Premie sędziowskie

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Premie sędziowskie

Post autor: Furion »

Hej.

Obecny system premii sędziowskich działa dość dobrze, jednak wyczuwam pewien zgrzyt.

Kod: Zaznacz cały

5.4 Na turnieju klasy master najwyżej trzech sędziów otrzymuje premie sędziowskie o wartości 100 punktów rankingowych zaliczanych z puli turniejów lokalnych. W jednym sezonie można zdobyć najwyżej dwie premie sędziowskie, przyznawane wyłącznie za turnieje klasy master.
Dlaczego jest ograniczenie do "maks 3 osób" które mogą dostać premię? Przecież mastery to obecnie imprezy z reguły 100+ osobowe, 3 osoby dobrze ogarniały 60 osób.

Postuluję, by zwiększyć limit do maks 5 osób.

Na szybko dane co mi się chciało znaleźć:
Na Bazyliszku było 5 sędziów.
Na Bitwie o Białystok było 5 sędziów.
Na Masterze Blasterze będzie 5 sędziów.

Jak widać postulat nie jest z dupy. Czekam na Wasze opinie.

Pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Tez tak mysle, np. na Kohortex planujemy 4-5 sedziow (w tym techniczny)
Czy ktos jeszcze uwaza, ze powinnismy to pod glosowanie poddac?

Awatar użytkownika
Watcher
Chuck Norris

Post autor: Watcher »

Ziemko pisze:Tez tak mysle, np. na Kohortex planujemy 4-5 sedziow (w tym techniczny)
Czy ktos jeszcze uwaza, ze powinnismy to pod glosowanie poddac?
Tu chyba kontrowersji nie będzie :)
Marcet sine adversario virtus

Minas Kolmar

miszon
Wałkarz

Post autor: miszon »

Jak dla mnie ma sens

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Jestem za.
Zwiększyła się liczba sędziów to i niech zwiększy się limit na nich przydzielany.
Chłopaki nie grają to niech też coś z tego mają.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

glos poparcia dla zalozenia glosowania.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Młody pisze:nie
why?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Furion pisze: Dlaczego jest ograniczenie do "maks 3 osób" które mogą dostać premię? Przecież mastery to obecnie imprezy z reguły 100+ osobowe, 3 osoby dobrze ogarniały 60 osób.

Postuluję, by zwiększyć limit do maks 5 osób.

Na szybko dane co mi się chciało znaleźć:
Na Bazyliszku było 5 sędziów.
Na Bitwie o Białystok było 5 sędziów.
Na Masterze Blasterze będzie 5 sędziów.

Jak widać postulat nie jest z dupy. Czekam na Wasze opinie.

Pozdrawiam
Furion
moim zdaniem mylisz sedziow z organizatorami. Sedziow nie pamietam kiedy bylo wiecdej jak 3 na turnieju

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Orgowie tak czy inaczej zajma sie turniejem, ale przyznanie premii do ligi byloby milym uklonem w ich strone. I tak to oni maja najwiecej roboty ze zrobieniem mastera.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

As Czarny said.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Shino pisze:moim zdaniem mylisz sedziow z organizatorami. Sedziow nie pamietam kiedy bylo wiecdej jak 3 na turnieju
Czyli ci wpisani jako sędziowie w infie turnieju to pozoranci?
Skoro występuje tam 5 nazwisk to oczekuję [ i na to liczę ] że będzie ich tam 5 tak jak było napisane.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Ja nie mam zdania przy tak postawionym pytaniu, owszem są imprezy gdzie tych sędziów jest więcej, aczkolwiek potem będą sceny typu premia dla dziewczyny organizatora czy gościa robiącego konkurs/ocenę malarską. Jedno co mnie cieszy że osiągnęliśmy już taki poziom dorosłości że nie spowoduje to jakiś patologii szczególnych. Przyszłościowo optymalnie byłoby to jednak uzależnić od ilości osób, moim zdaniem na dmp jakby dało radę (załatwić więcej sędziów) powinno być ich więcej natomiast na najskromniejszych eventach 5 jest za dużo.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

kudłaty pisze:Ja nie mam zdania przy tak postawionym pytaniu, owszem są imprezy gdzie tych sędziów jest więcej, aczkolwiek potem będą sceny typu premia dla dziewczyny organizatora czy gościa robiącego konkurs/ocenę malarską.
Jak dla mnie praca osoby, która ocenia malowanie na masterze też powinna być nagrodzona - np. na Bazyliszku Bless nie próżnował...

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Pełna zgoda. Moim zdaniem ocena malowania to w cholerę pracy i nie mam nic przeciw temu, żeby taka osoba dostawała premię. Trzech sędziów to takie minimum, np. na Kohortex'ie widać było, że przy układzie sala na dole, sala na górze, jeden sędzia więcej by się przydał. Wydaje mi się, że osiągnęliśmy poziom dorosłości, jak określił to Kudłaty, który może dać jakiekolwiek pole manewru dla organizatorów.
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Nie neguje pracy Blessa bynajmniej, znam ją tylko z relacji, ale zrobił to porządnie i pokazał jaja że można to zrobić poważnie. Bardziej chodzi mi o to że część masterów nie ma de facto 5 sędziów, tylko pojawiają się akcje typu malowanie - lokalny malarz, techniczny - kumpel do piwka/dziewczyna i te premie są niepotrzebne. Nie chodziło mi o sytuacje gdzie gość napieprza całą imprezę i odciąża innych sędziów, tylko akcje typu wpadam na 2 godzinki po znajomości pacnę wam ocenę malowania i lecę.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Myślę, że organizatorzy mają mieć MOŻLIWOŚĆ przyznania komuś premii sędziowskiej, za wykonaną robotę. I myślę, że sobie poradzą z odróżnieniem bumelanta od człowieka, który ich odciążył. Myślę, że nie rozmawiamy tu o PRZYMUSIE bonusowania każdego, kto cokolwiek ogarniał :wink:
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Ładnie powiedziane.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

kudłaty pisze:Bardziej chodzi mi o to że część masterów nie ma de facto 5 sędziów, tylko pojawiają się akcje typu malowanie - lokalny malarz, techniczny - kumpel do piwka/dziewczyna i te premie są niepotrzebne. Nie chodziło mi o sytuacje gdzie gość napieprza całą imprezę i odciąża innych sędziów, tylko akcje typu wpadam na 2 godzinki po znajomości pacnę wam ocenę malowania i lecę.
u nas byly do przyznania 3 premie, a osob ktorym sie one nalezaly jak chlopu ziemia (chocby za 2 dni oceny malowania, albo ogarnianie sali i graczy do 3 a.m. - casus Siwego) bylo przynajmniej 5-6.
Takze nie generalizujmy, wydaje mi sie ze system progowy bylby dobrym rozwiazaniem.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

CzarnY pisze:Takze nie generalizujmy, wydaje mi sie ze system progowy bylby dobrym rozwiazaniem.
On w gruncie rzeczy nic nie daje, a tylko niepotrzebnie komplikuje.

Sprawa jest na tyle prosta, że "max 5" pokrywa właściwie wszystkie przypadki. Wyprowadzenie jakiegoś zawiłego wzoru zależności "ilość premii od ilości osób" to w tym momencie sztuka dla sztuki.

ODPOWIEDZ