Lizardman 1600pts. 8 Edycja

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mortimerto
"Nie jestem powergamerem"

Lizardman 1600pts. 8 Edycja

Post autor: mortimerto »

Lords:

Saurus Oldblood [261pts.]
CB HW LA Sh
Sword of Bloodshed
Sword of Hornet
Bane Head

Heroes:

Skink Priest [150pts.]
CB Pois Lev2 HW
Dispel Scroll
Itxi Grubs

Skink Priest [140pts.]
CB Pois Lev2 HW
Cube of Darkness

Core Units:

650>387,5

40 Saurus Warriors [510pts.]
CB FC HW Spr Sh

10 Skink Skirmishers [76pts.]
CB Pois HW Blow Brave

10 Skink Skirmishers [76pts.]
CB Pois HW Blow Brave

Special Units:

256<775

3 Terradon Riders [90pts.]
HW Jav

3 Terradon Riders [90pts.]
HW Jav

10 Chameleon Skinks [126pts.]
CB Pois HW Blow Stalker

Rare Units:

80<387,5

1 Salamander Hunting Pack [80pts.]
CB HW (+1 Skink)

Total Army Cost: 1599.0
Battlowe ciasto: k3 szklanek mąki, d6 jajek, klocek masła i na 4+ szklanka mleka. Zabełtac, zamieszać, włożyć do piekarnika na 4 tury, wyjąć, powąchać i pokłócić się, że jajek powinno być d6+2 bo ciacho nie wyszło...

mortimerto pisze:Drogi krasnoludzki graczu, czyżbyś porządnie się napił że wstawiasz rozpiskę brodatych w dział z informacjami o turniejach?
Lorens pisze:Sory - prosze admina o wykasowanie tego postu :oops:

Awatar użytkownika
JungleJack

Post autor: JungleJack »

Średniawa rozpiska i do tego nielegalna.
1)Nie możesz brać więcej niż 1 arcane a zrobiłeś to na kapłanie.
2) Zupełnie nie rozumiem złożenia generała.
3)Za mało salamander.
4)Za mało skinków
Mam jeszcze parę wątpliwości ale te są chyba najistotniejsze.

Awatar użytkownika
mortimerto

A twoje "inne" wątpliwości?
Battlowe ciasto: k3 szklanek mąki, d6 jajek, klocek masła i na 4+ szklanka mleka. Zabełtac, zamieszać, włożyć do piekarnika na 4 tury, wyjąć, powąchać i pokłócić się, że jajek powinno być d6+2 bo ciacho nie wyszło...

mortimerto pisze:Drogi krasnoludzki graczu, czyżbyś porządnie się napił że wstawiasz rozpiskę brodatych w dział z informacjami o turniejach?

Awatar użytkownika
JungleJack

Post autor: JungleJack »

Za duży oddział chameleonów, nie wiem czy opłaca się tyle terradonów wystawiać w tej edycji( ja gram na 3), pewnie zmniejszył bym oddział saurusów do 30 i zabrał im speary a za zaoszczędzone pk. dodał 2 salamandry (150 pk.)
Ale to już moja bardzo subiektywna opinia.
No i ciekawy jestem jakie zastosowanie masz dla championów w skirmischu. Nie żebym kwestionował bo nie wiem jak się w 8 spisują,nigdy ich nie wystawiałem więc jestem ciekawy takiej decyzji, ale na 1 rzut oka wyjdą się straconymi pk. :)
Chyba tyle :D

Awatar użytkownika
mortimerto

Kameleony bardzo dobrze się sprawdzają przeciwnik nie chce w nie strzelać ponieważ ma -1 za skirmish, -1 za to że są kameleonami i zawsze jakieś -1 się znajdzie ;] więc większość trafia ich na 6.
A oprócz tego unit dobrze strzela balistic skill taki jak u elfa, nie oszukujmy się jest to jednak 20 strzałów na turę, z których na pewno któryś zrani, ponieważ rzucając 20 kostkami, wypada statystycznie że będą przynajmniej 3 poisony ;]. Nie będę wspominał także o zasadzie skautów, przez którą mogą strzelać w I turze.

Terradony dobrze się sprawdzają niszcząc maszynki i różne inne rzeczy, dodatkowo zrzucanie kamieni, też jest dobre, więc jak najbardziej mi się sprawdzają.

Salamandry są dobre aczkolwiek jedna zupełnie mi wystarczy.

Championi zawsze lepiej coś ustrzelą, a nie miałem na co wydać 18pts. U Kameleonów zawsze ma 5BS, więc bez żadnych minusów ani plusów trafia na 2+.

Oddział 40 Saurusów wywala 50 Ataków z włóczniami, więc mi to pasuje, chociaż myślę o zamianie tej 40 na 30 Temple Guardów, co prawda dają oni 40 ataków ale z 4WS i 5S ;] Jeszcze dać bohatera do takiego oddziała z ASF, który nadrabia za słabą inicjatywę...

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

A po co w kameleony strzelać ? Zaszarżować albo puścić jakiegoś magic missla.

Te pare ataków herosa z ASF nic nie zmienia przy tak dużych oddziałach jakie będą w tej edycji.

TG są wprawdzie lepsi ale biora ze specjali koszty a nie z corów

Awatar użytkownika
mortimerto

Wielkim oddziałem szarżować nie ma co, ponieważ bardzo łatwo się wystawić, a zresztą jak trzyma się dystans 12 cali to nie sądzę żeby ktoś w ciebie szarżował, chyba że jakaś kawaleria, ale teraz zupełnie nie opłaca się wystawiać kawalerii, poza tym to i tak 20 strzałów przy szarży w większości na 4+ i 3+. 5 Lekkiej kawalerii z max. savem 5+ ; na pewno parę modeli zginie. Parę ataków z herosa może zmienić dużo, ponieważ może rozwalić innego herosa w oddziale, nawet generała za co dostaje się 100pts.

O TG myślałem na większe punkty, i wtedy faktycznie można dać więcej skinków i salamander.

Magic Missisile nie zawsze wychodzi, a te skinki mogą się tak ustawić że utłuką nagle jakiegoś maga...

ODPOWIEDZ