowo).
Trolle-jak mamy szczęście do zdawania testów głupoty, potrafią czynić cuda. Skuteczni na armie z mocnym pancerzem (breta, dwarfy, generalnie im lepszy pancerz, tym trolle lepsze).
Dragon Ogry-wciągają ST, straszą siłą 7, są twarde i nawet mają jakiśtam pancerz. Zaleca się wysyłania takowych na twarde, wielowoundowe cele+konnicę.
Choseni- no comments
Ogry-takie tańsze dogry, siła 4 je zabija.
Hellcannon- lekarstwo na armie podatne na panikę ( to są jeszcze takie?), twarde, unbreakable, siła 5 na templatce. Fajna sprawa, a i dominacje na farcie zabije...może.
Tyle ode mnie.
Psy-uniwersalny screen ważniejszych jednostek, tanie dobre śmiecie, niezłe do sciągania machin wojennych, vide Imp itp.
Marasi Konni- z MoSem stają się bardzo fajną jednostką, drogi z nich screen, ładnie usuwają bonus za ranki wroga szarżą od boku, polują na machiny lepiej od psów- w tej kombinacji są w marę uniwersalni i użyteczni przeciw niemalże każdej armii.
Marasi piechotni- Tanie klocki, z Flailami i MoSem to nawet ciekawa jednostka, nieźli na mało liczebne armie, są na tyle tani, iż ich starta nic nie kosztuje.
Warriorzy- nie używam, potestuje, wypowiem się.
Najci-płyną od mocnego ostrzału, twardzi, z niesamowitym przysłowiowym pierdolnięciem, na armie z małą ilością strzelających oddziałów spisują się świetnie (VC przykładowo).
Trolle-jak mamy szczęście do zdawania testów głupoty, potrafią czynić cuda. Skuteczni na armie z mocnym pancerzem (breta, dwarfy, generalnie im lepszy pancerz, tym trolle lepsze).
Dragon Ogry-wciągają ST, straszą siłą 7, są twarde i nawet mają jakiśtam pancerz. Zaleca się wysyłania takowych na twarde, wielowoundowe cele+konnicę.
Choseni- no comments
Ogry-takie tańsze dogry, siła 4 je zabija.
Hellcannon- lekarstwo na armie podatne na panikę ( to są jeszcze takie?), twarde, unbreakable, siła 5 na templatce. Fajna sprawa, a i dominacje na farcie zabije...może.
Tyle ode mnie.
ty chyba mówisz o armybooku z 6 edycji.JarekK pisze:Choseni- no comments
?????
jestem małym maruderem(na piechte) i nie kumam podobnierz to jest jednostka lepsza od chaos knightow... (jakby ich wsadzić na konie)
to dlaczego no comments takie słabe???
Przynajmniej takie mam wrażenie.
Ale ogólnie jakiegoś armybooka czytałeś prawda?
A jakby trolle dać na konie to dopiero byłyby mocne
Ale właściwie, to czemu choseni są niby tacy plewni? Są niewiele drożsi od warriorów, a maja 6 WW i rzut na oko przed grą z wykluczeniem 2 i 7, championowi dać favora i można wybrać fajny bonus.
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Ale właściwie, to czemu choseni są niby tacy plewni? Są niewiele drożsi od warriorów, a maja 6 WW i rzut na oko przed grą z wykluczeniem 2 i 7, championowi dać favora i można wybrać fajny bonus.
-
- Masakrator
Kurwa, specjalista od każdej armii normalniePo pierwsze primo, to elita, więc jak sama nazwa wskazuję, muszą byc w specialach.
Po drugie, zabija ich bardziej koszt.
Po trzecie to fajna jednostka, ale Chaos Knights są lepsi
![Laughing :lol2:](./images/smilies/icon_lol.gif)
O Chosenach był oddzielny wątek, tak zapraszam na dyskusję nt. takowych.
Tutaj gadamy o grywalnych jednostkach Chaosu.
A dlaczego uważasz, ze oni nie są grywalni? Jedynie opierasz się na przekonaniach forumowych o tejże jednostce, sam mówiłeś, że musisz potestowac. Grałem raz z Kumanem i naprawde fajnie kosil moją armie chosenami. Trzeba umiec nimi grac ;]Varinastari pisze:Kurwa, specjalista od każdej armii normalniePo pierwsze primo, to elita, więc jak sama nazwa wskazuję, muszą byc w specialach.
Po drugie, zabija ich bardziej koszt.
Po trzecie to fajna jednostka, ale Chaos Knights są lepsi![]()
O Chosenach był oddzielny wątek, tak zapraszam na dyskusję nt. takowych.
Tutaj gadamy o grywalnych jednostkach Chaosu.
Gdyby nie chaos najci, to byście wszyscy na nich grali
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Może trochę nie na temat się wypowiem, ale zauważyłem że większosć graczy gra tym czym grają inni nie testując innych rzeczy, lepsze to co jest już przetestowane i sprawdzonę. Nie chce mówić, że forsakeni wymiatają, a knightci są do dupy, ale czasami pozornie plewne jesdnostki przestają być plewne kiedy ktoś zacznie nimi grać i sie okaże że jednak coś potrafią poza staniem na półce.
-
- Masakrator
Warriorów nie testowałem.
Chosenów-tak.
Ssą, moim zdaniem i to potwornie.
Po prostu w Spiecialach mamy o wiele ciekawsze jednostki.
Chosenów-tak.
Ssą, moim zdaniem i to potwornie.
Po prostu w Spiecialach mamy o wiele ciekawsze jednostki.
Problem z chosenami( podobnie jak z warriorami lub maruderami) jest taki, ze chcac grac ofensywnie te jednostki nie maja szansy nigdzie dojsc. Przeciwnik podstawi im pod nos orła/ psy / harpie i w tym czasie bedzie w nich wesolo strzelal, czarowal, ew zrobi im kanapczora.
![Obrazek](https://u.cubeupload.com/B0imir.png)
- gerald_tarrant
- Masakrator
choseni są bardzo grywalni, ale tylko funowo, czego natomiast nie można powiedzieć o forsakenach
ale knighci są po prostu jedną z najlepszych jednostek, jakie oferuje book Wochu
ale knighci są po prostu jedną z najlepszych jednostek, jakie oferuje book Wochu
- gerald_tarrant
- Masakrator
tego nie napisałem
, ale złą też nie są
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
- Infernal Puppet
- Masakrator
Wybrańców nie zabija tak naprawdę ani special, ani koszt ( choc istotnie zawyżony ), ani ich moc ( jak na piechotę - naprawde duża ). Zabija ich 4 ruchu . W obecnych czasach, gdy jeden snotling za plecami blokuje marsz klocka elitarnej piechoty, wybrańcy są przydatni zasadniczo tylko na armie mało ruchliwe, z małym strzelaniem, czyli właściwie tylko VC i TK
. A na nich niewiele gorzej sprawdzaja sie corowi wjownicy, może nie aż tak mocni, ale wyrażnie tańsi.
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Ach te uroki bycia ciągle głodnymMad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)