Problemy Gogola Żyro i Diabolic Splendor

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Problemy Gogola Żyro i Diabolic Splendor

Post autor: Gogol »

1) Proste pytanie :)

Czym jest żyrokopter ?

W booku pisze, że jest czymś między monsterem a maszyną.

IMO jest bardziej monsterem i chyba tak należało by go traktować

Uzasadnienie:

Jest osobnym punktem wystawienia - w przeciwieństwie do maszyn np czołgu

Działa na niego pojzon - w przeciwieństwie do maszyn np czołgu

2) Bardziej moim zdaniem filozoficzne pytanie:

Diabolic splendor mm w opisie, że fear, terror, panika wywołana przez model lub jego unit testowana jest na -1

Fear i Terror jest oczywisty ... jednak kiedy należy uznać, że panike wywołał unit a kiedy nie ... już tak oczywistym dla mnie nie jest.

Oto przykłady:

a) Smok zieje w kuszników zabija 4 z 10 panika na -1 chyba każdy się zgodzi

b) Smok zieje w kuszników zabija 10 z 10 panika oddziale obok -1 czy bez -1 ?

c) Smok panikuje/terroryzuje oddział ten przebiega przez inny / rozbija się o domek itp -1 czy normalnie ?

W każdym z przypadków paniki wywołane były działalnością smoka ale ... no właśnie.

A więc FLAME ON

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Co do zyra to jest jednoznacznie napisane w booku przeciez kiedy jest maszyna a kiedy nie jest.

panike od zabite oddzialu wywoluje oddzial zabity a nie smok ;)
podobnie panike od uciekajacego oddzialu wywoluje... oddzial uciekajacy.

spadek formy Gogol 8)

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

co do 1 to wiem. Jednak np. organiczenia turnieju mówią max 5 maszyn - to żyro w tym wypadku jest maszyną czy monsterem ? IMO monsterem - gdyż jest maszyną tylko jeśli chodzi o czary według booka (ale to subiektywne zdanie)

co do 2. To to czy wybity oddział wywołał panikę nie jestem w 100% pewien ... w 100% pewien jestem że oddech smoka wywołuje panikę na -1 i w dużej mierze przekonany jestem że przebiegający oddział nie powinien powodować kary :) jednak paniki od wybitego czy zbrejkowanego przez smoka oddziału nie jestem już taki pewien. ( w końcu mógł strasznie go wybić lub brejknąć :P )

Co do spadku formy trudno mi z tym polemizować :) ... ale wiesz ile można czytać pytań początkującego ? Po prostu nudzi mi sie ... jak zwykle gdy o coś pytam.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Gogol pisze:co do 1 to wiem. Jednak np. organiczenia turnieju mówią max 5 maszyn - to żyro w tym wypadku jest maszyną czy monsterem ? IMO monsterem - gdyż jest maszyną tylko jeśli chodzi o czary według booka (ale to subiektywne zdanie)
przy euro zyro jest liczony jako monster. Przy innych turniejach trzeba spytac organizatora
co do 2. To to czy wybity oddział wywołał panikę nie jestem w 100% pewien ... w 100% pewien jestem że oddech smoka wywołuje panikę na -1 i w dużej mierze przekonany jestem że przebiegający oddział nie powinien powodować kary :) jednak paniki od wybitego czy zbrejkowanego przez smoka oddziału nie jestem już taki pewien. ( w końcu mógł strasznie go wybić lub brejknąć :P )
Pddzial wybity wywoluje panike w sojuszniczych jednostkach a nie oddzial strzelajacy do niego.
Inaczej Ignore panic z harpii i slavow by nie mialo znaczenia

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

jestem usatysfakcjonowany :*

Zablokowany