ma kilka pytan dotyczacych zezbienia w GS.
co zrobic zeby GS szybciej schnął?
lepc kiedy miekk, czy zezbic kiedy twardy?
jak dobrze robic szczegoly
i ogolnei wszsytko co powiniennem wedzec

z gory dziekuje, za pomoc, czekam na odp

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Skavenblight pisze:z rzeźbienia zimą w nieogrzewanym pokoju.
no moze bez przesady. bardzo przyzwoite dłutka w jamie są za nieco ponad dyszkę5. A i nie daj sobie wmówić, że potrzebne Ci są jakieś wymyślne dłuta za 200 zł... ja rzeźbię wykałaczką, skuwką od długopisu, nożykiem... możesz też paznokciem, jeśli nie obgryzasz
Bardzo frapujące to obserwacje.Skavenblight pisze:1. Żeby GS szybciej schnął... nie wiem. IMHO jak jest zimno, to jest ogólnie twardszy, i szybciej schnie, ale to wcale nie znaczy, że masz go wsadzać do lodówkinie wiem, to tylko moje obserwacje z rzeźbienia zimą w nieogrzewanym pokoju.
No to jak jest - kiedy rzeźbimy dla odmiany w pokoju, w którym jest gorąco [upał 35 stopni + 5 bo słońce wpada; tak właśnie jest u mnie!], to GS będzie twardniał szybciej czy wolniej?Tomash pisze:Ech, odróżniajcie zjawisko fizyczne, krótkotrwałe (reakcja tworzywa plastycznego na temperaturę) od postępującego, powolnego zjawiska chemicznego (polimeryzacja i tym samym twardnienie).
Esco pisze:Dokladnie wczoraj sie nad tym zastanawialem - bylo zimno w pokoju i GS zrobil sie twardawy, wiec przystawilem na moment do zarowki i zrobil sie miekki. Nie wiem jak ma sie do tego teoria inzynierii materialowej ale takie sa fakty wynikajace z autopsji