Beasty a 8 ed
Moderator: Dibo
Beasty a 8 ed
piszcie jak widzicie nowe beasty w nowej edycji
co bedzie warto wystawiac?? czy grac na magii?? jakies wstepne rozpy...
piszcie bo chce owymi bestyjkami zaczac grac i zastanawiam sie czy warto
ps kupie nowe bestie pisac na pw
co bedzie warto wystawiac?? czy grac na magii?? jakies wstepne rozpy...
piszcie bo chce owymi bestyjkami zaczac grac i zastanawiam sie czy warto
ps kupie nowe bestie pisac na pw
Niestety mam tylko pytania, odnośnie corów bo mam sporo do sklejenia choć na hordy może zabraknąć.
1. Od ilu modeli jest liczona horda, 3x10 modeli czy 5x10? I ile ranków więcej wali z następnych szeregów, 1?
Stubborn hordowy może się przydać.
Ilość bazowych ataków ma teraz mniejsze znaczenie, różnica ahw do hw&sh spada ze 100% więcej ataków na 50%, w hordzie na jeszcze mniej pewnie.
2. Tylko co daje tarcza, niemodyfikowalny save na 6+ w combacie, a na strzelanie? też 6+ czy nic?
A może zrobić o punkcik tańsze gory...
3. No i co do podstawek ungorskich strzelców, ścieśniamy w combacie figurki czy można zrobić specjalne tray'e z przerwami 20mm?
Jakby ktoś już wiedział to z góry dzięki za odpowiedź. Za 10 dni sam już powinienem mieć wszystko wiedzieć, tylko podstawki już są w robocie.
1. Od ilu modeli jest liczona horda, 3x10 modeli czy 5x10? I ile ranków więcej wali z następnych szeregów, 1?
Ilość bazowych ataków ma teraz mniejsze znaczenie, różnica ahw do hw&sh spada ze 100% więcej ataków na 50%, w hordzie na jeszcze mniej pewnie.
2. Tylko co daje tarcza, niemodyfikowalny save na 6+ w combacie, a na strzelanie? też 6+ czy nic?
3. No i co do podstawek ungorskich strzelców, ścieśniamy w combacie figurki czy można zrobić specjalne tray'e z przerwami 20mm?
Jakby ktoś już wiedział to z góry dzięki za odpowiedź. Za 10 dni sam już powinienem mieć wszystko wiedzieć, tylko podstawki już są w robocie.
To bestie mają jakieś strzelanie, zawsze myślałem ,że nie.Pieta pisze:3. No i co do podstawek ungorskich strzelców, ścieśniamy w combacie figurki czy można zrobić specjalne tray'e z przerwami 20mm?
sztajgerland pisze:To bestie mają jakieś strzelanie, zawsze myślałem ,że nie.Pieta pisze:3. No i co do podstawek ungorskich strzelców, ścieśniamy w combacie figurki czy można zrobić specjalne tray'e z przerwami 20mm?
Mają jednostka Ungor Riders, posiadają short bowy.
Jaki dumnyNitrox pisze:sztajgerland pisze:To bestie mają jakieś strzelanie, zawsze myślałem ,że nie.Pieta pisze:3. No i co do podstawek ungorskich strzelców, ścieśniamy w combacie figurki czy można zrobić specjalne tray'e z przerwami 20mm?
Mają jednostka Ungor Riders, posiadają short bowy.
No to mogą się mierzyć z jezzailami w końcu short bow to siła razy gwałt
Gory są silniejsze, mają 4T i skuteczniejsze ataki, 4WW a w systemie dziesiętnym byłoby 30S do 37S gdzieś
1. Horda liczy się od 1x10 i jedyne co daje to dodatkowe ataki z drugiego supportującego ranku. Czyli 4x10 ungorów ze spearami uderza z wszystkich 4 rank Kusi mnie taki klocek, chociaż z FCG to aż 255pkt.
2. Tarcza z bronią ręczną daje warda na 6+ w combacie i save'a na 6+. Na razie nie znalazłem, żeby działało jedno albo drugie. Jak mogą oba to dodatkowe bronie u gorów raczej pożegnam.
3. Niestety skirmisherzy się zsuwają na czas walki, ale odstęp pomiędzy nimi to 1/2" czyli niecałe 13mm.
Sam sobie już mogę odpowiedzieć:Pieta pisze:1. Od ilu modeli jest liczona horda, 3x10 modeli czy 5x10? I ile ranków więcej wali z następnych szeregów, 1?
1. Horda liczy się od 1x10 i jedyne co daje to dodatkowe ataki z drugiego supportującego ranku. Czyli 4x10 ungorów ze spearami uderza z wszystkich 4 rank Kusi mnie taki klocek, chociaż z FCG to aż 255pkt.
2. Tarcza z bronią ręczną daje warda na 6+ w combacie i save'a na 6+. Na razie nie znalazłem, żeby działało jedno albo drugie. Jak mogą oba to dodatkowe bronie u gorów raczej pożegnam.
3. Niestety skirmisherzy się zsuwają na czas walki, ale odstęp pomiędzy nimi to 1/2" czyli niecałe 13mm.
3 HE biją od 4Pieta pisze:Czyli 4x10 ungorów ze spearami uderza z wszystkich 4 rank Kusi mnie taki klocek, chociaż z FCG to aż 255pkt.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ?
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...
-
- Masakrator
Moim zdaniem- Beast albo Death. Shadow ma ciekawą moc Lorową, lecz spelle w sumie z dupy.
Beast jest całkiem synergiczny z kozami.
Beast jest całkiem synergiczny z kozami.
Czy mnie oczy nie mylą i rydwany teraz mogą maszerować ?
Dobrze ze nie kołowałem ungorów ponad te które mam bo te skirmishowe starcą kompletnie na znaczeniu Chyba ze widzicie dla nich zastosowanie ?
Dobrze ze nie kołowałem ungorów ponad te które mam bo te skirmishowe starcą kompletnie na znaczeniu Chyba ze widzicie dla nich zastosowanie ?
Czcij Koze !!
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
Takie jak dotychczas, tylko mniej się ich da wystawić z zachowaniem odstępów 6". Wchodzą gdzieś blisko wroga, oddają swój strzał i niektórzy mogą to powtórzyć w następnej rundzie. Szczęśliwcy, którzy nie zostali ostrzelani i nie zdawali terroru. Będą zadawać obrażenia dużym celom z racji +1 do hit i 6tek raniących zawsze niezależnie od wytrzymałości. Ze 150 modeli trafi jakieś 50 i zada 8 ran drogim modelom, powiedzmy za 400-500p, a żeby ich tylu zniszczyć trzeba przeciwnikowi zaangażować jakieś 15 oddziałów strzelających (zakładając że wystawiasz oddziały warte 30p). Ogólnie ich nie opłaca się bić, a one same często coś ustrzelą.Dibo pisze:Dobrze ze nie kołowałem ungorów ponad te które mam bo te skirmishowe starcą kompletnie na znaczeniu Chyba ze widzicie dla nich zastosowanie ?
NIe wiem czy ma sens tworzenie klocków minosów dla szeregów z zasady monstrous infantry. Ich siłą jest impact i ilość ataków, będzie drogo wstawiać minosa tylko dla supporting atack. Spróbuję, ale raczej będzie lepiej wystawić ich jak dotychczas.
Ungory nie zetną marszu (raczej) i w kluczowych momentach nie zablokują szarż. Podstawowe i kluczowe zastosowanie znika.
A tych 150 ungorach to myśle że można zapomnieć, wszyscy wiemy że polskie uściślenie nie są zgodne z duchem gry i jeśli wyjdą erraty, faq itp to sie sprawa wyjaśni że mimo wszystko 1 odział na stole to 1 w ambushu. A jeśli sie tak nie stanie to sie bardzo bardzo zdziwię
A co do rydwanów to już doczytałem - rzeczywiście nie maszerują. Szkoda ... nie wiem czemu na to liczyłem
p/s
co do minosów to nie tylko szereg i suuport (chociaż to dużo) ale też look out sir. (jeszcze nie przeczytałem jak działa teraz ale zakładam ze podobnie)
A tych 150 ungorach to myśle że można zapomnieć, wszyscy wiemy że polskie uściślenie nie są zgodne z duchem gry i jeśli wyjdą erraty, faq itp to sie sprawa wyjaśni że mimo wszystko 1 odział na stole to 1 w ambushu. A jeśli sie tak nie stanie to sie bardzo bardzo zdziwię
A co do rydwanów to już doczytałem - rzeczywiście nie maszerują. Szkoda ... nie wiem czemu na to liczyłem
p/s
co do minosów to nie tylko szereg i suuport (chociaż to dużo) ale też look out sir. (jeszcze nie przeczytałem jak działa teraz ale zakładam ze podobnie)
Czcij Koze !!
iddqd: tez tak kiedyś myślałem ale w przeciwieństwie do Cibie testowałem taką bandę ungorów w praktyce
w skrócie
żal.pl
a teraz są jeszcze osłabieni : ] ogólnie 8ma oedycja zmieniła moją koncepcje beastów ; ]
btw teraz 10tki herdy gorów z dwoma brońmi wypłacają 20 ataków wychodząc z ambusha z 2x10 chyba warto wystawic
w skrócie
żal.pl
a teraz są jeszcze osłabieni : ] ogólnie 8ma oedycja zmieniła moją koncepcje beastów ; ]
btw teraz 10tki herdy gorów z dwoma brońmi wypłacają 20 ataków wychodząc z ambusha z 2x10 chyba warto wystawic
T