MASTER BLASTER 2007 19-20 maja Gorzów Wlkp.

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

MASTER BLASTER 2007 19-20 maja Gorzów Wlkp.

Post autor: Szmajson »

Yo!

Zapraszamy na turniejek :D

Obrazek
Obrazek

STRONA TURNIEJU http://www.masterblaster2007.prv.pl

Ranga turnieju: MASTER
Turniej jubileuszowy z okazji 10 lat grania Szmajsona i 5 lat grania Busza w WFB.

Czas i miejsce: 19-20 Maj 2007. I LO ul.Puszkina Gorzów Wlkp. Polska
Uwaga! - Prosimy zapoznać się z informacjami ogólnymi!
Foramt turnieju: 2333p
Wymogi dopuszczenia do turnieju:
CAŁKOWICIE POMALOWANA ARMIA

Stoły i makiety: Gramy na stołach 72x48 cali. Makiety będą ustawione przez sędziów - na stołach będą przyklejone mapki z rozstawieniem makiet. Kliknij tu by zobaczyć makiety i ich zasady.

UWAGA! Mogą pojawić się nowe makiety. Więc warto spradzić pdfa przed turniejem.

Rozpiski: Rozpiski należy wysłać na rogaty-szczur@o2.pl do 17.05.2007r włącznie. Osoby które przyślą rozpiski w wyznaczonym czasie otrzymają +4p do klasyfikacji ogólnej. Rozpiski najlepiej przesyłać w formacie *.RST lub *html (Army Builder). Podczas zgłaszania rozpiski prosimy o podanie Imienia, Nazwiska, Klubu, Miasta oraz telefonu kontaktowe; gg; maila itd.

Wejściówka: 30zł lub 10 Euro - opłata przy zapisach.

Sędziowie:
Sędzia Głowny Techniczny - Piotr "Szmaja" Szmajewski
(GG:3148047; tel: +48600702751; piotr_szmajewski@o2.pl)
Sędzia Główny - Marek "Buszman" Buszkiewicz
(GG:4654136; tel: +48604446631; buszman@o2.pl)
Sędzia - Kamil "Krassus" Krasuski
(GG:5598695; tel: +48664487121; krassus0@poczta.onet.pl)
Sędzia - Michał "Shino" Rusinek
(GG:5598695; tel: +48607531523; shi@mfjm.net)
Sędzia - Krzysio "Szafeczka" Szafrański
(GG:1635707; tel: +48605837148; szafa@rpg.pl)

Zasady wystawienia: Limited z godnie z uściśleniami sędziowskimi (zabrania się jednak wystawiania w armiach dział z DoW) (w chwili obecnej obowiązują uściślenia z lutego 2007) - KLIKNIJ TU BU ZOBACZYĆ UŚCIŚLENIA

Obowiązują zasady 7ed. + uściślenia sędziowskie

Ilość bitew: Gramy 5 bitew, każda 6 tur lub 3 godziny.

Gramy według poniższego rozkładu:
Sobota
9:30 - 10:45 Zapisy
11:00 - 14:00 Bitwa pierwsza
14:30 - 17:30 Bitwa druga
18:00 - 21:00 Bitwa trzecia
Niedziela
8:30 - 11:30 Bitwa czwarta
12:00 - 15:00 Bitwa piąta
15:15 - 15:30 Zakończenie imprezy

Ocena hobbystyczna: W trakcie turnieju zostanie przeprowadzona ocena armii. Zdobyte punkty z oceny zostaną doliczone do rankingu głównego i będą miały wpływ na wyniki końcowe.

Ocena armii:
a) Dokładność pomalowania armii - Stopniowane (od 0 do 5)
b) Podstawki. Stopniowane (od 0 do 5)
c) WYSIWYG - czyli zgodność armii z rozpiską. Stopniowane (0 do 5)
d) Konwersje stopniowane (od 0 do 5)
e) WOW - Stopniowane (od 0 do 3)
f) Rozpiska. Stopniowanie (od 0 do 2)

Dodatkowo podczas turnieju zostanie przeprowadzony test wiedzy. Do zdobycia 15 punktów zaliczanych do klasyfikacji ogólnej. Pytania będą zarówno z zasad jak i historii świata Warhammera.

Punkty: Maksymalna ilość punktów do zdobycia podczas turnieju wynosi: 100 z bitew + 25 z oceny hobbystycznej + 15 z testu wiedzy + 4 za wysłanie w terminie rozpiski. (ŁĄCZNIE 144p)

Dodatkowe kategorie:
- Gracz Fair Play - Kategoria nie wpływająca na klasyfikację w turnieju. Zwycięzce wyznaczają gracze i sędziowie.
- Powergamer turnieju i klimaciarz turnieju - Kategorie nie wpływające na klasyfikację w turnieju. Zwycięzców wyznaczają gracze i sędziowie.

Duże punkty z bitew:
Punkty liczymy zgodnie z podaną poniżej tabelką.

Różnica małych punktów Duże punkty
0-200 10-10
201-400 11-9
401-600 12-8
601-800 13-7
801-1000 14-6
1001-1200 15-5
1201-1400 16-4
1401-1600 17-3
1601-1800 18-2
1801-2000 19-1
2001+ 20-0

Scenariusze:
Bitwa Scenariusz
Pierwsza Standard Battle
Druga Dial My Number
Trzecia Since You've Been Gone
Czwarta The One
Piąta Standard Battle

Standard Battle
Strefa rozstawienia: 12 cali od krawędzi stołu. 24 cale między strefami rozstawienia
Rozpoczęcie i rozstawienie jednostek: Przed bitwą gracze rzucają D6. Gracz z wyższym wynikiem może wybrać: strona lub rozpoczęcie. Gracz który wygra ten rzut zaczyna wystawiać się jako pierwszy.
Bonusy za ćwiartki, sztandary itd: Liczymy standardowo w każdej bitwie - czyli tak jak w podręczniku 7ed.

Dial My Number
Strefa rozstawienia: 12 cali od krawędzi stołu. 24 cale między strefami rozstawienia
Rozpoczęcie i rozstawienie jednostek: Przed bitwą gracze rzucają D6. Gracz z wyższym wynikiem może wybrać: strona lub rozpoczęcie. Gracz który wygra ten rzut zaczyna wystawiać się jako pierwszy.
Bonusy za ćwiartki, sztandary itd: Liczymy standardowo w każdej bitwie - czyli tak jak w podręczniku 7ed.
Zasady dodatkowe: Magiczna liczba 13 :D Kiedy na 3+ kościach wypadnie 13 (nie licząc żadnych modyfikatorów) to znaczy że rzut jest auto udany (dotyczy tylko rzucania czarów oraz ucieczki/pogoni po walce) :D Kiedy czarujemy i wypadnie 13, czar traktowany jest jako IF, nawet kiedy wypadną też w tym rzucie 2+ jedynki (Np. 4 kości: 6,5,1,1 = IF). To samo tyczy się rozpraszania, wynik 13 oznacza automatyczne rozproszenia, nawet gdy na kościach wypadnie 2+ jedynki. Magiczna 13 pomaga też w ucieczkach i pogoniach od walki. Jeżeli oddział ucieka z walki i wyrzucił 13, wówczas przeciwnik maksymalnie może pogonić 12 (np. mimo że rzucił 3 kostkami 16). Jeżeli oddział goniący rzuci 13, to znaczy że oddział uciekający została zniszczony (mimo że rzucił 14 lub więcej) - przesuwany jest o 13 cali. Jeżeli obaj grace (uciekający i goniący) rzucą 13 wówczas ważniejsza jest "13" gracza, którego obecnie jest tura.
By wczuć się w scenariusz KLIKNIJ TU

Since You've Been Gone
Zasady dodatkowe: Każdy z graczy może wybrać jeden ze swoich oddziałów - warty maksymalnie 100p (jeżeli gracz nie posiada takiego oddziału, ne korzysta z zasad dodatkowych tego scenariuszu). Oddział ten otrzymuje zasadę Minersów (Underground Advance) - czyli na początku swojej drugej tury gracz rzuca kostką, na 4+ oddział wychodzi z dowolnej krawędzi stołu (traktowany jako oddział który wybiegł po pościgu). Jeżeli rzut jest nie udany, w trzeciej turze wychodzą na 3+; w czwartej/piątej/szóstej na 2+. Jeżeli oddział nie wyjdzie na plansze do końca gry, przeciwnik otrzymuje "koszt jednostki"x10 punktów. Oddziałem "wychodzącym" nie mogą być machiny wojenne.

The One
Zasady dodatkowe: Każdy z graczy wybiera przed bitwą jednego czempiona oddziałowego. Czempion otrzymuje +1 do wszystich charakterystyk z wyjątkiem M (Max 10). Dodatkowo otrzymuje +2 do save (maksymalnie do 1+), oraz ward save na 5+ (jeżeli posiadał już jakiś ward save to polepsza się on o +1 (maksymalnie do 4+), dodatkowo jeżeli ward ten był negowany przez broń magiczną staje się normalnym wardem). Za zabicie takiego championa +50p. Czempion ten NIE jest Bohaterem. TK - jeżeli zostanie zabity, można wskrzesić ale normalnego championa bez bonusów.

TEKST AKTUALIZOWANO 25.04.2007r

Wszelkie pytania proszę kierować do : rogaty-szczur@o2.pl

SPONSORZY TURNIEJU:
Obrazek
Obrazek

PATRONAT MEDIALNY: FORUM BORDER PRINCES
Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 maja 2007, o 01:45 przez Szmajson, łącznie zmieniany 12 razy.
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

Moje pierwsze uwagi dotyczące tego wszystkiego:

Po pierwsze moje nazwisko jest źle napisane. ;) Powinno być Krasuski a jest Krassuski. Szmajson, znasz mnie tyle lat i ciągle mylisz moje nzwisko. :D

Po drugie zastanowiłbym się nad zasadą, że jednostki przebiegające przez szopy nie są niszczone tylko ją przeskakują. Ujednoliciłbym wszystkie zasady i zrobiłbym szopę normalnym, nieprzekraczalnym terenem, o który uciekające jednostki normalnie się zabijają...

I trzecia sprawa. Powiedz mi Szmajson, czy mam być normalnym sędzia w ciągłej dyspozycji i mam nie grać, czy mam sobie normalnie grać i jednocześnie być sędzią?
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gajowy »

o to sie wstepnie pisze, to jeszcze poltora miesiaca wiec moze cos ulec zmianie ale u was sa zawsze najlepsze turnieje wiec z checia sie zjawie z moim nowym szalonym bretonskim pomyslem :)

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Krassus pisze:Moje pierwsze uwagi dotyczące tego wszystkiego:

Po pierwsze moje nazwisko jest źle napisane. ;) Powinno być Krasuski a jest Krassuski. Szmajson, znasz mnie tyle lat i ciągle mylisz moje nzwisko. :D

Po drugie zastanowiłbym się nad zasadą, że jednostki przebiegające przez szopy nie są niszczone tylko ją przeskakują. Ujednoliciłbym wszystkie zasady i zrobiłbym szopę normalnym, nieprzekraczalnym terenem, o który uciekające jednostki normalnie się zabijają...

I trzecia sprawa. Powiedz mi Szmajson, czy mam być normalnym sędzia w ciągłej dyspozycji i mam nie grać, czy mam sobie normalnie grać i jednocześnie być sędzią?
Ad1) Zmień nazwisko :P
Ad2) Wteyd to nie była by szopa tylko zwykły domek.. a musi być różnica :P
Ad3) Będziesz sędziował :D nie grasz :D ale figurki maluj! :D
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Gajowy pisze:o to sie wstepnie pisze, to jeszcze poltora miesiaca wiec moze cos ulec zmianie ale u was sa zawsze najlepsze turnieje wiec z checia sie zjawie z moim nowym szalonym bretonskim pomyslem :)
Już się boję co tym razem wystawisz :D Zawsze masz mega pomysły :D

Obrazek

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gajowy »

Szmajson pisze: Już się boję co tym razem wystawisz :D Zawsze masz mega pomysły :D
jeszcze zebym tym umial lepiej grac :twisted:

po przed ostatnim masterze u was moge stwierdzic jednoznacznie ze wielki demon nurgla jest mega plewa chociaz nikomu sie nie udalo mi go zabic, a raczej stosowalem natarcie zlych bogow na mojego przeciwnika.

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Czyli do domkow nie mozna wchodzic oddzialami? Czy tez mozna do szop?

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Mozna wchodzic i do tego i do tego. Co do Szop to jeszcze ustalimy zasady co do ilosci modeli; ile moze strzelac itd. Jezeli nic nie napiszemy.. tzn. że takie same jak zwyklego domku 1 poziomowego.

Obrazek

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Gajowy pisze:
Szmajson pisze: Już się boję co tym razem wystawisz :D Zawsze masz mega pomysły :D
jeszcze zebym tym umial lepiej grac :twisted:

po przed ostatnim masterze u was moge stwierdzic jednoznacznie ze wielki demon nurgla jest mega plewa chociaz nikomu sie nie udalo mi go zabic, a raczej stosowalem natarcie zlych bogow na mojego przeciwnika.
Postaraj sie o ładniej pomalowana armie (masz jeszcze kupe czasu) a napewno (tak sądze po Twoich turbo rozpach) tytuł klimaciarza będzie twój :D

Obrazek

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

super stronka, super doprawcowany regulamin :)

mam nadzieje ze wkoncu do was przyjade :) godzina rozpoczecia i zakonczenia tymbardziej zachecajaca w gestii transportu wlasnego 4ro kolowego ;), co prawda im blizej czerwca tym na pojebudach chujowiej... ale powalczymy z calych sil :]

p.s.
taka uwaga, w regulaminie ligi stoi ze musi byc jeden sedzia spoza osrodka na masterze, domyslam sie ze pewnie bedzie Szafa :) ale jak cos to tak pisze zeby potem nikt wam jazd nie robil o szczegoly

pzdr !!

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Yo!

Co do regulaminu ligi wszystko bedzie spelnione, wiec sprawa sedziów też. (Ja mam skryta nadzieje ze... powola mi zagrać na tym turnieju :D w koncu 10 lat czynnego grania mam :P i stary już jestem :P).

Obrazek

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

Szmajson pisze:Ad1) Zmień nazwisko :P
Nigdy w życiu!!! :D
Szmajson pisze:Ad2) Wteyd to nie była by szopa tylko zwykły domek.. a musi być różnica :P
Rozumiem.
Szmajson pisze:Ad3) Będziesz sędziował :D nie grasz :D ale figurki maluj! :D
No maluję, maluję. Spoko, mogę nie grać. Najwyżej pożyczę komuś armię.
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Nie no Szmaja, na grupę Krzyżowców możesz liczyć w 100%.
Heh pomyślę nad mega scenariuszami, może ci się spodobają, może je zmodyfikujesz. W każdym razie czuję że ten Master znowu będzie the best of heheheh.

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Nie miałem co robić to sobie wymyśliłem: : : : :

Strength of Master Blaster
W dowolnej przez gracza wybranej szarży, raz na bitwę, jeden z jego oddziałów zostaje przepełniony ero siłą Master Blastera. Jest to ogromna siła która objawia się dwoma możliwościami:
-każdy z twoich modeli w czasie szarży zadaje impakt hit z siłą 4 i zasadą przebicia pancerza,
-albo zadasz tyle ciosów ile modeli jest w kontakcie z twoim modelem np. gdy atakujesz pegazem na oddział goblińskiej piechoty będą to 4 uderzenia również z siłą 4 i zasadą przebicia pancerza.

Power of Master Blaster
Jeden twój oddział raz w grze zostaje ogarnięty niesamowitą ero mocą wielkiego M. B.:
-strzelcy mogą strzelić drugi raz w fazie strzelania ( nawet jeśli maszerowali, nie ma minusu za ruch). Zasada nie dotyczy maszyn wojennych i rydwanów.
-Lub jeden z twoich magów może rzucić czar bez użycia do tego kostek (z jego mocą startową).

Master Blaster Avatar
Każdy z graczy otrzymuje dodatkowego herosa – niepokonanego niszczyciela lam i plewów, mistrza walki i magii – Master Blastera.
Staty: ruch 4,4,4,4,4,4,4,1,10. 4+,4+ward.
Zasady: samotnik, nieugięty, dość duży (nie ma modyfikatora -1 do strzelania), wyładowania elektryczne (24 cale, magiczny pocisk, k3+1 s3 -1 do pancerza).
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2007, o 20:10 przez BOGINS, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

Na bank wpadam! ;) Kruszynki ;) mrauuu xD

Inferno
Falubaz

Post autor: Inferno »

Bialystok tym razem trfai bez przygód :P

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

BOGINS pisze: Strenght of Master Blaster
STRENGTH, wybacz musiałem... :roll:
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
szafa
Niszczyciel Ligi
Kontakt:

Post autor: szafa »

Gadanie...

Nie ma Bialego bez przygod :)

Szafa tez bedzie, urlop juz zaklepany.
"Ktokolwiek ośmieli się podnieść rękę na Stowarzyszenie Bazyliszek,
niech ma świadomość, że Stowarzyszenie mu tę rękę odrąbie..."

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

kurka_z_podworka pisze:
BOGINS pisze: Strenght of Master Blaster
STRENGTH, wybacz musiałem... :roll:
No luz każdemu się może błąd prztrafić :P NAWET MI ^_-
P.s. co sądzicie o takich scenariuszasch? Zbyt przesadzone? Za mocno ingerują w rozgrywkę, a moze za mało?
Chciałem by było coś do walki, do strzelania no i ogólnie, tak by każda armia coś mogła wykorzystać :D

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Jak dla mnie trochę za mocne zmiany, ale ze mnie taki gracz jak anglista , więc nie ma się czym przejmować :P
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

ODPOWIEDZ