Ogólnie mam zamiar testować teraz coś takiego:
Slann Mage-Priest @ 490.0 Pts
General; 3 Discipline; Magic Level 4; Lore of Fire; Battle Standard
# Focus of Mystery [0.0]
# Focused Rumination [0.0]
# Higher State of Consciousness [0.0]
Standard of Discipline [15.0]
Cupped Hands of the Old Ones [45.0]
Divine Plaque of Protection [30.0]
Skink Priest @ 440.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Heaven
Dispel Scroll [25.0]
Dawnstone [25.0]
1 Ancient Stegadon with Engine of the Gods @ [290.0] Pts
Skink Priest @ 105.0 Pts
Magic Level 1; Lore of Heaven
Cube of Darkness [40.0]
25 Saurus Warriors @ 305.0 Pts
Shield; FCG
3x10 Skink Skirmishers @ 70.0 Pts
Blowpipe
3x10 Skinks @ 56.0 Pts
Javelin; Shield; Musician
5 Terradon Riders @ 150.0 Pts
3x6 Chameleon Skinks @ 72.0 Pts
Blowpipe
2 Salamander Hunting Packs @ 160.0 Pts
8 Skink Handlers @ [40.0] Pts
1 Salamander Hunting Packs @ 80.0 Pts
4 Skink Handlers @ [20.0] Pts
Ancient Stegadon @ 275.0 Pts
2 Giant Blow Pipes
Models in Army: 124
Total Army Cost: 2599.0
Slann chodzi samotnie- jest bezpieczny przed niemagicznym ostrzałem, na magiczny ma 2+ warda. Myślałem nad odrzucaniem 6, ale przez większość bitew stał ukryty za resztą armii, korzystał z tego, że magia fire ma dobry zasięg i nie miał prawie w ogóle możliwości używania tej zdolności.
Engine- myślałem parę razy nad rezygnacją z niego- ostrzał dwarfów i empire jest teraz bezlitosny, ale... jeden lepszy dispel, moce engine'u i jego siła w combacie jednak przekonały mnie do pozostawienia go w rozpisce.
Skink Priest z Cubem wiadomo co robi

25 saurusów- liczba chyba idealna, zawsze przeżywają mi do końca gry, zdobywają sporo punktów, zasięg szarży mają teraz średnio większy niż w 7ed. i dają radę.
o skinkach raczej nic mówić nie trzeba, przekonałem się nawet do skirmishu, którego w 7ed. nie lubiłem
terki- zrezygnowałem z drugiego oddziału... Przy 8ed. lasach, zasadach maszyn i w zasadzie samych dużych oddziałach nie spełniają już tak dobrze swojej funkcji, jednakże jeden oddział musi być.
kameleony... uwielbiałem je w 6 ed. w 7ed. były w sumie gorsze niż zwykłe skinki, ale teraz... idealne do ściągania maszyn, blokowania LoS i dobrze do ostrzeliwania dużych klocków.
salki spisują się teraz lepiej niż się spodziewałem, 3 w rozpisce muszą być.
Ancient ma być wsparciem w CC w tej armii, bo było mi go trochę za mało... Sam też całkiem nie źle strzela...
Ogólnie mam 12 wystawień + 3 scoutów- myślę że większość ósmoedycyjnych armii przewystawiam i będę mógł zabiezpieczyć ważniejsze jednostki przed jakimiś pioruńskimi combosami z magii.
Co myślicie o takim rozwiązaniu? Macie jakieś obserwacje, które przeczyłyby moim pomysłom?