Nowy komp
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Nowy komp
W zwiazku z tym, ze wielu fachowcow od wielu roznych rzeczy mamy na BP to wylewam tez swoje zale i prosbe
Chcialbym w tym roku zmienic kompa, aby moc w SC2 po jego wyjsciu pograc.
Chcialbym na to wydac mac 1,5k - bez monitora, bo ten co mam LCD jest ok.
Zastanawiam sie czy powinienem zmienic wszystko (obudowa, dysk itd) czy kupic tylko procek , ram i karte graficzna. Nie wiem tylko czy do starej obudowy to wszystko wejdzie.
Nie potrzebuje jakies mega nowosci jesli chodzi o procek itd, bo za nowosci sie zawsze przeplaca...
Doradzicie mi cos i pomozecie zlozyc? ( teraz mam w domu starego zloma - Duron 2GHz 256 ramu, nawet nie wiem z jaka karta)
Chcialbym w tym roku zmienic kompa, aby moc w SC2 po jego wyjsciu pograc.
Chcialbym na to wydac mac 1,5k - bez monitora, bo ten co mam LCD jest ok.
Zastanawiam sie czy powinienem zmienic wszystko (obudowa, dysk itd) czy kupic tylko procek , ram i karte graficzna. Nie wiem tylko czy do starej obudowy to wszystko wejdzie.
Nie potrzebuje jakies mega nowosci jesli chodzi o procek itd, bo za nowosci sie zawsze przeplaca...
Doradzicie mi cos i pomozecie zlozyc? ( teraz mam w domu starego zloma - Duron 2GHz 256 ramu, nawet nie wiem z jaka karta)
Niestety nić ciekawego z tego już nie złożysz a obudowę jaką masz? Jeżeli krótsza niż 45cm może być słabo.
Bo obecne karty graficzne dość znacznie urosły i to nawet z tańszego segmentu.
Jak planujesz wydać 1500zł to: procek najlepiej jakiś AMD Athlon ll, Płyta to zależy czy planujesz to potem modernizować, karta graficzna wersja tańsza to polecam GeForce 9800 GT a jeżeli lubisz pograć to wtedy Radeon 4850 tylko wtedy raczej przekroczysz budżet, dysk jakieś 500GB ewentualnie więcej, pamięci DDR2 polecam Geil DDR2 800Mhz Ultra, no i będziesz musiał kupić zasilacz najlepiej jakieś 450/500W bo obecny nawet nie pyknie
Sprawdziłem i pod AMD z podstawką AM3 polecam takie płyty główne: Asus M4A785TD-V EVO, Gigabyte GA-MA785GT-UD3H w cenie około 300zł mają bardzo dobre wyniki.
A do tych płyt głównych to polecam: AMD Athlon II X4 630 ten procek jest chyba najbardziej opłacalny jak nie planujemy wydać dużo kasy na kompa a i tak jest mocny.
Bo obecne karty graficzne dość znacznie urosły i to nawet z tańszego segmentu.
Jak planujesz wydać 1500zł to: procek najlepiej jakiś AMD Athlon ll, Płyta to zależy czy planujesz to potem modernizować, karta graficzna wersja tańsza to polecam GeForce 9800 GT a jeżeli lubisz pograć to wtedy Radeon 4850 tylko wtedy raczej przekroczysz budżet, dysk jakieś 500GB ewentualnie więcej, pamięci DDR2 polecam Geil DDR2 800Mhz Ultra, no i będziesz musiał kupić zasilacz najlepiej jakieś 450/500W bo obecny nawet nie pyknie
Sprawdziłem i pod AMD z podstawką AM3 polecam takie płyty główne: Asus M4A785TD-V EVO, Gigabyte GA-MA785GT-UD3H w cenie około 300zł mają bardzo dobre wyniki.
A do tych płyt głównych to polecam: AMD Athlon II X4 630 ten procek jest chyba najbardziej opłacalny jak nie planujemy wydać dużo kasy na kompa a i tak jest mocny.
Troche posiedzialem w necie i cos takiego chyba sobie kupie
* Procesor: AMD Athlon II X2 240
* Chłodzenie: BOX
* Płyta główna: ASRock M3A770DE
* Pamięć RAM: Patriot 4GB 1333MHz CL9 PDP
* Dysk twardy: Samsung 500 GB, Spin Point F3
* Karta graficzna: Radeon HD4850 512MB DDR3
* Nagrywarka DVD: tutaj wezme stary naped
* Obudowa: Tacens Prior
* Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN
Jesli zamowilbym z netu z jednego sklepu netowego ( a zeby bylo lepiej tylko z 3 sklepy netowe maja wszystko , a jeden z nich ma jeden z najzniszych cen - ram.net)
To wyjdzie mi ok 1600 zl.
Zastanawiam sie czy nie wziac 2GB ramu, to obnizy koszta o ok 200 zl, no i musze zobaczyc jak stary dysk mam na moim starym kompie - jesli bedzie z 200gb i kompatybliny to nie kupie nowego i kolejne 200 zl do przodu.
* Procesor: AMD Athlon II X2 240
* Płyta główna: ASRock M3A770DE
* Pamięć RAM: Patriot 4GB 1333MHz CL9 PDP
* Dysk twardy: Samsung 500 GB, Spin Point F3
* Obudowa: Tacens Prior
* Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN
Jesli zamowilbym z netu z jednego sklepu netowego ( a zeby bylo lepiej tylko z 3 sklepy netowe maja wszystko , a jeden z nich ma jeden z najzniszych cen - ram.net)
To wyjdzie mi ok 1600 zl.
Zastanawiam sie czy nie wziac 2GB ramu, to obnizy koszta o ok 200 zl, no i musze zobaczyc jak stary dysk mam na moim starym kompie - jesli bedzie z 200gb i kompatybliny to nie kupie nowego i kolejne 200 zl do przodu.
Ziemko jak chcesz wydajności kompa to nie instaluj windowsa. Ściągnij "ubuntu karmelkowy koliberek" to jedna z odmian linuxa. Program np. WINE do odpalania gier z windowsa i jedziesz. Czasami trzeba trochę pogrzebać w sieci by odpalić jakąś grę. Chociaż oblivion i MoH2 chodził bez problemów.
Obciąża kompa najwyżej w 1/2 tak jak windows. A i wirusa, trojana nie złapiesz. No i darmowy legalny.
Jedyne czego nie mogę otworzyć to Army builder...Ale pracuję nad tym.
Ale gry pięknie śmigają jak się umie je odpalić.
Obciąża kompa najwyżej w 1/2 tak jak windows. A i wirusa, trojana nie złapiesz. No i darmowy legalny.
Jedyne czego nie mogę otworzyć to Army builder...Ale pracuję nad tym.
Ale gry pięknie śmigają jak się umie je odpalić.
Uprawianie seksu jest dla każdego faceta imperatywem. Kształtowanie wyglądu bez wątpienia służy poprawieniu swej atrakcyjności, a co za tym idzie możności uprawiania seksu. Jeśli robisz to tylko dla siebie, to znaczy, że chcesz uprawiać seks z samym sobą. Jeśli budujesz mięśnie dla siebie, to jesteś pedałem
Inwestując w dobrą kartę graficzną a oszczędzając na płycie głównej słabo ci to wyjdzie, płyta główna powinna być z jak najnowszym chipsetem aby jak najsprawniej przesyłać dane słabszego niż AMD 785G nie polecam.
Procesor wybrałeś najsłabszy AMD Athlon II X2 250 będzie już ciut lepszy za niewielkie pieniądze.
A zasilacz za slaby proponuje Chieftec 450W GPS-450AA-101A nie ma co oszczędzać na zasilaczu bo obecne karty graficzne pod obciążeniem potrzebują sporo mocy a jeszcze trzeba zasilić resztę
Procesor wybrałeś najsłabszy AMD Athlon II X2 250 będzie już ciut lepszy za niewielkie pieniądze.
A zasilacz za slaby proponuje Chieftec 450W GPS-450AA-101A nie ma co oszczędzać na zasilaczu bo obecne karty graficzne pod obciążeniem potrzebują sporo mocy a jeszcze trzeba zasilić resztę
-
- Kretozord
Ja wydałem na ten sam cel 1k więcej i przy totalnej masakrze 2v2 fps leci ostro w dół, oczywiście na maks detalach.Ziemko pisze: Chcialbym w tym roku zmienic kompa, aby moc w SC2 po jego wyjsciu pograc. Chcialbym na to wydac mac 1,5k
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
-
- Oszukista
z konkretnych pytań: jaki masz monitor? albo inaczej: jaka jest maksymalna rozdzielczość, którą możesz na nim ustawić? Przy małych rozdzielczościach (rzędu 1280x1024) radzą sobie całkiem przyzwoicie nawet całkiem średnie karty, to co jak na razie wybrałeś - daje radę nawet w hd ready 1680x1050 (sam mam, empire total war na max detalach bez zacinki, Far Cry 2 to samo, a jeszcze ją troszkę niekręcony procesor ogranicza)
Z tego co już było mówione:
-zorientuj się, jakie wymiary ma obudowa, może nie trzeba jej zmieniać, -
-dysk - to kwestia uznania, ale 500 GB jest malo oplacalne, jezeli masz przynajmniej 160 giga to albo olej zmiane, albo doplac do 1 TB, albo po prostu dokup dysk pozniej
-uwazaj na kompatybilnosc ramu i plyty glownej, akurat powoli przechodzimy z ddr2 na ddr3 a kazda plyta obsluguje tylko 1 z tych rodzajow pamieci
A, i jak wroce z kozła jutro wieczorem to moze podam jakies alternatywy dla tych podzespolow. Akurat dawno cen nie sprawdzalem, ale warto rozejrzec sie za np. GTX 260 - znacznie mocniejsza karta niz ten Radeon, mozna sprawdzic ceny phenomow x2 - troszke jednak lepsze niz te athlony. I jeszcze jedno: podkrecales kiedys procesor? Jeżeli tak, to mozna kupic nizszy model i zaoszczedzic pare zlotych...
I powtorze co bylo juz mowione: PORZĄDNY zasilacz to podstawa - chyba ze chcesz szybko pozegnac sie z nowym zestawikiem. Chieftec to akurat przyzwoita firma (akurat mi sie trafila kiepska sztuka, ale to naprawde pech, a Fortrony to tzw. czarna lista).
kurka_z_podworka: to co masz w tej budzie? moze zestaw byl liczony z windowsem/monitorem? I pamietaj, ze aktualnie SC2 to jeszcze beta, wymagania juz sie nie podniosa, a jest szansa, ze jeszcze troche grafika bedzie w wersji finalnej zoptymalizowana...
Z tego co już było mówione:
-zorientuj się, jakie wymiary ma obudowa, może nie trzeba jej zmieniać, -
-dysk - to kwestia uznania, ale 500 GB jest malo oplacalne, jezeli masz przynajmniej 160 giga to albo olej zmiane, albo doplac do 1 TB, albo po prostu dokup dysk pozniej
-uwazaj na kompatybilnosc ramu i plyty glownej, akurat powoli przechodzimy z ddr2 na ddr3 a kazda plyta obsluguje tylko 1 z tych rodzajow pamieci
A, i jak wroce z kozła jutro wieczorem to moze podam jakies alternatywy dla tych podzespolow. Akurat dawno cen nie sprawdzalem, ale warto rozejrzec sie za np. GTX 260 - znacznie mocniejsza karta niz ten Radeon, mozna sprawdzic ceny phenomow x2 - troszke jednak lepsze niz te athlony. I jeszcze jedno: podkrecales kiedys procesor? Jeżeli tak, to mozna kupic nizszy model i zaoszczedzic pare zlotych...
I powtorze co bylo juz mowione: PORZĄDNY zasilacz to podstawa - chyba ze chcesz szybko pozegnac sie z nowym zestawikiem. Chieftec to akurat przyzwoita firma (akurat mi sie trafila kiepska sztuka, ale to naprawde pech, a Fortrony to tzw. czarna lista).
kurka_z_podworka: to co masz w tej budzie? moze zestaw byl liczony z windowsem/monitorem? I pamietaj, ze aktualnie SC2 to jeszcze beta, wymagania juz sie nie podniosa, a jest szansa, ze jeszcze troche grafika bedzie w wersji finalnej zoptymalizowana...
-
- Kretozord
Phenom 4x3ghz, 4g 1333hz ramu, geforce 260. Jest jak pisałem, ale do przyzwoitego pogrania wystarczy znacznie słabszy komp tyle że nie będzie się można tak nacieszyć nowa grafiką sc2.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
Odnosnie zasilacza rozwazam jeszcze Corsaira 400W , a odnosnie procka AMD Athlon II x4 620 . Z tym , ze wtedy wyjdzie mi 1800 - zobacze jak fundusze beda w danej chwili wygladaly.
No Ziemas 400W to za mało jak karta grafiki wejdzie w pełne obciążenie i 4 rdzeniowy procek to ten zasilacz nie pociągnie.
Ja mam Athlon 64 x2 5400, GeForca 8800GT,DDR2 800Mhz Ultra i już jadę na 460W i to jest optymalna moc.
A GeForce GTX260 chyba odpada na starcie z powodu ceny bo to koszt mniej więcej 650zł a Radeona HD4850 mamy już nawet od 370zł
Ja mam Athlon 64 x2 5400, GeForca 8800GT,DDR2 800Mhz Ultra i już jadę na 460W i to jest optymalna moc.
A GeForce GTX260 chyba odpada na starcie z powodu ceny bo to koszt mniej więcej 650zł a Radeona HD4850 mamy już nawet od 370zł
Inna propozycja, ktora chlopaki z terran.pl zaproponowali to:
Płyta główna: Gigabyte GA-EP41-UD3L-IG41 Socket 775 - 209 zł
Procesor: Intel Core 2 Duo E7500 2.93GHz LGA775 BOX - 400 zł
Grafika: Asus GeForce 9800GT 512MB DDR3/256b D/H PCI-E - 350 zł
Dysk twardy: Seagate 500GB ST3500418AS SATA II 16MB - 170 zł
Pamieć: DDR3 Goodram 4GB PC1333 CL9 Dual 2x2GB - 350 zł
Obudowa: ATX Tower Tacens Prior srebrna Obudowa ATX Tower Tacens Prior srebrna - 105 zł
Zasilacz: Chieftec APS-500S 500W - 200 zł
Co o tym myslicie?
Płyta główna: Gigabyte GA-EP41-UD3L-IG41 Socket 775 - 209 zł
Procesor: Intel Core 2 Duo E7500 2.93GHz LGA775 BOX - 400 zł
Grafika: Asus GeForce 9800GT 512MB DDR3/256b D/H PCI-E - 350 zł
Dysk twardy: Seagate 500GB ST3500418AS SATA II 16MB - 170 zł
Pamieć: DDR3 Goodram 4GB PC1333 CL9 Dual 2x2GB - 350 zł
Obudowa: ATX Tower Tacens Prior srebrna Obudowa ATX Tower Tacens Prior srebrna - 105 zł
Zasilacz: Chieftec APS-500S 500W - 200 zł
Co o tym myslicie?
Moim zdaniem obecnie intel w porównaniu cena wydajność zdecydowanie przegrywa z AMD, Intel Core 2 Duo E7500 zdecydowanie przegrywa z AMD Athlon II x4 620.
Proponuje wiec zbudować obecnego kompa na procesorze od AMD a intela sobie opuścić zwłaszcza że podstawka LGA775 nie bardzie już rozwijana.
Reszta może być.
Proponuje wiec zbudować obecnego kompa na procesorze od AMD a intela sobie opuścić zwłaszcza że podstawka LGA775 nie bardzie już rozwijana.
Reszta może być.
Chyba decyzja zapadnie na:
* Procesor: AMD Athlon II X4 620
* Płyta główna: Gigabyte Radeon HD4650 OC 1024MB DDR2 /128bit/ DVI HDMI
* Pamięć RAM: GOODRAM 4 GB (2x2GB)/1333MHz
* Dysk twardy: Samsung 250 GB
* Obudowa: Tacens Prior lub CoolerMaster Elite 330
* Zasilacz: OCZ StealthXStream 500W
* Procesor: AMD Athlon II X4 620
* Płyta główna: Gigabyte Radeon HD4650 OC 1024MB DDR2 /128bit/ DVI HDMI
* Pamięć RAM: GOODRAM 4 GB (2x2GB)/1333MHz
* Dysk twardy: Samsung 250 GB
* Obudowa: Tacens Prior lub CoolerMaster Elite 330
* Zasilacz: OCZ StealthXStream 500W
@Parravon
nie zgodze sie z toba. jesli chodzi o wydajnosc to intel wygrywa bitwe z AMD.
jesli chodzi o stosunek wydajnosc/cena to podany przez ciebie AMD jak na procesor z zeszlego roku nadal wyglada calkiem niezle
wiec ziemko, na tym procesorze zaoszczedzisz kolo 50 zlotych. zmieilbym sobie godramy na patrioty:
http://arest.pl/shop/index.php?inc=prod ... :&ID=18991
nie zgodze sie z toba. jesli chodzi o wydajnosc to intel wygrywa bitwe z AMD.
jesli chodzi o stosunek wydajnosc/cena to podany przez ciebie AMD jak na procesor z zeszlego roku nadal wyglada calkiem niezle
wiec ziemko, na tym procesorze zaoszczedzisz kolo 50 zlotych. zmieilbym sobie godramy na patrioty:
http://arest.pl/shop/index.php?inc=prod ... :&ID=18991
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Jak to Amd w stosunku wydajność cena nie wygrywa z Intelem.
AMD Phenom II X4 965 Black Edition wygrywa ze wszystkim dopiero takie procki jak Intel Core i7-860, Intel Core i7-920 wygrywają z nim o 1/2% a kosztują dwa razy więcej.
A w niższych przedziałach cenowych dzieje się tak samo np:
AMD Athlon II X4 635 wygrywa z Intel Core 2 Quad Q9400, Intel Core 2 Duo E8600 dopiero Intel Core i3-540 jest ciut lepszy ale nadal droższy.
A Ziemas do 400zł jak planowałeś wydać na procek to kupisz AMD Athlon II X4 630 u nas jest za 390zł a dodatkowe 200Mhz na rdzeń bez kręcenia zawsze się przyda
A co do pamięci jeżeli masz te:
GoodRAM DDR3 2GB Kit PC3-12800 Dual Channel CL9 GR1600D364L9/2GDC
to w stosunku jakość cena lepszych nie kupisz tylko pewnie wybrałeś te:
GoodRAM DDR3 4GB Kit PC3-10600 Dual Channel CL9 GR1333D364L9/4GDC
Sprawdź jak jest z tą twoją płytą główną bo podałeś jakąś kartę graficzną jeżeli obsługuje 1600Mhz pamięci to zastanów się nad tymi pierwszymi.
AMD Phenom II X4 965 Black Edition wygrywa ze wszystkim dopiero takie procki jak Intel Core i7-860, Intel Core i7-920 wygrywają z nim o 1/2% a kosztują dwa razy więcej.
A w niższych przedziałach cenowych dzieje się tak samo np:
AMD Athlon II X4 635 wygrywa z Intel Core 2 Quad Q9400, Intel Core 2 Duo E8600 dopiero Intel Core i3-540 jest ciut lepszy ale nadal droższy.
A Ziemas do 400zł jak planowałeś wydać na procek to kupisz AMD Athlon II X4 630 u nas jest za 390zł a dodatkowe 200Mhz na rdzeń bez kręcenia zawsze się przyda
A co do pamięci jeżeli masz te:
GoodRAM DDR3 2GB Kit PC3-12800 Dual Channel CL9 GR1600D364L9/2GDC
to w stosunku jakość cena lepszych nie kupisz tylko pewnie wybrałeś te:
GoodRAM DDR3 4GB Kit PC3-10600 Dual Channel CL9 GR1333D364L9/4GDC
Sprawdź jak jest z tą twoją płytą główną bo podałeś jakąś kartę graficzną jeżeli obsługuje 1600Mhz pamięci to zastanów się nad tymi pierwszymi.
Gigabyte MA74GM-S2H /AMD 740G, DDR2-1066/
Ale ta płyta to wersja z pamięciami DDR2 a nie DDR3 i z chipsetem 740G czyli słabo.
Popatrz sobie na ceny na http://www.komputronik.pl są naprawdę przystępne.
Asus M4A77TD PRO ta jest niezła i w promocji w komputroniku za 339zł polecam ten model z całego serca
Popatrz sobie na ceny na http://www.komputronik.pl są naprawdę przystępne.
Asus M4A77TD PRO ta jest niezła i w promocji w komputroniku za 339zł polecam ten model z całego serca
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Nie chce zakładac nowego tematu więc zapytam tu.
Co sądzicie o kompie Toshiba Satellite L650-10G W7HP?
Procesor: Intel® Core™ i5 2,26 GHz
Przekątna ekranu: 15,6 cala
Pamięć RAM: 4 GB
Pojemność dysku: 500 GB
Model karty graficznej: Radeon HD5145
Chcę kupić lapka nowego, tyle, że z racji zbliżających się DUŻYCH wydatków nie chcę na niego fortuny wydawać. Tak więc potrzebuje dobrego lapka, który nie będzie się psuł i który zmiesci się w cenie <2800.
Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne komentarze.
pozdro
R.T.S.
Co sądzicie o kompie Toshiba Satellite L650-10G W7HP?
Procesor: Intel® Core™ i5 2,26 GHz
Przekątna ekranu: 15,6 cala
Pamięć RAM: 4 GB
Pojemność dysku: 500 GB
Model karty graficznej: Radeon HD5145
Chcę kupić lapka nowego, tyle, że z racji zbliżających się DUŻYCH wydatków nie chcę na niego fortuny wydawać. Tak więc potrzebuje dobrego lapka, który nie będzie się psuł i który zmiesci się w cenie <2800.
Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne komentarze.
pozdro
R.T.S.
Wyglada calkiem ok. Jaka cena?
Nie polecam Toshiba Satellite, z serii 500 czy 600. Czy jakoś tak.
Są wadliwe technicznie. Lakier ściera się od palców, klawisze klawiatury są słabo zamontowane, a touchpad jest z papieru.
Są wadliwe technicznie. Lakier ściera się od palców, klawisze klawiatury są słabo zamontowane, a touchpad jest z papieru.