3000 H Elves & Breta.

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tofic
Chuck Norris

3000 H Elves & Breta.

Post autor: Tofic »

Witajcie forumowicze! Ja i mój brat zmierzymy się jutro przeciwko potężnym siła Zua w postaci Skavenów i Lizardów. Chcieliśmy aby nasze armie były oparte jak najbardziej na ciężkiej kawalerii oraz możliwości przebicia się magią przez ścianę utworzoną z Dispel Scroli i Dice-ów ( po to są 2lvl na damselkach) i oto co nam wyszło:
H elves:

Mage@185
2 lvl[35]
Silver Wand[10]
Ring of Fury[40]

Noble;General@138
Shield;Dragon Armor;Lance;Barded Elf Steed[28]
Helm of Fortune[25]

10 Archers@110

5 Dragon Princes@200
FCG

5 Dragon Princes@200
FCG

Lion Chariot@140

18 Phoenix Guard@375
FCG, Banner of Sorcery[50]
1 Keeper of the Falme
Gem of Courage[10]

Repeater Bolt Thrower@100

Great Egale@50

Total:1498
PD:4
DD:3
Models in Army:46

Breta:

Damsel;General@155
2 lvl[35]
Holy Icon[40]
konik[10]

Damsel@155
2 lvl[35]
2X Scroll[50]

Paladin:BsB@140
Grail Vow[21]
Gromril Grail Helm[30]
Virtue of Discipline[15]

8 Realam@241
FCG;WarBanner[25]

6 Errant@127
muzyk[7]

6 Errant@127
muzyk[7]

12 Skirmishers@89
Braizers[5]

10 Bowmen@65
Braizers[5]

10 Bowmen@65
Braizers[5]

8 Grail Knights@334
FCG

Total:1498
PD:6
DD:4
Models in Army:63

Damy radę nie? Znając naszych przeciwników i ich genialny fart oraz umiejętność dogadywania się to na 70%. Już wiem czemu ZUO zawsze przegrywa, ach ten pech nawet w filmach ich to spotyka. Miło by było (ale rym :P ) usłyszeć opinie od kogoś, kto zna obydwie armie. Chciałem jeszcze dodać, że nie zamierzamy nic zmieniać (nasza taktyka jest zbyt genialna) chyba, że coś się nie zgadza z balancing patchem oraz chcemy wysłuchać miłych i ciepłych słów na temat tego jacy z nas powergammerzy 8) .
Obrazek

Zwolin
Falubaz

Post autor: Zwolin »

bretka wygląda jako tako ale ja się nie znam

za to HE ssą
jak chcesz zrobić powergamerowską rozpę to dajesz
kolejnego maga 1lvl ze scrolem i RoC
zmniejszasz PG do 5-7 i dajesz im tylko sztandarowego z BoS, ew. skeinsliver'a dowódcy
zdejmujesz dowódców z DP
dajesz jednym DP Elyrion Bsanner'a
proponuje dać ich po 6
drudzy mogą być goli lub z LS/BoAP
reszta punktów to wedle uznania ale ja proponuje zmienić tego nobla na BSB opuszkę lub z BB
oraz dodał jakieś fasty/SH/ kolejne DP
no 2 bolty
dla Emiel'a-regisa pisze:jeśli f(x), tak jak poprzednio opisuje pole widzenia jednostki, a raczej konkretnie "szerokość" widzenia w punkcie x, to całką tej funkcji będzie pole widzenia
Sf(x)= x^2+cx
funkcja ta opisuje pole objęte wzrokiem unitu
chciałeś to masz
jeśli pod x podstawisz podwojony M oddziału to masz pole obszaru zagrożonego szarżą

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

nie wiem co napisał Zwolin, bo jak tekst ma więcej jak 5 linijek to mi się nie chce..

W HE jak na kawaleryjska armie to za dużo tych PG. Można ich zmniejszyć dając za zyskane punkty więcej DP w tych oddziałach oraz magiczne szmaty (WB i BoE). Poza tym dawanie championa u DP to też średni pomysł chyba ze koleś ma nosić jakieś magiczne zabawki lub spełniać taktyczne zadania (np obrona BSB z BB przez pojedynkami)

Co do herosów, to zróbcie z tego nobla BSB.. dodatkowy CR i przerzuty zawsze się przydadzą, generałem może być mag - DP i tak maja 9 LD wiec nie skorzystają z generalskiej.

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Tofic
Chuck Norris

Przykro mi mówiłem, że do czasu bitwy nic nie zmienię, ale wasze pomysły są dobre i dziękuje za nie. To by była zbyt duża przewaga korzystając z pomocy bardziej doświadczonych graczy, a my nie chcemy wygrać za wszelką cenę. Rzeczywiście Phoenix Guardów trzeba zmniejszyć, a DP bardziej dopalić, ale nawet nie wiecie jak ja lubię na stołach oglądać 20 osobowe kloce elitarnej piechoty.
Obrazek

Zwolin
Falubaz

Post autor: Zwolin »

to wystaw 20 Wl ;P
dla Emiel'a-regisa pisze:jeśli f(x), tak jak poprzednio opisuje pole widzenia jednostki, a raczej konkretnie "szerokość" widzenia w punkcie x, to całką tej funkcji będzie pole widzenia
Sf(x)= x^2+cx
funkcja ta opisuje pole objęte wzrokiem unitu
chciałeś to masz
jeśli pod x podstawisz podwojony M oddziału to masz pole obszaru zagrożonego szarżą

Awatar użytkownika
Tofic
Chuck Norris

Już po meczyku, tak jak mówiłem fart bez problemu pozwolił nam wygrać.

Na przeciwko nam stanęły po stronie Lizaków:
2x Priest na Stegadonie (jeden z nich dzierżył scrolla w łapie)
Saurus na Cold koniku (z odbijaczem magii na 2+)
6x 10 skinów
5 Knightów

Szczurki:
Plague Priest Z Furmanką i dość małą obstawą (nie pamiętam ilu ich było, ale nie 25)
Jakiś tam mag i pamiętam, że miał scrolla
3x Slaves
2x To coś co się wykopuje
2x Plague Beares
Doom Wheel

Ogólnie kawaleria szła do przodu, po drugiej stronie to samo robiły skinki, a za nimi chowała się większość armii. To był błąd mistrzowie plujki tylko rozpędzają koniki, a ich 120 strzałów zabiło jedynie (a może aż) 2 Errantów i 1 Dragon Princa. O dziwo nasza magia była zdecydowanie potężniejsza, dzięki Lore of Fire i czarowi nr 5 z łatwością pozbyliśmy się tak nie chcianych w armiach elfów i ludzi testów toughnessa. Po rozpędzeniu się Realmi dopadli Stegadona, jedni Prince Cold Cavalery, rydwan i jedni erranci drugiego byczka. Grail Knights Wpadli w Doom Wheel i rozprawiając się z nim w jednej turze daleko pobiegli overrunem, nie zostawiając przy tym żadnych szans na złapanie ich przez Monków (jedni z princów nie mieli zasięgu :cry: ). Dość łatwo poszło rozprawianie się z stegadonami, jeden od rydwanu padł na miejscu, drugi nie zdał stubborna (zabrakło 0.5" do generalskiego). Najgorzej wyszło strzelanie rzeczywiście 2 bolce sporo dają, a jeszcze tego jednego wciągnięto. Po wykończeniu wszystkiego oprócz Slavów i Monków, daliśmy sobie z nimi spokój (więcej strat niż korzyści). 20 Fenix Guardów to zdecydowanie za dużo, ale za to jak ładnie wyglądają broniąc maga.

Jedyne co mi pozostało to podziękować za wasze trafne komentarze :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

drugi nie zdał stubborna (zabrakło 0.5" do generalskiego)
Ale stubborna zdaje się na bazowym. :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Tofic
Chuck Norris

Dzięki, nie wiedziałem. Fuks uratował mnie od wałka :P .
Obrazek

ODPOWIEDZ