Szarża bohatera a Frenzy
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Szarża bohatera a Frenzy
Jeżeli Boahter jest w oddziale który jest Frenzy czy może wyszarżować na odział jeżeli odział z frenzy tez ma zasieg szarży
W
W
W
W
W
S - savage orki B - black orc W - wilki przeciwnika
SSSSB
SSSSS
SSSSS
SSSSS
W
W
W
W
W
S - savage orki B - black orc W - wilki przeciwnika
SSSSB
SSSSS
SSSSS
SSSSS
Nie, jeżeli może cały oddział to musi cały oddział. Ewentualnie jeżeli bohater może wyszarżować w jakiś inny oddział sam (już bez tego oddziału) to wtedy robi się problem jeżeli razem z unitem mógł w inny cel. Tu sędziowie robią na co mają ochotę, a przydało by się uściślić.
Ale jesśi w fazie szarż nie zadeklaruje szarży oddziałem, a podejrzewam, że o to chodziło inferno, to może herosem zadeklarować szarże a w fazie kompulsory movement oddziałem się dostawia...Szczur6 pisze:Nie prawda. Oddział pociąga go za sobą i szarżuje razem z nim, niemoże wyszarżować.Stachu pisze: Jak bohater nie jest frenzy to może jak też jest to nie może.....
wg. mnie to można tak kombinować bo jest kolejność szarż tym bardziej że akcje działyby się wróżnych fazach...
Ale oddziały z frenzy nie biegają i nic nie deklarują w fazie kompulsiry.
Przesuwają sie w części ruszania szarż, a o tym czy szarżują decyduje się na końcu fazy deklaraacji szarż.
Bohater nie może wyszarżować z oddziału frenzy który w tej samej turze szarżuje.
Przesuwają sie w części ruszania szarż, a o tym czy szarżują decyduje się na końcu fazy deklaraacji szarż.
Bohater nie może wyszarżować z oddziału frenzy który w tej samej turze szarżuje.
Bo nie można, jest to jasno określone w zasadach, oddział porywa bohatera i ten nic na to nie może poradzić. (przecież impetusy czy frenzy szarżują w tym samym momencie co pozostali)Kołata pisze:Tak się nie robi i już!
Że co?Szczur6 pisze:Nie, jeżeli może cały oddział to musi cały oddział. Ewentualnie jeżeli bohater może wyszarżować w jakiś inny oddział sam (już bez tego oddziału) to wtedy robi się problem jeżeli razem z unitem mógł w inny cel. Tu sędziowie robią na co mają ochotę, a przydało by się uściślić.
chodzi o to że szarży z frenzy nie deklarujesz tylko potem sobie mierzysz............lith pisze:Masz szarze, ktora musisz zrobic (frenzy/impetus)? To jakim prawem chcesz jej nie robic? A jezeli bohater wyszarzuje z oddzialu frenzy/impetus to jej nie zrobisz. A Ty Kacper czego znowu nie rozumiesz?
Czego ty lith znowu nie rozumiesz w mojej wypowiedzi?lith pisze:Masz szarze, ktora musisz zrobic (frenzy/impetus)? To jakim prawem chcesz jej nie robic? A jezeli bohater wyszarzuje z oddzialu frenzy/impetus to jej nie zrobisz. A Ty Kacper czego znowu nie rozumiesz?

Ja nie za bardzo rozumiem co chce Szczur6 uściślać i gdzie widzi samowolkę.
I? Ale dosuwasz je w tym samym momencie co zwykle szarze. Mozesz sobie zadeklarowac szarze takiego bohatera, ale jezeli masz szarze z frenzy to musisz ja wykonac.chodzi o to że szarży z frenzy nie deklarujesz tylko potem sobie mierzysz............
Kacper: A ok, po prostu przywyklem, ze lubisz sie nie zgadzac

Już tłumaczę
W oddziale z frenzy siedzi sobie koleś z frenzy, cały oddział ma zasięg do powiedzmy wilków, natomiast sam bohater gdyby wyszarżował to ma zasięg zarówno do wilków jak i np do zombi. Wiadomo że jeśli wyszarżuje to oddział nie może już deklarować. Niby proste ale sędziowie raz każą mi szarżować samym bohaterem, raz całym oddziałem innym razem mam se wybrać.
W oddziale z frenzy siedzi sobie koleś z frenzy, cały oddział ma zasięg do powiedzmy wilków, natomiast sam bohater gdyby wyszarżował to ma zasięg zarówno do wilków jak i np do zombi. Wiadomo że jeśli wyszarżuje to oddział nie może już deklarować. Niby proste ale sędziowie raz każą mi szarżować samym bohaterem, raz całym oddziałem innym razem mam se wybrać.
direwolf w nowo pojawionym sie 7mo ed faqu do chaosu napisal:Charki pisze:to co to za sedziowie ?![]()
bohater musi szarżowac razem z oddzialem w takim przypadku
Q. Which rules does an unmarked unit gain from being joined by a
character with a mark?
A. In general, none. The mark of Nurgle makes a unit immune to
fear (and thus treats a Terror causer as just causing fear). A
frenzied character (ex. mark of Khorne) would force an unmarked
unit to always fail a test to restrain pursuit. No other
character mark has a specific impact on an unmarked unit.
S. Rulebook page 78.
moim zdaniem wynika z tego ze jesli heros z frenzy jest w nie frenzy to jedyna rzecza do ktorej ich zmusza jest pogon, nie ma nic o szarzowaniu calym regimentem... frenzy nadal ma tylko on, i tylko on 'wyszarzowuje' w takich sytuacjach
oczywiscie IMO...
p.s. wyjasnila sie sprawa z d.mountem, nie daje imm to psych (przepisany faq 6sto ed, ale nazwany 7mo ed. wiec jest jak jest..)