makieta i drzewa

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Binessman
Warzywo

makieta i drzewa

Post autor: Binessman »

Mam pytanie na temat trawy w makiecie;)
Chcieliśmy z kolegą zrobić makiete, żebyśmy mieli na czym sobie pograć...
Wpadliśmy na pomysł... może nie najlepszy ale zawsze jakiś;)
Chcemy do jakiejś twardszej i sztywnej plyty przykleić styropian.
Tylko nie mamy pomysłu jak zrobić trawe
Chcieliśmy styropian potraktować normalną farba i od razu szybko rzucić na to piasek, kamyczki takie jak na plaży.
Myślicie, że dobrze by to wygladało?

I jeszcze drugie pytanie...
Chcieliśmy na makiecie zrobić lasek jakiś mały... Z czego by można zrobić drzewa?

Awatar użytkownika
Rion
Chuck Norris

Post autor: Rion »

Co do trawy, to może być naklejona jakaś zielona mata, dywan, czy coś w tym guście.
Jeśli chcielibyście użyć styropianu i pomalować go to kupiłbym trawkę statyczną.

Jak lasek to zrobiłbym na tekturce (takiej od zeszytu z grubą okładką) i drzewka z drutu. żeby można było zmieniać ich położenie na makiecie.

A drzewka to wziąć z 10 drucików, złapać za końcówki i kręcić. Kręcić dotąd jak długi ma być pień. Na końcu rozcapierzyć druciki, żeby wyglądały jak gałązki. Pień owinąć taśmą malarską (można też owinąć gałązki) żeby się lepiej malowało i na koniec do gałęzi poprzyklejać chrobotka(chyba tak to się nazywało :roll: ).
Z powodu braku chrobotka można przykleić zieloną gąbkę :wink:

Dziękuję :mrgreen:

Gunnila
Mudżahedin

Post autor: Gunnila »

Wygląda na to, że chcecie zainwestować nieco czasu i pracy w wygląd stołu, więc pomijam najprostsze i najszybsze rozwiązania typu "zielona zasłona".
Przede wszystkim styropian nie jest materiałem o super trwałości, więc przed jego zastosowaniem zastanówcie się nad sposobami użytkowania i przechowywania. Po drugie, sprecyzuj proszę do czego chcesz użyć styropianu - czy ma to być podstawa całego stołu, czy tylko element typu górka. Dodatkowo styropianu nie można malować niektórymi rodzajami farb, bo go rozpuszczają. Obejść to można przyklejając grubą warstwę piasku i kamyków przed malowaniem. Malowanie w kolorach ziemi wygląda dobrze, na zielono zamiast trawy - nie.

Zdecydowanie najlepszym materiałem na trawę jest trawka elektrostatyczna - sypka lub w arkuszach, w zależności od funduszy. Można ją ze znacznie gorszym skutkiem zastąpić trawką z mielonej gąbki lub wiórek drewnianych, oba typy dostępne w sklepach modelarskich w rozsądnych cenach, lub liśćmi (igiełkami) asparagusa - za darmo od babci/z bukietu.

Drzewka - iglaste:z gałązek choinki, ze szczotki do butelek, liściaste/uschnięte: z odpowiednich korzeni/patyków lub z drutu wg instrukcji Riona.

Awatar użytkownika
Codranger
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Codranger »

To ja się po części podepnę, Jaką farbą pomalować ziemię na makiecie?
Podstawki robię: scorched brown, drybrush bestial brown, leciutko drybrush bubonic brown.
Kervyn pisze:gobbosy na godzinie drugiej, o Pani!
Sprzedam Styrodur!!!

Binessman
Warzywo

na blat stolu bedziemy miec plyte wiorowa... chyba tak się to nazywało;)
i na to chcieliśmy przymocować styropian i na tym wszystko budować

na drzewa wpadliśmy ostatnio na ciekawy pomysł;)
weźniemy gałązki, tylko żeby nie było, że są "gołe" to zrobimy mape taką jesienną;) pokruszymy suchego liscia pod drzewami;) oczywiście na klej, żeby się trzymało ;)

a wracając do podstawy to jak położymy ten styropian to chcieliśmy pomalować go zieloną farbą i na to piasek posypać
tak żeby dało to efekt jak mamy jesienią, taką żółtawa trawę
tylko dobór farby... wiem, że niektóre farby rozpuszczają styropian i się zastanawiam tak właśnie nad innym pomysłem

Grabz
Kretozord

Post autor: Grabz »

Styropian na całość to kiepski pomysł,jeśli chciałbyś go malować to polecam farby akrylowe.Styropian lepiej pokryć najpierw solidną ilością kleju typu wikol,posypać piskiem a po wyschnięciu malować.Co do drzewek i innych zaplanowanych elementów terenu lepiej nie przyklejać ich bezpośrednio do stołu,chyba że ma to być dioramka.Posypka z liści nawet przyklejonych się nie sprawdzi,wyschną i będą się kruszyć,lepiej zastosować gotowe posypki dostępne w sklepach modelarskich.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Styrodur odpowiedzią na wszystko.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Gunnila
Mudżahedin

Styropian/styrodur przyklejony na płytę na całość stołu, to tak jak powiedzieli przedmówcy kiepski pomysł. Nawet pokryty warstwą kleju i piasku nie uniknie uszkodzeń w użytkowaniu - gwałtowniejsze postawienie na nim czegoś lub oparcie się rękami spowoduje pęknięcia. Jeżeli jesteście zdeterminowani to musicie co najmniej zabezpieczyć brzegi przybijając listewki dookoła na wysokość płyty styropianu. Natomiast swobodnie można wymodelować samą płytę posypując ją piaskiem i trawką.

Farba akrylowa ma małe szanse przykleić piasek wystarczająco mocno aby wytrzymał bitewne użytkowanie, poza tym i tak trzeba go pomalować potem. Piasek należy przykleić klejem, np wikolowym, i dopiero potem malować - wystarczą zwykłe farby do ścian. Naturalne patyki i korzenie a także pokruszone liście są materiałem delikatnym i nietrwałym, trzeba bardzo uważać na takie makiety.

Jeżeli dobrze rozumiem, chcecie drzewka/laski/górki wymodelować bezpośrednio na blacie stołu. Sposób ten jest niezbyt wygodny w przechowywaniu i dodatkowo po pewnym czasie nudzi się z powodu jednostajności (i przewidywalności taktycznej) rozstawienia terenu. Nieco mniej estetycznym wizualnie, ale znacznie wygodniejszym i ciekawszym sposobem jest wymodelowanie w miarę jednorodnej powierzchni stołu, a elementy terenu - makiety - umieścić na odrębnych podstawach.

Dwa przykłady jak to może wyglądać - pierwszy to zielona wykładzina na płycie wiórowej i makiety na swobodnych podstawkach, druga to modelowany piaskiem blat, makiety też odrębne. Makiety jeszcze przed malowaniem, czyli tak wygląda naturalny kolor piasku - niezbyt interesująco IMO.

Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Styrodur jest świetnym materiałem. Łatwo się go obrabia i do tego jest lekki i tani jak barszcz, na allegro czasami po 5 zł całe opakowanie można dostać :D.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Gunnila
Mudżahedin

Matis - styrodur jest rewelacyjnym materiałem na makiety, nawet rzeźby z niego można robić, ale z tego co rozumiem Binessman chce z niego zrobić blat, a to już nie jest tak dobrym pomysłem.

Binessman
Warzywo

W sumie to nie musi być blat...
Tylko jakiś twardszy materiał, sztywny, żeby nie zniszczył sie od razu i taki z którym można coś zrobić

ODPOWIEDZ